Σημαντική σιωπή επικρατεί στην Αθήνα σχετικά με την πιθανότητα η Γαλλία να προμηθεύσει πυραύλους αέρος-αέρος Meteor στην Τουρκία.

Η εξέλιξη αυτή, αν και αναμενόμενη, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για δύο κύριους λόγους:

1) Ο έντονος ανταγωνισμός στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία περιορίζει τις δυνατότητες αποκλεισμού πελατών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας.

2) Όταν η Ελλάδα το 2020 προχώρησε στην αγορά των Rafale μέσω ταχύτατης διαδικασίας χωρίς διεθνή διαγωνισμό, δεν έθεσε όρους για την απαγόρευση πώλησης παρόμοιων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη δεν βαρύνει τη Γαλλία, αλλά την Ελλάδα που δεν προέβλεψε την απαραίτητη ασφαλιστική δικλείδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, υπό την πίεση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο, η Ελλάδα υπέγραψε διμερή αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει στρατιωτική συνδρομή και από τις δύο χώρες σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ.

Παρά τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις και την εθνική υπερηφάνεια που κυριαρχούσε στα ΜΜΕ, οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς οργανισμοί.

Ειδικότερα, η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας το Σεπτέμβριο του 2022 περιλάμβανε ανόμοιες υποχρεώσεις. Η Ελλάδα, που απειλείται από την Τουρκία, καλωσορίζει την γαλλική βοήθεια, ενώ η Γαλλία δεν έχει ξεκάθαρη απειλή που να απαιτεί ελληνική στήριξη.

  • Αφορά τις κτήσεις της Γαλλίας στην Αφρική ή τον Ειρηνικό; Θα βοηθήσει η Ελλάδα σε περίπτωση κινδύνου;
  • Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε επιθέσεις κατά γαλλικών πλοίων ή αεροσκαφών σε διεθνή ύδατα;

Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη κατά της πώλησης οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία στην Τουρκία, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν, υπό πίεση, έχει εκφράσει την επιθυμία να αποκτήσει 100 Rafale για να καλύψει την απώλεια των F-35. Τι στάση θα τηρήσει η Γαλλία; Ποιες θα είναι οι αποφάσεις του Μακρόν και των γαλλικών αμυντικών βιομηχανιών;

Στο προσκήνιο βρίσκεται και η συζήτηση για τη δημιουργία Ευρωστρατού, αν και αυτό απαιτεί την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. Θα μπορέσουν να συνυπάρξουν και οι δύο οργανισμοί με διαφορετικές χώρες;