Το νομοσχέδιο για το Δικαστικό Χάρτη της χώρας που θα τεθεί στο άμεσο μέλλον προς δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια προς ψήφιση απετέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του βουλευτή με τον Πρόεδρο Γιώργο Διαμάντη, τον Α΄Αντιπρόεδρο Μίλτο Βεντούρη και την Γραμματέα Μαριάνθη Μισαηλίδου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, στη Βουλή των Ελλήνων, με την παρουσία και του πρώην Γ.Γ. του Υπ. Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη.
Από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι απόψεις τους για τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου τους, καθώς και οι θέσεις τους για το επικείμενο νομοσχέδιο, το οποίο, όπως έχει διαρρεύσει στον τύπο, αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών δικαστικών υπηρεσιών της χώρας μας.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μετέφεραν την πλήρη αντίθεση τους στο νομοσχέδιο αυτό επικαλούμενοι σοβαρότατα επιχειρήματα και εστιάζοντας την αντίθεση τους στη προχειρότητα του περιεχομένου του, στην έλλειψη ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης και την παντελή αγνόηση από πλευράς του Υπουργείου των θέσεων τόσο του κλάδου τους όσον και των δικηγορικών συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων των τοπικών κοινωνιών. Είναι εμφανής ο κίνδυνος, τόνισαν, της οργανωτικής χαώδους κατάστασης που θα δημιουργηθεί στα δικαστήρια λόγω της σύμπτυξης των υπηρεσιών, η οποία θα επιφέρει σύγχυση, ταλαιπωρία στους εμπλεκόμενους και κυρίως στους πολίτες και περαιτέρω καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, πέραν της κοινωνικής ταλαιπωρίας και του μαρασμού των περιοχών που αυτά λειτουργούν.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου τους σε σχέση με την υποστελέχωση των υπηρεσιών λόγω της σημαντικής έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων , πράγμα που θα επιταθεί εξ αιτίας και των μετακινήσεων τους λόγω της σύμπτυξης υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά δε ανέφεραν ότι ενώ έπρεπε πανελλαδικά να καλυφτούν 9.000 περίπου οργανικές θέσεις, κενές παραμένουν πλέον των 3.000 και επίκεινται συνταξιοδοτήσεις περίπου 1.500 συναδέλφων. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη επαναθεσμοθέτησης και του ειδικού επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο έχει καταργηθεί, αίτημα που πρέπει να υλοποιηθεί ως ελάχιστη επιβεβαίωση από τη Πολιτεία των ειδικών συνθηκών εργασίας τους και με κύρια αυτήν της συνέχισης εργασίας τους πέραν του ωραρίου και κατ’ οίκον.
Ο βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ .Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης θεώρησε ότι όλα τα παραπάνω αιτήματα είναι βάσιμα και επαναδιατύπωσε τη θέση του κόμματος στη στήριξη των αιτημάτων τους. Ειδικά δε όσον αφορά την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή.
Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη θέση τους να συνεχίσουν την συνεργασία και τις επαφές μεταξύ τους.