[ad_1]
Ικανοποίηση στο Κίνημα Αλλαγής για τις αλλαγές στον νόμο Χρυσοχοΐδη που αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.
Πράσινο φως στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» που αναμένεται να ψηφιστεί τη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, άναψε το Κίνημα Αλλαγής.
Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει πως το κόμμα της ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της συνάθροισης.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δικαιολογεί την απόφασή της τονίζοντας πως οι αλλαγές στο νομοσχέδιο προήλθαν μετά την «την καθοριστική παρέμβαση» του Κινήματος τονίζοντας παράλληλα πως «από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες» και εκτιμώντας ότι «η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας».
Είχαν προηγηθεί οι εξής νομοτεχνικές βελτιώσεις
Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.Αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.
♦ Έπειτα από τις αλλαγές και συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.
Στα «κάγκελα» ο ΣΥΡΙΖΑ
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Ραγκούσης, καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στην Ολομέλεια «αυτό το αντιδημοκρατικό και ανεφάρμοστο νομοσχέδιο» καταθέτοντας παράλληλα δύο γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας «που το καθιστούν κατάφωρα αντισυνταγματικό».
Χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου «κατάφωρα αντισυνταγματικό» και δίνει στα πρακτικά και κατ’ επέκταση στη δημοσιότητα δύο γνωματεύσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η μία του 2001 και η άλλη του 2013, (η τελευταία μάλιστα εκδόθηκε με αφορμή το ΠΔ Δένδια). Εκεί λοιπόν το Συμβούλιο της Επικρατείας «διατυπώνει τη θέση ότι μόνο οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις που συνδέονται με τον κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας και τον κίνδυνο υπέρμετρης διατάραξης της κοινωνικό-οικονομικής ζωής μιας πόλης επιτρέπονται. Αυτό σημαίνει πως το Συμβ. της Επικρ. νομικά έχει ήδη κρίνει πως όποιο νομοσχέδιο υπερβαίνει τους περιορισμούς που προβλέπει το Σύνταγμα είναι κατ’ τεκμήριο και εξ ορισμού κατάφωρα αντισυνταγματικό».
Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», εισάγεται για συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί λόγω των αναμενόμενων ομιλιών αρχηγών κομμάτων.
► Η πρώτη δυναμική διαδήλωση που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, μελών των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και φοιτητών.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN