Τις συστάσεις τους για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και τη σταδιακή χαλάρωση στα εσωτερικά σύνορα αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα οι Βρυξέλλες, με τις τελικές αποφάσεις να ανήκουν στα κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει συντονισμένο, όσο το δυνατόν πιο αρμονικό και χωρίς διακρίσεις άνοιγμα της τουριστικής περιόδου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει προσέγγιση τριών φάσεων για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών μελών, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η Κομισιόν θα υποστηρίξει την ιδέα της δημιουργίας «τουριστικών διαδρόμων», με την σύναψη διμερών συμφωνιών ανάμεσα σε χώρες μέλη που θα ανοίγουν αμοιβαία για τους τουρίστες τους τα σύνορά τους.
Η πρώτη βασική πρόταση των Βρυξελλών είναι οι χώρες που βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Για παράδειγμα αν η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία. Ομοίως, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια.
Παράλληλα, η Κομισιόν θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση την υγειονομική αξιολόγηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση.
Αυτό το θέμα της αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης εντός του χώρου Σένγκεν είναι ζωτικής σημασίας για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 12% της απασχόλησης.
Αγκάθι το ζήτημα των ακυρώσεων
Όσον αφορά τα κουπόνια για όσους ακύρωσαν τα εισιτήρια τους με τις αεροπορικές εταιρείες, αν και έχει διαφανεί πως θα υιοθετηθούν, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα τεθεί στο τραπέζι προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. οι καταναλωτές δικαιούνται να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων, όμως πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες επιθυμούν να δώσουν πιστώσεις στους πελάτες.
Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει δει το Γαλλικό Πρακτορείο, «οι μεταφορείς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθούν μια κοινή προσέγγιση, προσφέροντας στους επιβάτες και τους ταξιδιώτες μια ελκυστική επιλογή μεταξύ της επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ή της αποδοχής κουπονιών. Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες να δεχτούν κουπόνια αντί για επιστροφή χρημάτων, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τυχόν αφερεγγυότητα του εκδότη και να είναι επιστρεπτέα μετά από ένα έτος το μέγιστο».
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την Επιτροπή να αναστείλει την υποχρέωση που επιβάλλεται στις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους επιβάτες των οποίων τα ταξίδια ακυρώθηκαν λόγω του κορονοϊού, για να στηρίξουν έναν κλάδο που έχει καταβαραθρωθεί από την κρίση.
Η Επιτροπή προτίθεται να στείλει επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη για να τους υπενθυμίσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με αυτό το θέμα, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση του θέματος.
Τι ζητάει η Ελλάδα
Υπέρ μιας γρήγορης επιστροφής στην ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη, τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με non-paper που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν και έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα Politico.
«Ο στόχος μας είναι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης των ταξιδιών μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών από τις 15 Ιουνίου, όπου αυτό είναι δυνατόν» αναφέρεται στο έγγραφο, με την Αθήνα να ζητά «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να μην υπάρξουν «διακρίσεις με βάσει την εθνικότητα» στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διάσπαση της Ενιαίας Αγοράς στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο κείμενο με το οποία η Ελλάδα ζητά να επιτραπεί στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν και μετά να μπορούν να επιστρέψουν εύκολα και γρήγορα στην πατρίδα τους: δεν θα πρέπει υπάρχουν «μέτρα καραντίνας ή άλλες δυσανάλογες ή περιοριστικές απαιτήσεις με την επιστροφή» υποστηρίζει η Αθήνα την ώρα που η Ισπανία ανακοίνωνε την επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε όσους μπαίνουν στην χώρα- και στους Ισπανούς που επιστρέφουν σπίτι τους.
Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση δεν ζητά το άνοιγμα όλων των συνόρων και εκεί που οι μέχρι τώρα προτάσεις της Κομισιόν είναι αόριστες στις λεπτομέρειες τους, η Ελλάδα ζητά όλοι οι επιβάτες να ελέγχονται είτε για αντισώματα είτε για τον κορονοιό τρεις ημέρες πριν ταξιδέψουν, ζητώντας την «κατανόηση από όλους» σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εναλλακτικά, αναφέρεται στην ελληνική πρόταση, να μην απαιτούνται έλεγχοι «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν αποδείξει με σαφή συνεχή στοιχεία ότι η κατάσταση με τον Covid-19 είναι υπό έλεγχο».
Υπάρχει άλλο ένα ζήτημα στο ελληνικό έγγραφο, σημειώνει το Politico, καθώς πρόκειται για τη χώρα με τα πολλά νησιά: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διάκριση για τον τρόπο ταξιδιού… τα μέσα μεταφοράς, οδικώς, αεροπορικής ή δια θαλάσσης θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ταυτόχρονα με τα κατάλληλα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ε.Ε. να μείνουν πίσω».
Οσο για τα αεροπλάνα «θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι θέσεις» καθώς εάν τα μεσαία καθίσματα παραμείνουν άδεια «οι πτήσεις δεν θα είναι επικερδείς με αμφίβολα ευεργετήματα για την υγεία»
Γεραπετρίτης: Προσπάθεια σε τρία επίπεδα
Χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε κρίσιμη τη σημερινή ημέρα, ενώ μίλησε για προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης σε τρία επίπεδα:
- Ενίσχυση υγειονομικών δομών σε όλες τις περιοχές.
- Πίεση στην ΕΕ για αποφάσεις που δε θα είναι βλαπτικές για τα εθνικά συμφέροντα και για να μην κλονιστεί η παράσταση υγείας που έχουν όλοι οι Οργανισμοί μας.
- Διακρατικές συμφωνίες, ώστε να έχουμε άμεση μεταφορά τουριστών.
«Είναι κρίσιμο να υποδεχτούμε τουρίστες από χώρες με λιγότερα κρούσματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το τι θα γίνει με την καραντίνα, ο υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καραντίνα για τους ερχόμενους στη χώρα μας επισκέπτες. Θα υπάρξει ένα τεστ στις χώρες τους και ενδεχομένως και μια θερμομέτρηση κατά την άφιξη στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα θα πάρουμε μέτρα ώστε και να υπάρχει κρούσμα να μην υπάρξει διάχυση (…) Είναι απολύτως αποτρεπτικό να τεθεί ζήτημα καραντίνας, θα έχουμε σθεναρή στάση σε αυτό και σε επίπεδο ΕΕ».
Για το χρονοδιάγραμμα επίσης ανέφερε ότι από 15/6 θα υπάρξει σχετική απελευθέρωση και των πτήσεων με βάση την απόφαση της ΕΕ, ενώ σταδιακά, από 1/7 αν όλα πάνε καλά,_ «θα είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε και τον εισερχόμενο τουρισμό».
Πηγή: