Κυβερνητικά στελέχη διακρίνουν, όπως λένε, μια υποκριτική στάση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγούν πως ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, συναινετικό ή τουλάχιστον όχι επιθετικό, αλλά ενωτικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διάφορα άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και αντιπαρατίθενται με την κυβέρνηση, σαν να πρόκειται για ένα ήσσονος σημασίας θέμα.

Βάζουν, μάλιστα, στο κάδρο πρώην υπουργούς, όπως τον Παύλο Πολάκη, βουλευτές και άλλα κομματικά στελέχη. Παράλληλα, στην Πειραιώς υποστηρίζουν ότι έπιασαν ξανά δουλειά τα «ΣΥΡΙΖοτρολ», όπως τα αποκαλούν, καθώς παρατηρούν διάφορους λογαριασμούς στο Διαδίκτυο να αποδομούν και να διακωμωδούν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέτρα που λαμβάνει για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός.

Η τελευταία αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε όταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα δύο γελοιογραφίες, η πρώτη με τίτλο

«Όταν γυρίσω» με πρωταγωνιστή τον ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη και την ευρύτερα γνωστή φράση που του αποδίδεται και η δεύτερη ανάρτηση είχε τίτλο «Πεθαίνουμε σπίτι».

Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ζητά την καταδίκη των γελοιογραφιών που ανάρτησε ο ευρωβουλευτής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στέλιος Πέτσας ζήτησε μάλιστα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αντιληφθεί ότι είναι ώρα ευθύνης.

«Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης».

Ο ευρωβουλευτής ωστόσο απάντησε και ο ίδιος στην κριτική που άσκησε η κυβέρνηση και με νέα του ανάρτηση ανέφερε:

«(Η κυβέρνηση) στην αγωνιώδη προσπάθεια της να χειραγωγήσει την ειδησεογραφία, προσπαθεί να λογοκρίνει και τις γελοιογραφίες».
Κόντρα και για τις ΜΕΘ Η κόντρα των δύο κομμάτων επεκτάθηκε και στις ιδιωτικές ΜΕΘ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι από 800 ευρώ η αποζημίωση προς τις ιδιωτικές κλινικές για τις ΜΕΘ ανέβηκε στα 1.600 ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπλέκει τα μήλα με τα πορτοκάλια. 

Η απάντηση του κ. Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν; Τι ακριβώς θέλουν αυτοί που ασκούν επιφανειακή, μικροπολιτική και άδικη κριτική; Μπορεί να δουλέψει ΜΕΘ χωρίς τους ανθρώπους της; Προφανώς όχι. […] Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή». 

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε, τέλος, ότι η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ.

Απάντηση Ανδρέα Ξανθού

Στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ο αρμόδιος τομεάρχης Yγείας και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός ο οποίος είπε τα εξής: 

«Ακούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει επιτάχυνση των βημάτων στελέχωσης του ΕΣΥ και αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.

Αυτή η εξέλιξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην κρίση, είναι πολύ μεγαλύτερες.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο ωστόσο και προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίσει να ασκεί με τεκμηριωμένο τρόπο τον αναγκαίο πολιτικό έλεγχο στη διαχείριση της πανδημίας, στην αμέσως επόμενη ενημέρωση να έχουμε την ακριβή κατανομή ανά νοσοκομείο των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού και των επιπλέον κλινών ΜΕΘ που αναπτύσσονται στο ΕΣΥ.

Η απάντηση όμως του κ. Πέτσα στο ερώτημα για τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Ιδιωτικών Κλινικών είναι απολύτως παραπειστική και ενισχύει την κριτική για “χαριστικές ρυθμίσεις”». 

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που καθιερώθηκαν το 2012 και με βάση τα οποία αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος. 

«Διαφορετικά θα έπρεπε να υπάρχει διπλασιασμός και της τιμής αποζημίωσης για τα απλά κρεβάτια και όχι μόνο για τις ΜΕΘ». 

«Επιπλέον και παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μέχρι στιγμής δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο μείζονος σημασίας πρόβλημα της ανεπάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές, στολές κ.λπ.) των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας» ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση προκήρυξη 4.000 μόνιμων γιατρώννοσηλευτώνλοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, κατέληξε.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM