Ως επιβεβαίωση της εκτίμησης που διατύπωσε πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι « η πτωτική πορεία Μητσοτάκη δεν είναι αναστρέψιμη», «διαβάζουν» στην Κουμουνδούρου το περιεχόμενο του ανασχηματισμού, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε μάλιστα «θλιβερό», επισημαίνοντας με έμφαση πως ο πρωθυπουργός δεν έχει εφεδρείες.

Με αυτό το δεδομένο και σε συνδυασμό με την κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς, στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται συστηματικά για την «έφοδο» με πρωταγωνιστικούς όρους, στο υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό πεδίο, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Η αντίστροφη μέτρηση για τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε με το άνοιγμα της κάλπης την περασμένη Κυριακή και θα σταματήσει όταν ο τόπος θα έχει προοδευτική διακυβέρνηση», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά πηγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δίνοντας έτσι το στίγμα της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην βάση του οδικού χάρτη που παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «με ένα κομβικής σημασίας προσκλητήριο προς το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, για άμεσες πρωτοβουλίες κοινής δράσης μέσα στη Βουλή, αλλά και μέσα στο μαζικό κίνημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, εκκίνησε ουσιαστικά τη διαδικασία μιας συνολικής προοδευτικής, δημοκρατικής απάντησης».

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να συνεδριάσει εκ’ νέου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις του οι βουλευτές και να συζητηθούν εκτενώς οι δράσεις και ο σχεδιασμός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Σε ο,τι αφορά τον «ανασχηματισμό» που θα κάνει ο Στ. Κασσελάκης, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στο Ρ/Σ του ΣΚΑΙ, είπε ότι «οι επιλογές του προέδρου θα είναι αξιοκρατικές και θα καθρεφτίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και του κόμματος».

Απαντώντας στο ερώτημα τι εννοούσε ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνοντας την πρόθεση του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, η Βούλα Κεχαγιά ξεκαθάρισε τα πράγματα ως εξής:

Β. Κεχαγιά: Η πρόσκληση όπως διατυπώθηκε από τον κύριο Κασσελάκη, για ευρύτερη συνεργασία προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας κ.λπ. παραμένει στο τραπέζι φυσικά.
Δημοσιογράφος: Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα είναι επικεφαλής. Γιατί σε τέτοιου είδους συνεργασίες συζητάμε και ποιος θα είναι ο επικεφαλής. Ο κ. Κασσελάκης δεν συζητά να είναι κάποιος άλλος.
Β. Κεχαγιά: Μισό λεπτό να τα βάλουμε σε μία σειρά. Η πρόταση που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα λέει να διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας σε επίπεδο Βουλής, το οποίο για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Να καταθέσουμε από κοινού προτάσεις νόμου, να πιέζουμε την κυβέρνηση και να αναζητήσουμε από τώρα και σε βάθος χρόνου ευρύτερες συνεργασίες και συμμαχίες και σε επίπεδο κοινωνίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιμελητηρίων. Θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστεί κριτική γιατί είχε χάσει την επαφή του με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες το προηγούμενο διάστημα.
Δημοσιογράφος: Δεν υπονομεύει λίγο την πρωτοβουλία του όταν ξεκαθαρίζει ότι, εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση, ό,τι και να γίνει, ο πρόεδρος του νέου φορέα θα είναι ο ίδιος;
Β. Κεχαγιά: Δεν είπε αυτό. Είπε ότι αν προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο, που μόλις σας περιέγραψα, μια συμφωνία, και από κάτω η βάση, η κοινωνία, ενθαρρύνει ακόμη και μία εκλογική συνεργασία σε έναν ευρύτερο φορέα, τότε ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για να τεθεί επικεφαλής σε αυτόν το φορέα. Όχι ότι θα είναι ούτως ή άλλως εκείνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαιρέτισε την προγραμματική συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων στην Γαλλία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων από τη Γαλλία δείχνει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς περνά μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών για σύγκλιση».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου αναφέρεται:
«Χαιρετίζουμε την προγραμματική συμφωνία των αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων για το νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία, μοναδικό, ισχυρό ανάχωμα στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν. Το νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία δίνει έναν αγώνα που αφορά τις κοινωνίες όλης της Ευρώπης, ειδικά σήμερα, περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη συνδιαλλαγή με την ακροδεξιά στα υψηλά κλιμάκια της ΕΕ.
Το μήνυμα ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων από τη Γαλλία δείχνει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς περνά μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών για σύγκλιση, για λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας μαζί με τον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού, τους νέους ανθρώπους για ζωή με αξιοπρέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στο πλευρό του νέου Λαϊκού Μετώπου, στο πλευρό των δυνάμεων της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, στην Γαλλία, την Ελλάδα, παντού».