Δήλωση της Ειρήνης Αγαθοπούλου, αναπληρώτριας τομεάρχισσας Δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την 15η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

15 Μαρτίου 1997 καθιερώνεται η ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας.

15 Μαρτίου 2021 η αστυνομική βαρβαρότητα στην Ελλάδα έχει ξεφύγει από κάθε όριο, απειλώντας όσους και όσες αντιδρούν στη διαρκή καταστρατήγηση θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων, που αντιδρούν στις νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές της ΝΔ, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Φοιτητές και φοιτήτριες, πρόσφυγες, μετανάστες και μετανάστριες, άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, οικογενειάρχες και μικρά παιδιά βλέπουν τα γκλοπς της αστυνομίας να πέφτουν πάνω τους με ορμή κάθε μέρα, με κυβερνητική εντολή και με κυβερνητική κάλυψη. Η αύξηση της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας επιτείνεται και διογκώνεται όσο στην συνείδηση των πολιτών γίνεται ορατή η παταγώδης αποτυχία του επιτελικού κράτους της ΝΔ. Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί και να επιλύσει μια σειρά προβλημάτων, εν μέσω μάλιστα μιας κοινωνικής, πολλαπλής κρίσης που η ίδια δημιούργησε, επιστρατεύει την ωμή και άγρια βία της αστυνομίας, η οποία – όπως πρόσφατα είδαμε – μπορεί να έχει θύματα και από τις δύο πλευρές.

Ένα χρόνο τώρα, η αστυνομία – στο όνομα της ασφάλειας και της τήρησης της τάξης – βρίσκεται πανταχού παρούσα, δέρνοντας, ξεγυμνώνοντας, ασκώντας κάθε είδους βία και σεξουαλική παρενόχληση, παραβιάζοντας απροκάλυπτα και με υπέρμετρη θρασύτητα κάθε ίχνος ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Οι καταγγελίες για αστυνομική βία έχουν αυξηθεί κατά 75% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Απέναντι σε αυτό το σπιράλ έντασης και αυταρχισμού, που έχει υπαίτιους τους κ. Χρυσοχοΐδη και Μητσοτάκη, συντάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και η πλειοψηφία των αστυνομικών που αναγνωρίζουν τον ρόλο τους ως «προστάτες του πολίτη» και όχι ως ξυλοφορτωτές.

Απέναντι στη σημερινή αυταρχική κυβέρνηση έχει ήδη ξεσηκωθεί ένα τεράστιο κίνημα οργής και αγανάκτησης, που έχει κατακλύσει τους δρόμους και τις πλατείες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καταδικάζοντας τη στυγνή βία, τις εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις, αλλά και τη σιωπή των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία κατέφυγαν σε μια ασύστολη προπαγάνδα και λογοκρισία, αλλοιώνοντας βίντεο ή αποσιωπώντας σκηνές βίας και αστυνομικής βαναυσότητας, που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Κάθε έννομη δημοκρατική πολιτεία οφείλει να προβληματιστεί για το εύρος της κρατικής βίας και των εντεταλμένων οργάνων της. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Πρωθυπουργός ας αναλάβουν επιτέλους την πολιτική ευθύνη για το κρεσέντο βίας, του οποίου μάρτυρες είμαστε όλοι και όλες εδώ και 19 μήνες.

Απέναντι στην τρομολαγνεία και την εξουσιομανία των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της ΝΔ απαιτούμε:
• Τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση της ΝΔ και των αστυνομικών οργάνων
• Τον τερματισμό κάθε κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης χρήσης βίας, από τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου
• Διαρκή διαφάνεια και λογοδοσία και άμεση και σε βάθος διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία
• Το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης των ανθρώπων στην Ελλάδα θα είναι πλήρως σεβαστό, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υγειονομικές παραμέτρους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
• Την διαρκή επιμόρφωση των αστυνομικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φύλου, σεξισμού, ρατσισμού
• Την κατάργηση της ομάδας ΔΡΑΣΗ της ελληνικής αστυνομίας
• Την άμεση έναρξη Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και την δίκαιη απόδοση ευθυνών και ποινών

Οι πολίτες μίλησαν! Ο φόβος αλλάζει πλευρά!