Ο Αλ.Αυλωνίτης στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στη νησίδα Λαζαρέτο

 

Ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχε σήμερα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που διοργάνωσε το Σωματείο Συγγενών και Φίλων εκτελεσμένων πολιτικών κρατουμένων “Λαζαρέτο”, στην ιστορική νησίδα.

Ο βουλευτής υπενθύμισε τις θυσίες εκείνων που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ανάγκη το παράδειγμά τους να μείνει στις μνήμες,η ιστορία του τόπου να αναδειχθεί και να διδαχθεί στα σχολεία. Τόνισε ότι το Λαζαρέτο χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις προσβασιμότητας (λιμενικής και οδικής) και κτιριακές, ενώ καυτηρίασε την απραξία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία του μουσειακού χώρου και της αποκατάστασης και συντήρησης των κτιρίων και του τοίχου εκτελέσεων. “Ένα είναι το μήνυμα όσων έδωσαν τη ζωή τους στο Λαζαρέτο: Εθνική συμφιλίωση, ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια εμφύλιοι, αδελφοκτόνοι πόλεμοι”, είπε.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του βουλευτή Αλ. Αυλωνίτη για τη σημερινή ημέρα μνήμης και τιμής έχει ως εξής:

“Με βαθύ σεβασμό και συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που την περίοδο του εμφυλίου εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο.

Μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου μας στο Σωματείο Συγγενών και Φίλων Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων “Λαζαρέτο”, που διοργανώνει αυτό το διήμερο μνήμης, και σε όλες και όλους εσάς. Μαζί και την υπόσχεσή μας ότι θα κρατάμε άσβεστη τη μνήμη τους, ότι για εμάς είναι χρέος τιμής η θυσία τους να συνεχίσει να γεννά ελπίδα στον τόπο.

Τα 70 περίπου στρέμματα γης, που είναι -όλο κι όλο- τούτο το νησί, είναι ποτισμένα με αίμα, φορτισμένα με μνήμες, δεμένα με θυσίες.

Στο μήνυμά μου για την 28η Οκτωβρίου έγραψα ότι αυτό το μικρό νησάκι στέναζε από τα ουρλιαχτά των κρατουμένων στην περίοδο της Ιταλικής κατοχής, παλικαριών κυρίως από τα Επτάνησα, οι περισσότεροι Κερκυραίοι που μαρτύρησαν στα χέρια των φασιστών του Μουσολίνι.

Γενναίοι και ανυπότακτοι εκείνοι, γενναίοι κι ανυπότακτοι κι όσοι στοιβάχτηκαν εδώ τα χρόνια που ακολούθησαν από όλες τις γωνιές της χώρας, τα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου την περίοδο 1946-1949. Τότε που “σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι”, όπως ανατριχιαστικά ανέφερε ο Λουντέμης για ένα άλλο νησί εξορίας και βασανιστηρίων, την Μακρόνησο.

Ουρλιαχτά και πόνοι εξαντλητικοί που δεν πτόησαν εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αξιοπρέπεια.

112 καταγεγραμμένοι πατριώτες του Δημοκρατικού Στρατού και της Εθνικής Αντίστασης εκτελέστηκαν ως θύματα του ανθρώπινου παραλογισμού, της μισαλλοδοξίας και της αδελφοκτόνου εμφύλιας διαμάχης. Περισσότερα από 200 ήταν τα θύματα αναφέρουν αξιόπιστες μαρτυρίες.

Κάποια από τα ονόματα διασώθηκαν, κάποιοι σταυροί παραμένουν κενοί. Όλοι τους όμως έχουν ένα όνομα στη συνείδησή μας: ΗΡΩΕΣ.

Οι θυσίες τους έμειναν στη μνήμη όσων επέζησαν και συνέχισαν μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού.

Οι περισσότεροι από αυτούς στη συνέχεια πολέμησαν τη Χούντα, μπήκαν μπροστά σταθερά για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην πολυβασανισμένη Ελλάδα. Αντιστασιακοί, ΕΑΜίτες, αριστεροί, δημοκράτες, αδούλωτοι άνθρωποι με θάρρος ψυχής και καθαρή ματιά.

Σήμερα μας λείπει ο Φίλης Κορωνάκης, που έφυγε από κοντά μας τον Ιούνιο του 2021, ο αγαπημένος σύντροφος κι αγωνιστής της αριστεράς που είχε ως στόχο ζωής τη διατήρηση και απόδοση τιμής σε όσους άδικα χάθηκαν στην περίοδο του εμφυλίου κι ο οποίος για εμάς έχει ταυτιστεί με το Λαζαρέτο.

Είναι μεγάλο ηθικό βάρος να βρίσκομαι εδώ σήμερα, όπως είναι μεγάλο ηθικό χρέος που με περηφάνια τηρώ, να επισκέπτομαι κάθε χρόνο το μαρτυρικό νησάκι. Όπως και πέρσι θα επαναλάβω ότι πρέπει το Λαζαρέτο να είναι προσβάσιμο όλο το χρόνο. Δυστυχώς δεν είναι. Τίποτα δεν έγινε έτσι ώστε με ασφάλεια να προσεγγίζουμε από τη θάλασσα και με ασφάλεια να περπατάμε εδώ.

Να θυμίσω ότι το Λαζαρέτο έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος με το ΦΕΚ 324/τεύχος Β/14-5-1992. Ο Δήμος Κερκυραίων, επί δημαρχίας Σωτήρη Μικάλεφ, αποκατέστησε το διώροφο κτίριο από το ερειπωμένο συγκρότημα του βενετσιάνικου λοιμοκαθαρτηρίου προκειμένου να στεγαστεί το Μουσείο Εθνικής Συμφιλίωσης και τον ναό του Αγ. Δημητρίου.

Η συμπολίτισσά μας, Μαριλένα Κοσκινά παρέδωσε μια έξοχη μουσειολογική μελέτη για να λειτουργήσει το μουσείο.

Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Θόδωρου Γαλιατσάτου ενέταξε το Λαζαρέτο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να υλοποιήσει μελέτες προσβασιμότητας και συντήρησης.

Ακολούθησαν οι εκλογές κι έκτοτε τίποτα. Γιατί; Κάθε χρόνο δεν λέμε τα ίδια εδώ; Δεν υποσχόμαστε ότι θα αναδείξουμε το νησί;