Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο φλέγον ζήτημα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας των ΕΠΟΠ ηλικίας 50 ετών, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και χωρίς σύνταξη.
Όπως επεσήμανε αρχικά ο κ. Σαρακιώτης: «Τα ανεπίλυτα προβλήματα μέριμνας προσωπικού παραμένουν, καθώς διαβάζουμε συνεχώς για αποχωρήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό, με την Κυβέρνηση την ίδια στιγμή να προχωρά σε εξοπλιστικά προγράμματα συνολικού ύψους άνω των 14 δισ., εκ των οποίων δε δίνεται ούτε 1 ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν επενδύετε ούτε 1 ευρώ στην εγχώρια παραγωγή και τεχνογνωσία, δε λαμβάνουν ούτε 1 ευρώ οι Έλληνες εργαζόμενοι […] Τα ανεπίλυτα προβλήματα αφορούν μια σειρά ζητημάτων όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη διαρκή υποβάθμιση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων που οδηγεί και σε μαζικές παραιτήσεις ιατρών, η σωρεία προβλημάτων που αφορούν τη στέγαση του στελεχιακού δυναμικού ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές αλλά και τη διατήρηση του μισθολογίου στα κατώτατα επίπεδα. Υπενθυμίζεται, σε αυτό το σημείο, ότι η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέσω του ν.4442, κατοχύρωσε κεκτημένα μισθολογικά δικαιώματα των στρατιωτικών, επέστρεψε εφάπαξ το 50% των περικοπών που αντισυνταγματικά παρακράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, θεσμοθέτησε την πρόσθετη ασφαλιστική πενταετία για όλα τα στελέχη η οποία εν συνεχεία καταργήθηκε με το νόμο Χατζηδάκη και ενσωμάτωσε τα πάντα στο βασικό μισθό παρά τις μνημονιακές πιέσεις, διατηρώντας επιδόματα, αλλά και θεσπίζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά αποζημίωση για τη νυκτερινή εργασία».
Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πρόσθεσε: «Υφίσταται ακόμη η εκκρεμότητα της μισθολογικής αποκατάστασης των προαχθέντων πριν 3 χρόνια ΕΜΘ στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, που επίσης ήταν ρύθμιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενώ τέλος, παραμένει σε εκκρεμότητα το μείζον ζήτημα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας των ΕΠΟΠ ηλικίας 50 ετών, οι οποίοι έχουν λάβει πλήθος υποσχέσεων από το Υπουργείο Άμυνας χωρίς κανένα αντίκρισμα κινδυνεύοντας να βρεθούν στο δρόμο και χωρίς σύνταξη. Θεωρώ αυτονόητη την αποδοχή της τροπολογίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία για το μείζον αυτό ζήτημα, που αφορά τις ζωές αρκετών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Περαιτέρω, όσον αφορά τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, χαιρετίζουμε τις ρυθμίσεις για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά οφείλουμε και να τονίσουμε την υποβάθμιση των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, οι οποίες στερούνται μόνιμου προσωπικού και δεν εμπίπτουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου. Είναι προφανώς προς τη λάθος κατεύθυνση να δημιουργούνται Ανώτατες Σχολές “δύο ταχυτήτων”, καθώς μεταξύ άλλων η διάκριση μεταφέρεται αδίκως εν συνεχεία σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».
Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στα τρέχοντας θέματα της εξωτερικής πολιτικής υπογραμμίζοντας: «Έφθασε ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Σαμαράς να μιλά για “επαγγελματίες κατευναστές”. Όχι ο Στέφανος Κασσελάκης, όχι ο Ευάγγελος Αποστολάκης… Ο κ. Σαμαράς, τον οποίο πασχίζετε να μη δυσαρεστήσετε υλοποιώντας μια εξωτερική πολιτική του “Ιανού”: Άλλο πρόσωπο προς τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλο πρόσωπο ενώπιον των ακροδεξιών κύκλων του κόμματός σας. Φιλοφρονήσεις της κας Μπακογιάννη προς τον κ. Κοτζιά για την “υποδειγματική διαπραγμάτευση σχετικά με το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας”. Την ίδια στιγμή μεγαλόστομες διακηρύξεις για υποτιθέμενο βέτο προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις από τους ψηφοφόρους, που κατ’ εξακολούθηση εξαπατάτε. Άλλο πρόσωπο προς τον κ. Ερντογάν και τον κ. Φιντάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και άλλο πρόσωπο προς το εσωτερικό ακροατήριο. Διαθέτει, όμως, ψήγματα αξιοπιστίας η εν λόγω δισυπόστατη τακτική της “σημαίας ευκαιρίας”;»
Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας συνέχισε αναφέροντας: «Σε ποιο κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφερόμαστε όταν υπογράφεται η Διακήρυξη των Αθηνών και εντός μόλις λίγων ημερών, καθίσταται “κουρελόχαρτο”; Με συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Με επίδειξη μηδενικού σεβασμού από την Τουρκία σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Μονή της Χώρας και η μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος. Και να μη ξεχνούμε ότι ακόμη αναζητούμε μια έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης για τη μετατροπή και της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος. Με μια νεοοθωμανική Τουρκία να εγείρει αμφισβητήσεις ακόμη και στο Μυρτώο Πέλαγος με αφορμή την οριοθέτηση θαλασσίων πάρκων. Με το προκλητικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” να εντάσσεται στα σχολικά εγχειρίδια. Και όλα τα παραπάνω σε μια χρονική συγκυρία, που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να μας πείσει άπαντες ότι “η Τουρκία δεν προκαλεί” και “επικρατεί καλό κλίμα”… Την ίδια στιγμή, η κωλυσιεργία στην κύρωση των πρωτοκόλλων με τη Βόρεια Μακεδονία έχει αποθρασύνει τη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας και έχει οδηγήσει στην έξαρση του ακραίου εθνικιστικού λόγου. Αν η Κυβέρνησή σας επιδείκνυε στοιχειώδη σοβαρότητα προχωρώντας στην υλοποίηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα συνιστούσε το διπλωματικό δίαυλο της επαφής της Βόρειας Μακεδονίας με τα διεθνή θεσμικά όργανα, θα είχε εμβαθύνει τις οικονομικές σχέσεις της με την εν λόγω χώρα ενισχύοντας τα εργαλεία της οικονομικής διπλωματίας, ενώ θα αποτελούσε και τον αποκλειστικό εγγυητή της αεράμυνάς της επιτηρώντας το FIR της».