γράφει η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κ. Νοτοπούλου
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού SARS-COV-2 αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία και ο Toυρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα με συνέπειες που ακόμη δεν μπορούν να αποτιμηθούν. Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού χάνονται σε καθημερινή βάση παγκοσμίως εξαιτίας των επιπτώσεως του κορονοϊού σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιωτών.
Στην Ελλάδα παρότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης, οι συνέπειες, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.
Η πανδημία αυτή απειλεί εκτός από την ζωή μας και έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, παρά τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΥπουργούΤουρισμού κ. Θεοχάρη ο οποίος στις 13 Φεβρουαρίου δήλωνε ότι ο κορονοϊός μπορεί να έχει και θετική επίπτωση στον ελληνικό τουρισμό!
Το κλείσιμο των ξενοδοχείων, οι αναστολές πτήσεων, οι ακυρώσεις της κρουαζιέρας και οι διαρκώς αυξανόμενες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις διεθνώς προκαλούν ένα καταστροφικό ντόμινο στον τουρισμό και άρα στην οικονομία της χώρας. Πιο ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι μικρό μεσαίες επιχειρήσεις, τα ταξιδιωτικά γραφεία οι έμποροι κλπ.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, οι κρατήσεις σε σχέση με την ίδια εποχή πέρσι είναι μειωμένες κατά 95%, ενώ αντίστοιχα έχουν παγώσει όλες οι κρατήσεις για το καλοκαίρι και αυτό το διάστημα διεκπεραιώνουν μόνο ακυρώσεις. Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την επιστροφή των προκαταβολών στην οποία καλούνται να προβούν εξαιτίας των πολλαπλών ακυρώσεων, χωρίς καθόλου νέα έσοδα στο ταμείο τους. Όσο η επιδημία εξαπλώνεται τόσο η ανησυχία και η αβεβαιότητα εντείνονται.
Ο ελληνικός τουρισμός τα προηγούμενα 5 χρόνια με την εθνική τουριστική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε θεαματική ανάπτυξη με διαρκή άνοδο κάθε χρόνο στις αφίξεις και τα έσοδα, τα τουριστικά μεγέθη της χώρας άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών .
Το 2020 ωστόσο, δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς. Η τουριστική αγορά της Κίνας αρχικά «έκλεισε» καθώς οι ακυρώσεις από την αρχή της επιδημίας είχαν αγγίξει το 70%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Κινέζοι, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Άρα ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στο σύνολο.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν η επιδημία επεκταθεί χρονικά κάτι το οποίο όλοι απευχόμαστε. Όσο παρατείνεται η διάρκεια της επιδημίας, τόσο θα διογκώνονται οι επιπτώσεις όπως εξάλλου εκτιμούν Ξενοδόχοι και tour operators κρίνοντας από την κρίση που είχε προκαλέσει το 2002-2003 ο ιός SARS.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στον ελληνικό τουρισμό αναμένονται δραματικές για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της αλυσίδας του τουρισμού, με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Πρωτίστως όμως τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας των ταξιδιωτών και των εργαζομένων του κλάδου.
Χρειάζεται σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, προστασίας του κόσμου της εργασίας και επανεκκίνησης για την επόμενη μέρα.
Είμαστε εδώ με αίσθημα ευθύνης. Για την υπεράσπιση και στήριξη των ανθρώπων του κλάδου που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αυτή τη δίνη.
Οι θέσεις τους έπρεπε ήδη να έχουν ακουστεί και βάσει αυτών να έχει καταρτιστεί σχέδιο άμεσης και στοχευμένης διαχείρισης των άμεσων επιπτώσεων αλλά και της επόμενης ημέρας στον Τουρισμό.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει επιτέλους τα εργαλεία που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να σώσει την ελληνική οικονομία. Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να σωθεί εάν θέλουμε να σωθεί η ελληνική οικονομία