υπουργικό συμβούλιο

Η συνεδρίαση της Παρασκευής 31 Ιουλίου του Υπουργικού Συμβουλίου, ακόμη μία μέσω τηλεδιάσκεψης, πιθανώς να είναι για ορισμένα μέλη του οργάνου…αποχαιρετιστήρια, καθώς ο Αύγουστος θα είναι, όπως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν, ο μήνας των προαναγγελθεισών διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Παρά τον χθεσινό προς στιγμήν συναγερμό, που σήμανε σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ο χρόνος ενεργοποίησης του επικείμενου ανασχηματισμού θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα από την προσεχή Δευτέρα, όπως ανέφεραν αργά το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Αυτό, που μένει να αποσαφηνιστεί είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να προχωρήσει στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από την θερινή ανάπαυλα ή ακριβώς μετά την επιστροφή του από τις ολιγοήμερες διακοπές, που έχιε προγραμματίσει στην Κρήτη.

Τα «ωφέλιμα» 24ωρα την επόμενη εβδομάδα είναι κατ ουσίαν τρία, καθώς την Πέμπτη 6 Αυγούστου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε Ρόδο και Χάλκη και ακολούθως θα μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου θα περάσει τις ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο. Επιχειρήματα υπέρ και κατά αναπτύσσονται και για τις δύο εναλλακτικές: υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη, που τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης ανασχηματισμού μετά την θερινή ανάπαυλα, επιμένοντας ότι πρόκειται για μείζονος σημασίας κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία, όπως λέγεται, δεν πρέπει να…χαθεί εν αναμονή του Δεκαπενταύγουστου. Στον αντίποδα, πολλά κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σοβαρή επιβράδυνση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου εξ αιτίας της παρατεταμένης αναμονής των κυβερνητικών αλλαγών.

Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν δύο γνωρίσματα των επικείμενων αλλαγών, τις οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχει «κλειδώσει» εδώ και ημέρες ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.  Πρώτον, οι προωθούμενες αλλαγές, που είναι σαφές πως καθυστέρησαν και λόγω της πολύ σοβαρής ελληνοτουρκικής κρίσης της προηγούμενης εβδομάδος, υπαγορεύονται και άρα περιστρέφονται γύρω από την δομή, που θα κληθεί να διαχειριστεί το μείζονος σημασίας project της απορρόφησης και κατ επέκταση αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης. Δεύτερον, πρόκειται για σημειακού χαρακτήρα παρεμβάσεις – σε καμία περίπτωση για ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, καθώς το κεντρικό μήνυμα είναι πως οι επιδόσεις του κυβερνητικού σχημάτος, που συγκροτήθηκε στις 8 Ιουλίου του 2019 είναι θετικές – εξ ου και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευδαν και χθες να μετριάσουν τις όποιες προσδοκίες, καλλιεργούνται γύρω από τον ανασχηματισμό.

Η κεντρική διαχείριση του πακτωλού των κοινοτικών πόρων, που θα εισρεύσουν στην χώρα τα επόμενα χρόνια θα έχει έδρα το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι…συνήθεις ύποπτοι Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος – έχει ακουστεί ότι δεν αποκλείεται να επιβραβευθεί μέσω της αναβάθμισης του σε Υπουργό Επικρατείας – θα λειτουργήσουν εν είδει διευθυντηρίου, προκειμένου να συντονίσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Διακριτό και άκρως σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης, που ούτως ή αλλως λειτουργεί εδώ και καιρό ως ο συνδετικός κρίκος ή η γέφυρα μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαικής Επιτροπής, ούτως ώστε τόσο το masterplan, που θα κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου, όσο και η δομή, που θα συγκροτηθεί να απαντούν επαρκώς στην πρόκληση της αξιοποίησης των ευρωπαικών χρημάτων. Βαρύνοντα ρόλο στο όλο εγχείρημα θα διαδραματίσει από το Υπουργείο Οικονομικών, ο νυν Υφυπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναμένεται να προβιβαστεί σε Αναπληρωτή Υπουργό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θέσεις των Υφυπουργών στο εν λόγω υπουργείο αναμένεται να μειωθούν κατά μία, ωστόσο, δεν αποκλειεται να αναβαθμιστεί σε μία από αυτές ο νυν ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ενώ σε θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οδεύει κατά τα φαινόμενα η νυν ΓΓ, Αλεξάνδρα Σδούκου.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβιβάζεται ο νυν Υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης. Βάσει των ίδιων πηγών, η ισορροπία ανάμεσα σε τεχνοκράτες και κοινοβουλευτικούς αναμένεται να διασαλευθεί υπέρ των δεύτερων, με τα ονόματα των Σπήλιου Λιβανού – έχει ακουστεί για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου – Χρήστου Ταραντίλη να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Πρόσωπο να πληρώσει θέση Υφυπουργου αναζητείται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και στο Υπουργείο Εργασίας και σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε επίπεδο Υπουργών δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πρόκειται να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο. Πιθανώς, η μοναδική εκκρεμότητα του επικείμενου ανασχηματισμού είναι το πρόσωπο, που θα κληθεί να αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, εφ όσον τελικώς αναβαθμίστεί ο Στέλιος Πέτσας, κάτι, που πιθανώς να προκαλέσει καραμπόλες αλλαγών είτε στο Υπουργείο Εργασίας, είτε λιγότερο πιθανά στο Υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, υπάρχει και σενάριο αναβάθμισης του Στέλιου Πέτσα, ως νέου Υπουργού Επικρατείας και ταυτόχρονης διατήρησης του τρέχοντος χαρτοφυλακίου του.

Μεγάλη ανησυχία για τον κορονοϊό – Νέα τηλεδιάσκεψη υπο τον Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου από την…ανιούσα, που έχουν πάρει εσχάτως τα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας. Στην κυβέρνηση συλλέγουν συνεχώς πολύτιμα στοιχεία από τους στοχευμένους ελέγχους, που γίνονται και εμφανίζονται έτοιμοι να λάβουν κάθε επιπρόσθετο περιοριστικό μέτρο, προκειμένου να διασφαλισθεί πάση θυσία το υγειονομικό κεκτημένο της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό το πλαίσιο και πιο συγκεκριμέα μέτρα, όπως η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, αλλά και ο καλύτερος δυνατός συντονσιμός ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη  υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

 

Πηγή : ETHNOS