Για όλα τα μεγάλα έργα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη ασχολήθηκε και μίλησε κατά την επίσκεψη του σε διάφορους φορείς ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο μενού, ήταν το Μετρό Θεσσαλονίκης, οι αστικές συγκοινωνίες, το αεροδρόμιο Μακεδονία, τα έργα στο λιμάνι αλλά και σημαντικά οδικά έργα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 2023, προσθέτοντας πως στον σταθμό της Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την απομάκρυνση και την μελλοντική επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τόνισε, δε, ότι με την ολοκλήρωσή του και σύμφωνα, πάντα, με τον σχεδιασμό, ο σταθμός θα είναι από τους ομορφότερους διεθνώς καθώς θα συνδυάζει το μεταφορικό του αντικείμενο με έναν υπερσύγχρονο μουσειακό χώρο. 

.ros-inlineA_title::before { content: “”; width: 100%; height: 1px; background: #cfcfcf; display: block; top: 5px; position: relative; }
.ros-inlineA_title { margin: auto; }
.ros-inlineA_title .ad_label { width: 95px; font-family: Roboto Slab; font-size: 10px; font-weight: 400; line-height: 8px;color: #cfcfcf; position: relative; background: #fff; text-align: center; margin: 0 auto 5px; }

Το Μητροπολιτικό Πάρκο στη Δυτική Θεσσαλονίκη 

Για την μεγάλη ανάπλαση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Δυτική Θεσσαλονίκη που θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό πάρκο, ο πρωθυπουργος τόνισε πως έχουν βρεθεί υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου υπογραμμίζοντας πως έχουν δοθεί οι απαραίτητες κατευθύνσεις για να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες μελέτες που αφορούν τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός του στρατοπέδου, ώστε το έργο αυτό -σε πλήρη ανάπτυξη- να προσφέρει στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης έναν ποιοτικό «πνεύμονα πρασίνου».

Νέα λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας για την ανάταξη του συστήματος συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη σύμβαση του ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ που κατέληξε σε 125 νέα λεωφορεία και 400 νέες θέσεις εργασίας. “Κατά την άποψή μου, αποτελεί και ένα πρότυπο για το πώς δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά προς όφελος των πολιτών” είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως αναμένονται 50 ακόμα νέα λεωφορεία από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιπλέον 180 καινούργια, μισθωμένα, οχήματα (με leasing) τα οποία εκτίμησε ότι θα μπορούν να ενταχθούν στο μεταφορικό έργο της πόλης το Φθινόπωρο. 

 Τα οδικά έργα και η ανάπλαση της ΔΕΘ 

Μιλώντας για τα οδικά έργα, ενημέρωσε πως υπάρχουν μειοδότες στα έργα “φαντάσματα” της περιοχής, δηλαδή στη σύνδεση της Εγνατίας με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα και βέβαια στο περιβόητο “ορφανό χιλιόμετρο” του οδικού άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. 

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στο έργο-ΣΔΙΤ της αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Λεωφόρου που θα περάσει από την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής τον Ιούνιο. Για το λεγόμενο Fly Over, ο κ.Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ένα έργο το οποίο θα ανακουφίσει σημαντικότατα την πόλη, όταν ολοκληρωθεί. 

Αφού αποκάλυψε ότι θα διεξαχθεί η φετινή ΔΕΘ, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την την ανάπλαση της, λέγοντας πως προχωρά όπως είχε δεσμευτεί με την ωρίμανση του έργου, δηλαδή στην ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου, στα χρονοδιαγράμματα με τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Εκτίμησε δε ότι εντός των επόμενων δύο μηνών, θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ μεγάλου πρότζεκτ. 

Από τις 15 Ιουνίου διεθνείς πτήσεις στο Μακεδονία, ανοίγουν τα βόρεια σύνορα

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωε πως από τις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό και όχι από την 1η Ιουλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ την ίδια ημέρα θα ανοίξουν τα βόρεια σύνορα για να εκκινήσει και ο οδικός τουρισμός που είναι βασικός υποστηρικτής του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα. 

Κλείνοντας ο κ.Μητσοτάκης έδωσε υπόσχεση στους Θεσσαλονικείς λέγοντας πως “Θα ξαναέρθω στη Θεσσαλονίκη πριν το ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης, και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει, είναι χρονοδιαγράμματα σφιχτά αλλά εφαρμόσιμα, ότι όλοι αξιολογούνται με βάση το παραγόμενο έργο και τα μετρήσιμα αποτελέσματα και ότι αυτός θεωρώ ότι είναι ο σωστός τρόπος με τον οποίο μπορούμε τελικά να παράγουμε έργο μετρήσιμο και έργο το οποίο θα είναι ορατό για όλους τους πολίτες, ειδικά, τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδος, της Θεσσαλονίκης”.  

Πηγή: