Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών και την ανάγκη, όπως λέει, να εκπροσωπηθεί η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία στην επόμενη ευρωβουλή μιλά στη «ΜτΚ» η Σύμβουλος Κοινωνικής Διασύνδεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφια ευρωβουλευτής Δώρα Αυγέρη.

Τι μήνυμα στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών και ποιο είναι το διακύβευμα;

Αυτό που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση στους πολίτες είναι να στείλουν ένα καθαρό και σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση για την πολιτική της για την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου και την ακρίβεια, για την αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους και την σκόπιμη καταστροφή του δημοσίου εθνικού συστήματος υγείας, για την απαξίωση του κράτους δικαίου και των ελευθεριών και συνολικά για την υποβάθμιση της δημοκρατίας, για την αδιαφάνεια και την ατιμωρησία και για την υποχωρητική εξωτερική της πολιτική έναντι της Τουρκίας και για την μετατροπή της Ελλάδας στον πρόθυμο και δεδομένο εταίρο.

Ο κ. Κασσελάκης έχει μιλήσει για μία από τις κρισιμότερες εκλογικές μάχες. Γιατί είναι τόσο κρίσιμη η ψήφος δεδομένου ότι δεν διακυβεύεται η διακυβέρνηση της χώρας;

Γιατί θα πρέπει να τελειώνουμε με την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την αλαζονεία του 41%. Για να αναστραφεί η πορεία καταστροφής της χώρας.

Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος; Η διατήρηση της δεύτερης θέσης; Ο κ. Κασσελάκης έχει μιλήσει για ανατροπή, πώς την ορίζετε; Επίσης, πρόσφατα μίλησε ακόμα και για πρωτιά. Ρεαλιστικός στόχος;

Εμείς πάμε στη μάχη για να κερδίσουμε και διεκδικούμε το καλύτερο. Αυτό που είναι ρεαλιστικό είναι η ανατροπή της πολιτικής δυναμικής. Το αποτέλεσμα θα καταστήσει σαφές αυτό που είναι διάχυτο στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στην αποδρομή της και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου.

Έχετε γυρίσει όλη την Ελλάδα. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες;

Αυτό που λαμβάνω από τους πολίτες είναι μία γενικευμένη δυσαρέσκεια από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα, το εισόδημα τελειώνει στα μισά του μήνα, έχουν δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, μειώνουν τις ημέρες των διακοπών τους, καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους, αγωνιούν μην αναγκαστούν να πάνε σε νοσοκομείο. Το ερώτημα που ακούω είναι «που θα πάει αυτό;» και η απαίτηση είναι «κάντε κάτι να τελειώνουμε με αυτό».

Τι κομίζει η υποψηφιότητά σας;

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σεβασμό, θέλουν πολιτικούς βγαλμένους από την κοινωνία που θα τους νοιάζονται και δεν θα μοιράζουν υποκριτικές υποσχέσεις. Ανθρώπους που να είναι γειωμένοι, θα αφουγκράζονται τις αγωνίες τους και θα μεταφέρουν τις θέσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις τους στα κέντρα αποφάσεων. Πολιτικούς που θα αγωνίζονται μαζί τους για την καλυτέρευση της ζωής τους. Αυτό κομίζει η υποψηφιότητά μου.

Γιατί είναι σημαντικό η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή να έχουν εκπρόσωπο στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Γιατί έχει σημασία να ζεις την πόλη σου και να την πονάς. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες είναι παραμελημένες από την κυβέρνηση, έχουν αυξημένα προβλήματα. Τα φαραωνικά έργα, όπως το FlyOver, έχουν κάνει αβίωτη την ζωή των Θεσαλονικιών. Μικρό ποσοστό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, σε σχέση με τις ανάγκες και τις δυνατότητες, φθάνει στην πόλη και στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Στην ευρύτερη περιοχή τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: η ύπαιθρος ερημώνει, η πρωτογενής παραγωγή μειώνεται, η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται, η δημογραφική συρρίκνωση είναι πιο έντονη. Το έχω δηλώσει και το επαναλαμβάνω: η προτεραιότητά μου στην ευρωβουλή θα είναι η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Η αξιοποίηση των κονδυλίων και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα.

Τι να περιμένει η πόλη από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι θα ξανακερδίσει τη θέση που της αξίζει. Με τη ΝΔ χάνει συνέχεια έδαφος, δεν αντιμετωπίζεται ως συμπρωτεύουσα της Ελλάδας και πρωτεύουσα των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτικό της αντίληψης του κέντρου είναι η υποβάθμιση της ΕΡΤ3 σε ένα απλό ανταποκριτικό γραφείο της ΕΡΤ.

Δείτε τι έγινε την περασμένη Κυριακή. Οι Θεσσαλονικείς διαπίστωσαν ότι η ΕΡΤ3, κανάλι πανελλαδικής που εδρεύει και εκπέμπει στην πόλη τους, με απόφαση της κεντρικής διοίκησης της ΕΡΤ αποκλείστηκε από τη μετάδοση των όσων γίνονταν στο γήπεδο της Τούμπας με την απονομή του πρωταθλήματος στον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια από τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων στον Λευκό Πύργο και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας.

Πρόσφατα το κόμμα σας παρουσίασε τις προτάσεις του για την ακρίβεια. Όταν κάποιος είναι στην αντιπολίτευση μπορεί να υποσχεθεί πολλά. Οι αριθμοί όμως βγαίνουν;

Εξαρτάται από τις προτεραιότητες που έχει το κάθε κόμμα. Εάν προτεραιότητά σου είναι να μοιράζεις 2,5 δισ. με απευθείας αναθέσεις για ψηφιακά έργα -με αποτέλεσμα να σε διερευνά η Ευρωπαία εισαγγελέας για κακοδιαχείριση και διαφθορά, προφανώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Όταν έχεις τον μεγαλύτερο πληθωρισμό απληστίας στην Ευρώπη (δηλαδή αθέμιτη υπερ-κερδοφορία των επιχειρήσεων), και την υψηλότερη κερδοφορία των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων και όλον αυτό τον πλούτο αρνείσαι να τον φορολογήσεις, τότε ναι έχετε δίκιο, οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Υπάρχει τεράστιο περιθώριο φορολόγησης μεγάλου πλούτου που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αγγίζει. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ο πρωθυπουργός των μεγάλων συμφερόντων.

Μετά τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας επιμένετε σε κύρωση των μνημονίων στην Βουλή άμεσα, ενώ η κυβέρνηση επιλέγει άλλη στάση. Γιατί, κατά την άποψή σας δεν πρέπει να χαθεί χρόνος;

Γιατί ο χρόνος που κύλισε με την αδράνεια της κυβέρνησης δεν ήταν προς όφελός μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών έλυσε ένα χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας Πολιτικής. Φαίνεται αυτό τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλιπαρεί για την εφαρμογή της την άλλη πλευρά. Εάν είναι «κακή και «προδοτική» η Συμφωνία γιατί δεν εκμεταλλεύεται την «ευκαιρία» για να την καταγγείλει;

Γιατί πολύ απλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιστεύει ότι είναι μία κακή Συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης εργαλειοποίησε σε επικίνδυνο βαθμό το Μακεδονικό για να κάνει καριέρα πρωθυπουργού στις πλάτες του λαού της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, και στη συνέχεια εγκλωβίστηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση του κ. Σαμαρά.

Στηρίξατε τον Στέφανο Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή. Σας δικαίωσε η… ιστορία; Τα εσωκομματικά ζητήματα που υπήρξαν όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες έχουν λυθεί;

Στήριξα τον Στέφανο Κασσελάκη γιατί είδα σε αυτόν εντιμότητα και καθαρές προθέσεις και τη δυνατότητα να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος την πρώτη δύσκολη περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές, έδωσα μάχες για να σταθεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση και να ξεπεράσει τις εσωτερικές αναταράξεις.

Τώρα για την ιστορία είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά ναι πιστεύω ότι θα δικαιώσει, όχι μόνο εμένα προσωπικά, αλλά την συλλογική προσπάθεια που κάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προστατεύσουμε την κοινωνία.

Όσο για το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, εσωκομματικά προβλήματα βλέπω π.χ. στη ΝΔ, που νόμο της κυβέρνησης δεν τον ψήφισε το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής της ομάδας ή στο ΠΑΣΟΚ στο οποίο τα στελέχη του ακονίζουν τα μαχαίρια για την επόμενη ημέρα, παρά στον ΣΥΡΙΖΑ.