Απαντήσεις στις προκλητικές δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ έδωσε ο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Αφορμή ήταν το σχόλιο του επικεφαλής του ψευδοκράτους ο οποίος μίλησε για «αναχρονιστική και απολυταρχική νοοτροπία» από τον κ. Αναστασιάδη με αφορμή το Πασχαλινό μήνυμά του. Κατά τον ίδιο «προσέβαλε τους Τουρκοκύπριος αποκαλώντας τους “πολίτες μας”».

«Ακούγοντας τον κ. Τατάρ χθες με εξέπληξε. Ένα από τα επιχειρήματα που ανέπτυσσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Γενεύη ήταν ότι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, θεώρησε ότι πρόσβαλα τους Τουρκοκύπριους διότι τους αποκάλεσα συμπολίτες μου. Ένα θα ήθελα να τον ρωτήσω: 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που έχουν την κυπριακή ταυτότητα, το κυπριακό διαβατήριο και απολαμβάνουν όσα και οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει να ντρέπονται; Πόσο περισσότερο πρέπει να ντρέπονται μέλη των συνεργατών του που έχουν την κυπριακή ταυτότητα ή το κυπριακό διαβατήριο; Δεν θέλω να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις, αλλά η υπομονή έχει τα όρια της».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο ίδρυμα «Βάσος Λυσσαρίδης», όπου μετέβη για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε για τον Βάσο Λυσσαρίδη, ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης υπό το φως των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό, είπε ότι «ξεκινούμε μια εκστρατεία διαφώτισης για τις θέσεις που έχουν κατατεθεί στη Γενεύη. Θέσεις από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων που είναι εκτός των παραμέτρων που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και οι όροι εντολής που έχουν δεχθεί και οι καλές υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση ο ΓΓ των ΗΕ. Συνεπώς, η προσπάθεια είναι να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις τόσο από τα ΗΕ όσο και την ΕΕ, αλλά και όχι μόνο, από χώρες, οι οποίες μπορούν και έχουν τη δυνατότητα άσκησης επιρροής πάνω στην Τουρκία».

Ερωτηθείς αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα δεδομένης της έντασης με την οποία εκφράζει τις θέσεις αυτές η τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το θέμα είναι αν υπολόγισαν το κόστος που θα προκαλέσουν στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους με την απομόνωση στην οποία τους οδηγούν. Είναι κάτι που δεν είναι εφικτό, είναι κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από την ΕΕ».

«Η προσπάθεια μας είναι μέσα από μια διεθνή εκστρατεία διαφώτισης, να υπάρξουν οι ανάλογες αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και από χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, σε σχέση με τις θέσεις της στο Κυπριακό οι οποίες είναι εκτός των παραμέτρων και ψηφισμάτων των ΗΕ», είπε ακόμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.