O Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μίλησε στην επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό και δήλωσε ότι «εκείνη που θέλει να κλιμακώσει την ένταση στη Μεσόγειο είναι η Ελλάδα. Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές και τις συναντήσεις από την αρχή για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, καθώς και τις επιπλέον πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Δυστυχώς, το χέρι που τείνουμε για ειρήνη και για λύση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας έμεινε να αιωρείται. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο χωρίς προϋποθέσεις».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι «είμαστε δυνατοί, γιατί έχουμε δίκιο. Τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά μας πλοία θα συνεχίσουν τις τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές τους δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν εγκριθεί από την ΤΔΒΚ και στις δικές μας περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συνοδευόμενες από πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας. Όπως δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, έτσι δεν καταπατούμε και τα δικαιώματα κανενός. Μπορεί να πεθαίνουμε σαν ήρωες, να τραυματιζόμαστε εν ώρα μάχης, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», διατράνωσε.
Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Κύπρο και στη Μεσόγειο ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία σε όλες τις σχέσεις της είναι πάντοτε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, του διαλόγου, της συνεργασίας και της πολιτικής λύσης.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να φυλακίσει την Τουρκία στη Μεσόγειο, που έχει 1.870 χιλιόμετρα ακτογραμμή, με το Καστελόριζο που απέχει μόλις 1.950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές.
«Απαιτούν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο που είναι μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Ελλάδα, αντί να παράγει πολιτικές λύσεις σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιδιώκει να δημιουργήσει ορισμένα τετελεσμένα. Επιπλέον, κάποιοι φιλόδοξοι από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ξεπερνώντας τη δύναμη και το μπόι τους, θέλουν να παίξουν ρόλο, και, παρόλο που είναι προς ζημία του λαού τους, καταφεύγουν σε παράνομα μέσα όπως στην επιχείρηση Ειρήνη μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία (κατά της Τουρκίας)», ανέφερε με αιχμές κατά της Γαλλίας.
Ο Ακάρ δήλωσε ότι η επιχείρηση Ειρήνη παρέβλεψε την ανοιχτή υποστήριξη που δόθηκε στις δυνάμεις του Χαφτάρ, ήταν μια προκατειλημμένη, αμφιλεγόμενη και παράνομη δραστηριότητα, που προκάλεσε αστάθεια.
«Η παράνομη επιβίβαση στο εμπορικό πλοίο σε ανοιχτή θάλασσα στις 22 Νοεμβρίου 2020 αποκάλυψε τις αμφιλεγόμενες πτυχές αυτής της επιχείρησης που έχουμε τονίσει από την αρχή. Διατηρούμε όλα τα δικαιώματά μας σε αυτό το θέμα και το ζήτημα το παρακολουθούμε από κοντά».