Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

Η μεγάλη μάχη του Ταμείου Ανάκαμψης δεν τελείωσε. Ο Τζουζέπε Κόντε κατάφερε, τελικά, να εξασφαλίσει για τη χώρα του 209 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα, δάνεια. Στις δηλώσεις του μετά την πρωτοφανούς διάρκειας αυτή σύνοδο, υπογράμμισε ότι η χώρα του πέτυχε τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό και ότι, τελικά, η Ευρώπη μπόρεσε να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της.

Τώρα, βέβαια, αρχίζει η λεγόμενη «δεύτερη φάση». Αυτή που αφορά το ποιος -και πώς- θα διαχειριστεί τα χρήματα αυτά. Δεν είναι ακόμη σαφές αν τον κύριο λόγο θα τον έχει η προεδρία της κυβέρνησης (και άρα ο ίδιος ο Κόντε), αν θα πρέπει να υπάρξει και καθοριστική ανάμειξη του κεντροαριστερού υπουργού Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι ή αν το αναλυτικό πρόγραμμα επενδύσεων θα πρέπει να το ετοιμάσει το Κοινοβούλιο. Γίνεται και λόγος για μια ειδική επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής, που θα μπορούσε να εργαστεί όλο τον Αύγουστο. Η τελευταία αυτή πρόταση ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και βρήκε «ευήκοα ώτα» τόσο στη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι όσο και σε μέρος των «δημοκρατικών». Είναι σαφές, πάντως, ότι ο κύριος ανταγωνισμός θα αναπτυχθεί ανάμεσα στον Κόντε και τον υπουργό Οικονομικών του.

Ανεργία, τουρισμός, γεωργία

Oι περισσότεροι σχολιαστές είναι βέβαιοι ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει να εξαργυρώσει αυτήν την -έστω υπό όρους- πολιτική νίκη. Κατά συνέπεια, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να ζητήσει τη βοήθεια επιτροπής ειδημόνων (όπως είχε γίνει με τη διαχείριση του κορονοϊού) για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί η οικονομική βοήθεια των Βρυξελλών. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όμως, του υπενθυμίζει -για ακόμη μία φορά- ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής καθορίζονται πρώτα απ’ όλα από το αρμόδιο υπουργείο, και όχι από την προεδρία της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, βάσει των μέχρι τώρα διαρροών, το υπό σύνθεση «παζλ» δείχνει ότι η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει τα 209 δισεκατομμύρια του Recovery Fund για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας, της έρευνας και των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ένας από τους κύριους στόχους είναι και να μπορέσουν να βοηθηθούν οι χιλιάδες άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Είναι επίσης σαφές ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και του πολιτισμού, που αιμορραγούν.

Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει το αναλυτικό σχέδιο δράσης της μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εστω κι αν, όπως πάντα, τα εμπόδια δεν λείπουν.

Περί λιτότητας

Οι της συντηρητικής αντιπολίτευσης (κυρίως η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας) από τη μία προβλέπουν ότι η άλλη όψη του νομίσματος θα είναι μια σειρά μέτρων λιτότητας, τα οποία πρόκειται να επιβληθούν στη χώρα από την Ευρώπη. Ζητούν όμως, συγχρόνως, να βαρύνει ο λόγος τους στην τελική κατάρτιση της ατζέντας έργων, ενισχύσεων και προγραμμάτων που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν προβλήματα και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Ο Κόντε δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν η χώρα του θα ζητήσει τα επιπλέον 36 δισεκατομμύρια ευρώ, που μπορούν να χορηγηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η κεντροαριστερά των δημοκρατικών πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά η «πεντάστεροι» συνεχίζουν να αντιδρούν. Η πολιτική αστάθεια, δηλαδή, δεν έχει τελειώσει.

Αλλά ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας -με άκρως ρεαλιστική προσέγγιση- θεωρεί ότι από την περασμένη Δευτέρα η θέση του έχει σαφώς ισχυροποιηθεί. Διότι πιστεύει ότι κανένας εταίρος δεν θα θελήσει να ρίξει την κυβέρνηση στην οποία μετέχει, τη στιγμή που τα στελέχη της έχουν την ευκαιρία να διαχειριστούν «μια χιονοστιβάδα δισεκατομμυρίων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Nικόλα Τζινγκαρέτι.

[ad_2]

Πηγή : EFSYN