του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου και με τη βούλα. Έναν χρόνο μετά την έναρξη του τρίτου φονικού κύματος και του πολύμηνου λοκντάουν με 635 θανάτους και 1678 κρούσματα την 1η Νοεμβρίου του 2020 χώρα μας καταγράφει το ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο. Την περασμένη εβδομάδα χάσαμε περισσότερους από 1000 συνανθρώπους μας, φτάνοντας τις 15.894 απώλειες από την αρχή της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το Σάββατο, τα κρούσματα που καταγράφηκαν έφτασαν τις 4964.
Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε στην χειρότερη φάση της πανδημίας. Ακόμη μια φορά βλέπουμε τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα όρια τους. Στην Βόρεια Ελλάδα διασωληνόνται ασθενείς ακόμα και εκτός εντατικής αφού οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Ξανά. Πως το είχε πει ο κύριος Γεραπετρίτης; “Αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς”… Και το χειρότερο; Πέρυσι η κυβέρνηση παραδέχτηκε πως έκανε λάθος στην απόφαση να μη λάβει μέτρα άμεσα, όπως στην περίπτωση των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου και του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα, επαναλαμβάνω το ίδιο λάθος, με πολλαπλάσιο όμως αντίκτυπο.
Την ίδια ώρα οι εμβολιασμοί έχουν “βαλτώσει”. Και τίποτα πλέον δεν δείχνει ικανό να αναστρέψει αυτή την εικόνα. Η αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους ώστε να πειστούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού μοιάζει περισσότερο με κακόγουστο ανέκδοτο παρά με μέτρο ενίσχυσης των εμβολιασμών.
Η κυβέρνηση έχει σηκώσει λευκή πετσέτα. Ο υπουργός υγείας ανακοινώνει πως δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας παρά ο γεγονός ότι οι ειδικοί προειδοποιούν για έναν εφιαλτικό χειμώνα. Ασχέτως της κριτικής που μπορεί να ασκήσει ο καθένας στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδείξει μια σταθερή και υπεύθυνη στάση. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει προτείνει την συναίνεση και την κοινή δράση όλων των κομμάτων. Εισηγήθηκε κοινό υπουργό υγείας και συντονισμό των πολιτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση το απέρριψε.
Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με παρέμβαση του επαναφέρει την πρόταση για συναίνεση και κοινό βηματισμό. Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα, είπε, προτάσσοντας την ανάγκη της ευθύνης αντί του πολιτικού ανταγωνισμού. Πρότεινε συγκεκριμένα την συγκρότηση ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής προκειμένου να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που θα αποδεχθούν όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.
Ακόμα μια φορά όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να συζητήσει επί της ουσίας τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει επιτέλους η πανδημία στην Ελλάδα. Αντί να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα βήματα και στρατηγική, για λόγους καθαρά μικροκομματικούς ο πρωθυπουργός επιλέγει την πολιτική σύγκρουση και εν τέλει τον διχασμό επαναφέροντας την ανόητη κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε τον εμβολιασμό.
Δυστυχώς την ώρα που εκατοντάδες πολίτες χάνουν σχεδόν καθημερινά την ζωή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κατώτερος των περιστάσεων. Αντί για πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων που ενώνει μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, αποφασίζει να παίξει τον ρόλο του κομματάρχη. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν πείθει την κοινωνία, αντίθετα την βάζει απέναντι και εντείνει τον σκεπτικισμό. Μάλλον αυτό που εκφράζει την κυβέρνηση είναι η φράση του Άδωνι Γεωργιάδη: Μη σώσουν…#menoumespeedy