Δήλωσε «περήφανος» για το κόμμα του που στις εκλογές τερμάτισε στη δεύτερη θέση «με πολύ μικρότερη απόσταση από τη ΝΔ» σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Με αναφορά στην ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν καθήκον να εμπνεύσουν τους πολίτες» ο Στέφανος Κασσελάκης συμμετείχε στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο «Economist Government Roundtable» στο Grand Resort Hotel Lagonisi.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών χαρακτήρισε «λυπηρή» τη στιγμή «να βλέπεις την ακροδεξιά να σαρώνει με αυτό το τρόπο» αλλά πρόσθεσε πως αυτό «δεν μας έκανε εντύπωση».

Αναγνώρισε πως «η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις δέχτηκαν ένα πλήγμα» και έκανε σαφές πως το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις της προόδου «έχουν καθήκον να εμπνεύσουν τους πολίτες».

Σχεδόν έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα κάνει ότι χρειάζεται «ώστε να έχουμε μια κυβέρνηση για το λαό» που θα είναι ανεξάρτητη και δεν θα χρειάζεται να λαμβάνει την άδεια κανενός για να ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Θέλουμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά, ένα σύγχρονο παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές με δημόσια αγαθά και δικαιώματα» πρόσθεσε.

Δήλωσε «περήφανος» για το κόμμα του που στις εκλογές τερμάτισε στη δεύτερη θέση «με πολύ μικρότερη απόσταση από τη ΝΔ» σε σχέση με τις εθνικές εκλογές
Σημείωσε ακόμα πως το κόμμα του θα «πρέπει να έχει σαφής προτάσεις για τις πολιτικές του» και «ο κόσμος θα το εκτιμήσει αυτό».

Αναγνώρισε πως «πέρα από την Ακροδεξιά, κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει ότι κέρδισε στις ευρωεκλογές» αλλά παράλληλα εμφανίστηκε «περήφανος» που το κόμμα του κατέλαβε τη δεύτερη θέση «με πολύ μικρότερη απόσταση από τη ΝΔ» σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο τόσες άλλες χώρες, ξεπέρασαν τη δική μας χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 43 χρόνια; Γιατί είμαστε η χειρότερη χώρα που πολλοί νέοι ζουν ακόμα με τους γονείς τους;» εκφράζοντας την άποψη «ότι υπάρχει μια πραγματική κοινωνική ανάγκη, οι παλαιές γενιές να αφήσουν τη δικιά μου γενιά να φτιάξει τα πράγματα».

Όταν ρωτήθηκε για την Κεντροαριστερά και μια πιθανή συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως «τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις». Εξήρε την περίοδο που στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου που «έφερε ανατροπές». Όμως, επεφύλασσε σκληρή κριτική για τη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΣΟΚ που έγινε ένα κόμμα που «έδιωξε κόσμο από την πολιτική» και «άφησε πίσω ένα μεγάλο χρέος για τη χώρα».

Περιορίστηκε σε μια συνεργασία των δύο κομμάτων του προοδευτικού χώρου «σε νομοθετικές προτάσεις» που θα έρθουν στη Βουλή για φλέγοντα θέματα.

Οραματίστηκε έναν «ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής μιας προοδευτικής συμμαχίας», δείχνοντας το δρόμο και τις επιδιώξεις του.

Σε ερώτηση για την ενότητα του κόμματος της Κουμουνδούρου απάντησε: «Η βάση του κόμματος και τα μέλη, θέλουν να δουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και όχι να υπάρξει συμβιβασμός με τα συμφέροντα. Αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας συμμαχίας. Όμως ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, δίχως συμβιβασμούς» τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε μέρος στο «Economist Government Roundtable» ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας (Πέμπτη 4 Ιουλίου), και 72 ώρες πριν την Κεντρική Επιτροπή (Σάββατο 6 Ιουλίου).

Κασσελάκης: «Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας συμμαχίας»
Σε ερώτηση για την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη ιστορία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά είναι μια από τις δύο κυβερνήσεις που έστειλαν στο εξωτερικό τη γενιά μου. Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών απείχε. Ποια είναι η ακριβής φιλοσοφία; Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις πολιτικής. Είναι προοδευτικό το ΠΑΣΟΚ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, δεν θέλω να θεωρηθούμε ότι ανήκουμε στο καπιταλιστικό σύστημα».

Σε ερώτηση για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Η βάση του κόμματος και τα μέλη θέλουν να δουν έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ και όχι να υπάρξει συμβιβασμός με τα συμφέροντα. Αυτό για μένα είναι κόκκινη γραμμή. Ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι επικεφαλής μιας συμμαχίας. Όμως ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, δίχως συμβιβασμούς» τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε εκλογές το 27 άρα έχουμε χρόνο για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προτάσεις και να ψηφιστούμε. Κορυφαία πρότασή μας αφορά τη φορολογία, για ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα», υποστήριξε.

«Αγαπώ τον Μπάιντεν, αλλά μήπως θα έπρεπε να υπάρχει όριο ηλικίας για να είσαι πρόεδρος;»
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Ήμουν στις ΗΠΑ όταν έγινε το debate. Παλαιότερα δούλευα για την εκστρατεία του Μπάιντεν. Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Δεν θα είναι εύκολο να επανεκλεγεί, με όσα είδαμε. Η ηλικία είναι ένα ζήτημα, το είπε και ο ίδιος. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει όριο ηλικίας για να είσαι πρόεδρος, όπως υπάρχει στη Γερουσία; Δεν πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο για να είσαι οδηγός αυτοκινήτου»; αναρωτήθηκε. «Θα διευκόλυνε τα πράγματα αν οι δημοκρατικοί πήγαιναν σε εκλογές με άλλον υποψήφιο».

«Δεν μετανιώνω που επέστρεψα στην Ελλάδα. Είναι τιμή μου να είμαι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πριν ένα χρόνο λίγοι με γνώριζαν. Προσπαθώ κάθε μέρα να γίνω πιο Έλληνας σε σχέση με αυτά που αναμένει η χώρα από μένα. Πρέπει να αφομοιώσω περισσότερο τα ζητήματα. Μπορεί κάποιοι βέβαια να πουν να μην έχεις ηττοπάθεια. Κάθε μέρα που ξυπνάμε, επιλέγουμε τι Έλληνες είμαστε. Ευρωπαίοι ή της οθωμανικής αυτοκρατορίας…;», επισήμανε στο τέλος της συζήτησης.