[ad_1]
“Το κόστος της χρηματοδότησης δεν πρέπει να βαρύνει τους πιο ευάλωτους. Για αυτό, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα απαιτήσουμε τη δημιουργία νέων ίδιων πόρων και πηγών εσόδων, ως τη μόνη αποδεκτή μέθοδο για την αποπληρωμή του ευρωπαϊκού χρέους που θα προκύψει από το ταμείο ανάκαμψης”
Με χθεσινό ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για την πορεία της Ένωσης.
Ωστόσο κατέστησε σαφές πως δεν θα κάνει αποδεκτή την πολιτική συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 στην υφιστάμενη μορφή της.
Η κοινή αποδοχή ενός Ταμείου Ανάκαμψης όπου για πρώτη φορά η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει μαζικές επενδύσεις με ευρωπαϊκό δάνειο για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, αποτελεί μια κίνηση αλληλεγγύης για την ενωμένη Ευρώπη και ένα πολύ θετικό βήμα βραχυπρόθεσμα.
Οι περικοπές που αποφασίστηκαν, όμως, θέτουν σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητεςπου έχουμε θέσει συλλογικά ως ΕΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες μας για μια βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη, σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Περικοπές που έγιναν τόσο στην αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων του ταμείου ανάκαμψης όσο και στο συνολικό μέγεθος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) και των επιμέρους προγραμμάτων της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα, την ψηφιακή μετάβαση, τη νεολαία, την έρευνα, την υγεία και τον πολιτισμό.
Το κόστος της χρηματοδότησης δεν πρέπει να βαρύνει τους πιο ευάλωτους. Για αυτό, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα απαιτήσουμε τη δημιουργία νέων ίδιων πόρων και πηγών εσόδων, ως τη μόνη αποδεκτή μέθοδο για την αποπληρωμή του ευρωπαϊκού χρέους που θα προκύψει από το ταμείο ανάκαμψης. Η Κομισιόν οφείλει να φέρει σύντομα το σχετικό οδικό χάρτη.
Πρέπει επίσης να επανέλθει ο όρος της προάσπισης του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας προκειμένου ένα κράτος να έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς όρους. Τα δικαιώματα και η ελευθέρια ευρωπαίων πολιτών δεν είναι προαιρετικά για κανέναν, αφού αποτελούν θεμέλιο λίθο της Ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε πως:
«Το ΠΔΠ και το ταμείο ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσουν ένα σαφή Πράσινο προσανατολισμό, με νομικά δεσμευτικό στόχο δαπανών για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα ύψους 30% και 10% αντίστοιχα, προχωρώντας παράλληλα στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα.
Περικοπές που έγιναν τόσο στην αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων του ταμείου ανάκαμψης όσο και στο συνολικό μέγεθος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) και των επιμέρους προγραμμάτων της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα, την ψηφιακή μετάβαση, τη νεολαία, την έρευνα, την υγεία και τον πολιτισμό.
Πρέπει να διασφαλιστεί, πως το κόστος της χρηματοδότησης δεν θα βαρύνει τους πιο ευάλωτους. Για αυτό, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητούμε τη δημιουργία νέων ίδιων πόρων και πηγών εσόδων, ως τη μόνη αποδεκτή μέθοδο για την αποπληρωμή του ευρωπαϊκού χρέους που θα προκύψει από το ταμείο ανάκαμψης. Ως προς αυτό, αναμένουμε σχετικό οδικό χάρτη από την Κομισιόν.
Είναι απαραίτητο να επανέλθει ο όρος της προάσπισης του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας προκειμένου ένα κράτος να έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους. Τα δικαιώματα και η ελευθέρια ευρωπαίων πολιτών δεν είναι προαιρετικά για κανέναν, αφού αποτελούν θεμέλιο λίθο της Ένωσης.
Είναι σημαντικό, τέλος, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει στο ψήφισμα του, πως δεν θα εγκρίνει καμιά προειλημμένη απόφαση που δεν απαντάει καταρχήν στις αγωνίες και τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών. Η λιτότητα που επιβλήθηκε στο παρελθόν, για να σωθούν οι τράπεζες, δεν επιτρέπεται να επιστρέψει με αφορμή την πανδημία του COVID19.
Και σε αυτό το πλαίσιο, θα ζητήσουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης, αλλά και την εποπτεία αυτών μέσα από την παρακολούθηση στόχων και ορόσημων».
[ad_2]
Πηγή : AVGI