![7a0d77d8807f1f3242260e329388d536_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/7a0d77d8807f1f3242260e329388d536_XL-696x433.jpg)
Σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ελλάδα έρχεται στο προσκήνιο μέσω αποκαλύψεων από το Politico. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ερευνά δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν κονδύλια της ΕΕ από το 2017 για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή για αγροτικές εργασίες που δεν εκτέλεσαν ποτέ, στερώντας έτσι τα χρήματα από τους πραγματικούς αγρότες.
Η έρευνα εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το σχέδιο, καθώς και στην πιθανή εμπλοκή κρατικών αρχών, ιδιαίτερα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της διανομής των χρημάτων. Παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν προσαχθεί δικαστικά, κανείς από τον οργανισμό δεν έχει κατηγορηθεί, ενώ οι προσπάθειες για εξάρθρωση της απάτης συναντούν εμπόδια από τον τότε υπουργό Γεωργίας.
Η απάτη υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 45 εκατ. ευρώ ετησίως, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον τομέα της γεωργίας τα τελευταία χρόνια. Το σκάνδαλο έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η ΕΕ συζητά τον νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό από το 2028 έως το 2034, και αναμένεται να ενισχύσει τις φωνές που αμφισβητούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, κα Παρασκευή Τυχεροπούλου, ήταν από τις πρώτες που εντόπισε τις παρατυπίες, αλλά οι ανώτεροί της την περιθωριοποίησαν. Έχει προσκληθεί από την EPPO να συμβάλλει στην έρευνα και να παρέχει νομικές συμβουλές.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η μεθοδολογία της Τυχεροπούλου αποκάλυψε ένα εκτεταμένο κύκλωμα που λάμβανε παράνομα κοινοτική βοήθεια μέσω ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αλλάξει διοίκηση έξι φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, με τους υπεύθυνους που προσπάθησαν να καθαρίσουν την κατάσταση να απομακρύνονται γρήγορα.
Η EPPO ερευνά το σύστημα ελληνικών βοσκοτόπων από το 2021 και εξετάζει περίπου 70 υποθέσεις. Ένας από αυτούς έχει ήδη εκδικαστεί, με τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης.
Η απάτη φαίνεται να λειτουργούσε σε τρία επίπεδα, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους βοσκότοπους στους τεχνικούς συμβούλους του, ενώ οι αξιωματούχοι που ενορχήστρωναν τις απάτες αγνοούσαν τις ακατάλληλες αιτήσεις.
Οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες για διαφάνεια και επιβολή ποινών συνεχίζονται, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει επιβάλει πρόστιμο στην Ελλάδα για κακοδιαχείριση. Ο υπουργός Γεωργίας έχει αναλάβει δράση για την αποκατάσταση της διαφάνειας στον οργανισμό, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη.