[ad_1]
«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις δεν έχει αξιοποιήσει το διπλωματικό κεφάλαιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αξιοποιήσει μια σειρά διπλωματικών εργαλείων, όπως, για παράδειγμα, η Διάσκεψη των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου», τόνισε η Ράνια Σβίγκου υπεύθυνη στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
«Βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να μην αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα κόμματα και τον ελληνικό λαό. Έπρεπε ο Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, να θέσει αυτό το ζήτημα δημόσια, ώστε να αναγκαστεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τη δέουσα ενημέρωση», διαπίστωσε,μιλώντας στο Kontra Channel.
«Οι καιροί απαιτούν πολύ συντονισμένες κινήσεις», συνέχισε η Ράνια Σβίγκου. «Απαιτούν τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, απαιτούν από τον κ. Μητσοτάκη να επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα αλλά και να χαράξει εθνική στρατηγική. Αυτό δεν το έχουμε δει. Ελπίζω πραγματικά να το αντιληφθεί κι ο ίδιος, και να πάρει τα μηνύματα, όπως αυτά που του έθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή τους: να αποτρέψει το Oruc Rais, και να πάρει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Αναφορικά με το ζήτημα των απαραίτητων διεθνών πρωτοβουλιών, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε ότι «στη Σύνοδο κορυφής, το θέμα της Τουρκίας δεν τέθηκε καν στην ατζέντα των συνομιλιών. Τώρα, όμως, θα πρέπει να απαιτήσει ο Κ. Μητσοτάκης να συγκληθεί Σύνοδος κορυφής για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, να απαιτήσει να υπάρξει ευρωτουρκικός διάλογος και αξιοποίηση της γερμανικής προεδρίας».
Παράλληλα, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε την αναγκαιότητα, η ελληνική κυβέρνηση «να είναι η ίδια η επισπεύδουσα στις πρωτοβουλίες και στις κινήσεις. Η διπλωματία δεν γίνεται δι’ αντιπροσώπων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η γερμανική προεδρία, όπως και κάθε διεθνής συμμαχία, αλλά η ελληνική πλευρά είναι αυτή που θα πρέπει να θέτει στο τραπέζι τα συμφέροντά της.».
Αναφορικά με τον διάλογο με την Τουρκία, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει υπό το καθεστώς απειλών, ή τετελεσμένων. Για αυτό, τα αντανακλαστικά, αυτή την περίοδο, θα πρέπει να είναι αρκετά αυξημένα, να αλλάξει ρότα η ελληνική εξωτερική πολιτική και να επιστρέψουμε στην ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, ενεργητική συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωτουρκικό διάλογο. Ο διάλογος θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Σχετικά με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι « πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλες τις συνθήκες. Ειδικά στις πιο κρίσιμες στιγμές, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει απευθείας επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αυτό τον δίαυλο επικοινωνίας. Το προηγούμενο διάστημα, ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη η επικοινωνία. Ήταν σαν να μην το θεωρούσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σημαντικό. Ενδεχομένως να θεωρούσε ότι κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να διαμεσολαβήσουν την επικοινωνία του με τον κ. Ερντογάν. Θεωρώ ότι αυτή ήταν μια λάθος απόφαση, από ότι είδαμε, εκ του αποτελέσματος. Όπως επίσης είδαμε ότι ήταν λάθος ανάγνωση της διεθνούς συγκυρίας όταν, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης απέκλειαν το ότι θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία. Σε μια σειρά από ζητήματα, η ελληνική κυβέρνηση έπεσε από ένα ωραίο σύννεφο, το οποίο η ίδια είχε κατασκευάσει.»
Σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά και μιας θετικής ευρωτουρκικής ατζέντας, η υπεύθυνη στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει το εργαλείο των κυρώσεων, τις οποίες όλον αυτό τον καιρό, είχε ξεχάσει. Πολύ όψιμα τις θυμήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι με τη συνέχιση της προκλητικότητάς της, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από την πλευρά της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να υπάρχει και η θετική ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης. Η Τουρκία θα πρέπει να έχει και ένα κίνητρο, ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις, να επιστρέψει στο δρόμο του διαλόγου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Και τα δύο είναι σημαντικά, και οι κυρώσεις, αλλά και η θετική ατζέντα, εφόσον βέβαια η Τουρκία επιλέξει να την αξιοποιήσει».
Σχετικά με την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στη ζυγαριά το τοξικό κλίμα εναντίον του, από την κυβέρνηση, με τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην εξωτερική πολιτική, η Ράνια Σβίγκου τη χαρακτήρισε «γελοία», συμπληρώνοντας: «Ας συγκρίνουμε τη στάση της ΝΔ, ως αντιπολίτευση, απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα, απέναντι στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, την οποία στήριξε. Βλέπουμε ποια είναι μια εθνικά υπεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ποια ήταν μια εθνικά ανεύθυνη στάση, αναφορικά με τις Πρέσπες».
«Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρές και σταθερές», τόνισε η Ράνια Σβίγκου. «Όσα λέγαμε πριν 6, 8 μήνες, τα λέμε και τώρα. Αυτό που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καυτηριάσουν τη στάση της κυβέρνησης, που, από τη μια μεριά μιλάει για εθνική συνεννόηση, και από την άλλη, με παράνομες ηχογραφήσεις και παρακολουθήσεις, με ένα τοξικό κλίμα λάσπης, προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα στη χώρα μας. Τα εθνικά ζητήματα δεν μπαίνουν σε μια ζυγαριά μικροπολιτικής. Αυτό που σταθμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το με ποιον τρόπο προάγεται η σταθερότητα, η ειρήνη, η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
[ad_2]
Πηγή : AVGI