Γιώργος Μουλκιώτης: «Αδιαφορία της Κυβέρνησης για την έλλειψη εργατών γης»

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση, απευθυνόμενη στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μετανάστευσης & Ασύλου και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω έλλειψης εργατών γης.

 

Στην ερώτησή επισημαίνεται ότι η έλλειψη εργατών γης ταλαιπωρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας και, παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των αγροτών για εύρεση λύσης δυστυχώς, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί.

Υπογραμμίζεται ότι οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης προκαλούν σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο καθώς παρεμποδίζεται η εκτέλεση των καθημερινών καλλιεργητικών διαδικασιών και έχουν ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση των αγροτών και των τοπικών κοινωνιών.

Τονίζεται ότι, εκτός από την έλλειψη εργατικών χεριών, μεγάλες αγκυλώσεις και καθυστερήσεις προκαλεί η έντονη γραφειοκρατία που επικρατεί στις διαδικασίες πρόσληψης αλλοδαπών ή και ημεδαπών εργατών γης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, όσον αφορά στους ελαιοκαλλιεργητές, ο αριθμός των εργατών που μπορεί να προσκαλέσει ο κάθε εργοδότης ρυθμίζεται από εγκύκλιο και αντιστοιχεί στα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης και ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια τα στρέμματα που απαιτούνται είναι τουλάχιστον 40 και αντιστοιχούν σε ένα εργάτη γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί με μικρότερες εκτάσεις να μην μπορούν να προσλάβουν εργάτες γης τη στιγμή μάλιστα που η φετινή ελαιοκομική χρονιά φαίνεται αρκετά καλή από άποψη παραγωγής.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

​Σε ποιες άμεσες  ενέργειες σκοπεύουν να προβούν για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, την εξάλειψη των γραφειοκρατιών αγκυλώσεων και των καθυστερήσεων στις διαδικασίες πρόσληψης εργατών γης ενόψει και της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου.
Αν είναι στις προθέσεις τους η δραστική μείωση της απαιτούμενης έκτασης των 40 στρεμμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε μικρότερους ελαιοπαραγωγούς να προσλάβουν εργάτες γης και να μπορέσουν να διευκολυνθούν στις εργασίες συγκομιδής της παραγωγής τους.
Με δεδομένο ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους αγρότες για την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών αλλά και την πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών έληξε στις 30/9/2022, αν προτίθενται να δώσουν παράταση μέχρι τέλος τους έτους.