[ad_1]
Τρίτοι και όχι η ανάδοχος εταιρεία έκαναν τις απεντομώσεις – Έλεγχο από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ομολογεί ότι οι απευθείας αναθέσεις για τις απεντομώσεις-μυοκτονίες στις φυλακές, στις οποίες προχώρησε την περίοδο της πανδημίας, συνολικού ύψους τουλάχιστον 739.388 ευρώ, έγιναν κυριολεκτικά στο μιλητό, χωρίς καμία ανταλλαγή εγγράφων και προσφορών μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και των συγκεκριμένων εταιρειών που επιλέχθηκαν!
Αυτή η άνευ προηγουμένου παραδοχή που καταστρατηγεί κάθε διάταξη περί διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων, περιλαμβάνεται σε έγγραφη απάντηση του υπουργείου προς τον βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλο Ξανθόπουλο.
Από την ίδια απάντηση, φαίνεται επίσης ότι τις απεντομώσεις-μυοκτονίες στις φυλακές, δεν πραγματοποίησε η ανάδοχος εταιρεία που επιλέχθηκε καθώς δεν διέθετε την σχετική επιστημονική πιστοποίηση, αλλά τρίτοι, επιστήμονες και εταιρείες, που ήταν πιστοποιημένοι στο οικείο μητρώο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!
Στην σχετική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ζητούσε μεταξύ άλλων, να κατατεθούν όλες οι σχετικές προσκλήσεις προς τις εταιρείες για κατάθεση προσφορών σχετικά με την ανάθεση των απολυμάνσεων και απεντομώσεων καθώς και για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στις φυλακές, συνολικού ύψους 739.388 ευρώ.
Στην απάντηση του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, επικαλείται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλε ως κανόνα τις απευθείας αναθέσεις, την πανδημία και τις πιεστικές προθεσμίες, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«..Λόγω των εκτάκτων συνθηκών που υπαγόρευσαν την έκδοση της από 14-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Φ.Ε.Κ. Α’ – 64) -όπως κυρώθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4682/2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ 76)- και των πιεστικών προθεσμιών για την έγκαιρη εφαρμογή στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας των προληπτικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19, προηγήθηκε έρευνα αγοράς δίχως να αποσταλούν σχετικές προσκλήσεις, ενώ, ως προς το τρίτο ερώτημα, και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, επισημαίνεται ότι δεν υφίστατο υποχρέωση συγκρότησης συλλογικού οργάνου για την αξιολόγηση προσφορών».
Αλλά και στην περίπτωση της ανάθεσης του έργου της απεντόμωσης-μυοκτονίας των φυλακών στην εταιρεία ΙΚΕ της κ. Αικ. Μιχαηλίδου, σύμφωνα με τον Θ. Ξανθόπουλο, δεν κατατέθηκε επίσης κανένα έγγραφο που να βεβαιώνει την πιστοποίηση της επιλεγείσας εταιρείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. «Η εν λόγω εταιρεία με δραστηριότητα την διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων, ανέλαβε το έργο, εν μέσω πανδημίας, προσθέτοντας κυριολεκτικά λίγες μέρες πριν την απευθείας ανάθεση, την αντικείμενο των απολυμάνσεων και απεντομώσεων στο καταστατικό της. Με άλλα λόγια, δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Και όπως προκύπτει από τα έγγραφα, χρησιμοποίησε για την εκτέλεση του έργου, επιστημονικούς υπεύθυνους, άλλων, πιστοποιημένων εταιρειών!» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα επικαλείται δημοσίευμα του Inside Story, σύμφωνα με το οποίο οι μυοκτονίες-απεντομώσεις φέρονται να έγιναν με ανάθεση από την ανάδοχο εταιρεία της κ. Μιχαηλίδου, σε 8 άλλες εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσεις απεντομώσεων, αν και αυτό απαγορευόταν από την σύμβαση που είχε υπογράψει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Επίσης, από το δημοσίευμα, ερωτήματα εγείρονται και όσον αφορά το κόστος των απεντομώσεων-μυοκτονιών, που φέρεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος προηγούμενων αναθέσεων με το ίδιο αντικείμενο σε πολλές ελληνικές φυλακές. Ως προς το ζήτημα αυτό, σημειώνουμε ότι δεν κατατέθηκαν οι εντολές πληρωμής του υπουργείου με τα ποσά που καταβλήθηκαν ανά φυλακή.
Η όλη αυτή στάση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο συγκεκριμένο θέμα, αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι στις εν λόγω απευθείας αναθέσεις, με πρόσχημα την πανδημία, παραβιάστηκαν ωμά και οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας που απαιτεί η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σχετικά με τη χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος. Και αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να είναι ανεκτό αλλά πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές» τονίζει ο Θ. Ξανθόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα το είχαν αναδείξει αρχικά ο Π. Πολάκης και εν συνεχεία ακόμα 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους προς τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
[ad_2]
Πηγή : AVGI