[ad_1]
Ουσιαστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινά από την
Αθήνα
μια… πορεία προς τον λαό, ενημερώνοντας για τις θέσεις του ΜέΡΑ25, ενώ αφήνει στην άκρη τα περί συνεργασιών με άλλα κόμματα, εστιάζοντας στην επαφή με τον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη είναι η επόμενη στάση για να εξηγήσει την πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 που, όπως λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «θα ανατρέψει την υφεσιακή δυναμική τη φορολογικής πολιτικής και, εξίσου σημαντικό, θα αντικαταστήσει την θεσμική αρχιτεκτονική της υποτέλειας στην τρόικα ανακτώντας και δημιουργώντας θεσμούς προστασίας των πολιτών από την επιδεινούμενη Κρίση Ύφεσης-Χρέους». Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης «βλέπει» στο βάθος εκλογές με θρυαλλίδα τη διαχείριση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ορόσημο είναι, κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, η στιγμή που το Βερολίνο «σφίξει τα λουριά» και θα πρέπει να συζητηθούν νέα μέτρα.
Δείτε επίσης:
Συνολική πρόταση από τον Γιάννη Βαρουφάκη για τη δύσκολη δεκαετία που έρχεται
Το «βέτο» της Ελλάδας στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί προαπαιτούμενο για να αποφύγει, κατά το δυνατόν, η χώρα την μέγγενη της οικονομικής ασφυξίας υφεσιακών μέτρων που έρχονται με τη βούλα της κυβέρνησης και του ηγετικού επιτελείου της ΕΕ. Αυτό θέτει το ΜέΡΑ25 ως κρίσιμη παράμετρο για την επόμενη μέρα, στην προσπάθεια για την ανάκτηση των εργαλείων φορολογικής πολιτικής με κατάργηση του Υπερταμείου, το «κούρεμα» οφειλών προς το δημόσιο, την κατάργηση προπληρωμών φόρων και θεσμικές τομές για τα τραπεζοπιστωτικά ζητήματα και τα κόκκινα δάνεια. Κι όλα αυτά, όπως λέει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 μπορεί να υπερβαίνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου. Επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για μια εναλλακτική πολιτική, με «καινοτόμες ιδέες», όπως λέει, που μπορούν να εφαρμοστούν για να ανακάμψει η χώρα. Το ΜέΡΑ25 αναζητά τον κοινό παρονομαστή προτάσεων που να συσπειρώνουν δυνάμεις και καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση, απέναντι στο πέμπτο μνημόνιο ή όπως αλλιώς μπορεί να το αποκαλέσει το ηγετικό επιτελείο της ΕΕ.
Είναι ενδιαφέρον πολιτικά να επισημανθεί ότι το ΜέΡΑ25 θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα που συνδέθηκε με την «συνθηκολόγηση» απέναντι στους δανειστές. Δεν παρέλειψε πάντως πάντως να αναδείξει τις πολλές διαφορετικές φωνές εντός της Κουμουνδούρου….
Πάντως, ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ, για την ταξική πολιτική της. Μάλιστα, με επίκεντρο την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν σε ΜΜΕ για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον κορονοϊό, αναφέρθηκε «στο τρίγωνο της αμαρτίας εργολάβων-τραπεζιτών- ιδιοκτητών ΜΜΕ». Όπως είπε στα χρόνια του μνημονίου… οργίασε με την Τρόικα και τώρα βλέπουμε «την παρασιτική ολιγαρχία» να συνεχίζει και τη ΝΔ να μην κρατά καν τα προσχήματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 θα βρεθεί απέναντί τους και θα σταθεί ενάντιος σε τακτικές μοιράσματος κατά το δοκούν , χωρίς να είναι υπέρ του ενός ή του άλλου διαπλεκόμενου…
Οσον αφορά στην πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της
«Οικονομικής Πανδημίας»,
αυτή έχει έναν κορμό που αφορά πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αλλά μπορεί, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, προτεινόμενες παρεμβάσεις να εφαρμοστούν και αλά καρτ.
Η πρόταση νόμου ορίζει ότι καταργούνται όλες οι προπληρωμές για ετήσια εισοδήματα κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ (φυσικά πρόσωπα) καθώς και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων . Επίσης, κουρεύονται οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία. Προτείνεται ανώτατος ΦΠΑ στο 15% (18% για χρήση μετρητών) και φόρος επιχειρήσεων στο 15% για τις μικρές, στο 20% για τις μεσαίες και στο 29% για τις μεγάλες. Καταργείται «η ελεγχόμενη από την τρόικα ΑΑΔΕ» και μεταφέρεται το φορολογικό λογισμικό και τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Φορολογικού Λογισμικού.
Το ΜέΡΑ25 προτείνει τη δημιουργία νέας αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με την-τον ΓΓ να μην επιλέγεται ούτε από την κυβέρνηση ούτε όμως και από τους δανειστές. Αντ’ αυτών, εκλέγεται από Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού της οποίας το 1/3 είναι βουλευτές, 1/3 κληρωτοί δικαστές και 1/3 κληρωτοί επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικοί. Στη θέση του κυβερνητικού προγράμματος «Ηρακλής» προτείνει τον «Οδυσσέα», ένα νέο καθεστώς διαχείρισης των κόκκινων δανείων με επίκεντρο νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών . Επίσης, κρίνει ότι πρέπει να καταργηθεί το Υπερταμείο και να αντικατασταθεί από την «Αθηνά – Εθνική Αναπτυξιακή Εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας & Δημοσιονομικών Συναλλαγών» . Σε αυτή θα υπάγονται η Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών, που θα αντικαταστήσει το υπό κατάργηση ΤΧΣ, και η Νέα Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα προκύψει μετά από συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με την υπάρχουσα αναπτυξιακή τράπεζα. ΚΙ όλα αυτά, ώστε «η δημόσια περιουσία που σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί να χρησιμοποιείται (χωρίς να πωλείται) ως εχέγγυο για την δημιουργία επενδυτικών ροών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».
[ad_2]
Πηγή : EFSYN