Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κλώσσας ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, για τις συνέπειες του κορονοϊου στη χώρα μας και για την αναμενόμενη χρηματοδότηση από την Ευρώπη.

Ολόκληρη η ανάρτηση εδώ :

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά οι τουρίστες δεν έρχονται. Τα νέα κρούσματα κορονοϊου στην Ευρώπη και ο φόβος για νέο κύμα κρατούν τους τουρίστες μακριά (προς το παρόν;) από την Ελλάδα. Το τρίτο και κρισιμότερο τρίμηνο για τον τουρισμό φαίνεται πως θα επιβεβαιώσει το αρνητικό σενάριο. Εάν επαληθεύουν οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό, ελλοχεύει ο κίνδυνος στο σύνολο της η οικονομία να επιβεβαιώσει τα χειρότερα σενάρια για το μέγεθος της ύφεσης, διαψεύδοντας όσους «έβλεπαν» περιορισμό της ζημιάς.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη το πράγμα φαίνεται να «στραβώνει». Το ταμείο ανάπτυξης που τόσο διαφημίσαμε και για το οποίο πανηγυρίσαμε στην Ελλάδα, μοιάζει με όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Οι σκληροπυρηνικοί πήραν πάλι κεφάλι και όλα δείχνουν ότι τα λεφτά που θα δοθούν, όταν δοθούν, θα αφορούν κυρίως δάνεια τα οποία θα συνοδεύονται με όρους. Κάτι σαν μνημόνιο δηλαδή, που δεν θα το λέμε όμως μνημόνιο.

Και με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κονδύλια όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η χρηματοδότηση καθυστερεί με αποτέλεσμα τα κράτη να χρησιμοποιούν για τα πακέτα στήριξης εθνικά κονδύλια σχεδόν στο σύνολο τους. Το ίδιο και στην Ελλάδα.

Σχεδόν στο σύνολο τους τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι από εθνικούς πόρους. Από μόνο του αυτό αποτελεί πρόβλημα. Το κακό όμως είναι ότι δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Σχεδόν 4 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και ένα μήνα από την επιστροφή στη «νέα πραγματικότητα», η αγορά ακόμα ψάχνει για ρευστότητα. Από τη μια τα χρηματοδοτικά προγράμματα αποκλείουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων και από την άλλη τα λεφτά που έχουν διατεθεί είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους. Για κάποιους λεφτά υπάρχουν.

Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσίασε καταλόγους μέτρων που έφταναν τα 24 δις ευρώ. Μπορεί ένα μήνα κάποιοι να πανηγυρίζουν για τα 32 δις ευρώ που θα έρθουν από την Ευρώπη. Μπορεί ακόμα και να υπόσχονται χρήματα από το αυξημένο ΕΣΠΑ των επόμενων ετών. Όμως οι αριθμοί λένε άλλα. Στην αγορά έχουν πέσει περίπου 7 δις ευρώ και αυτά κυρίως από επιδόματα και μέτρα έκτακτης στήριξης. Ελάχιστη η χρηματοδότηση. Είναι αστείο να υπολογίζουμε σαν παροχή το πάγωμα των φόρων για 3 μήνες. Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και τότε θα φανεί τι σημαίνει ότι απλά «πάγωσαν» οι φόροι και οι εισφορές.

Για όλα αυτά λοιπόν δεν μιλά κανείς. Τα ξεχάσαμε με τον μεγάλο περίπατο, τα σποτ, τον Μιωνή και κάθε πραγματικό ή φανταστικό θέμα που θα μας αποπροσανατολίζει κάθε φορά από την «πραγματική» πραγματικότητα. Εμείς τα ξεχάσαμε. Αυτά δεν μας ξέχασαν και ο Σεπτέμβριος είναι κοντά…

#επικοινωνούμε_ελεύθερα

#paramenoume_speedy