Eurokinissi/ Φωτογραφία Αρχείου

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποτελεί ισχυρή αντιπαράθεση. 

Χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου για την Παιδεία», ανέφερε: «Έχουμε μία επίθεση στη δημόσια Παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε χρειαζόμαστε απλά ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας».

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία ως «ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής», κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι θέλει να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου, για να αποπροσανατολίσει από την εξυπηρέτηση των κολεγίων και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα «μείζον αντιπερισπασμό από την κυβέρνηση η οποία επιλέγει να το φτάσει στα άκρα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Χρυσοχοΐδη αναφορικά με τους πρυτάνεις. Είναι μία επίτηδες προσβλητική δήλωση».

Ξεκινώντας την παρέμβαση του, υποστήριξε ότι «δεν ξέρω τι θα πρέπει να πρωτοκαταργήσουμε όταν ο ελληνικός λαός δώσει την εντολή για μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Έχουμε μία κυβέρνηση που ακόμα και στον κρίσιμο χώρο εκπαίδευσης ενδιαφέρεται περισσότερο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα ιδιωτών παρά τις κοινωνικές ανάγκες».

«Αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους. Το 2021 οι εισακτέοι θα είναι 25.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Ποσοστό 34% δηλαδή θα μείνει εκτός των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτό που λέει η κυβέρνηση, είναι “ότι αν θέλετε να σπουδάσετε πρέπει να βρείτε μερικές χιλιάδες ευρώ για να πάτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο ή να βγείτε στο εξωτερικό”», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους», είπε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

«Ειλικρινά, δεν ξέρω ποιος σας εμπνέει περισσότερο, ο κ. Πισσαρίδης ή ο Όργουελ; Νομίζω και οι δύο. Διότι το σύστημα ελέγχου και καταγραφής κάθε είδους επικοινωνίας, που θέλετε να επιβάλετε μέσα στα πανεπιστήμια, οδηγεί σε καταστάσεις οργουελικές. Δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την παράδοση, με τις αξίες του ευρωπαϊκού δυτικού πολιτισμού, με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης.

Pανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνεται σήμερα το μεσημέρι στα Προπύλαια κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, το οποίο ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία επί της Αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το ραντεβού είναι στα Προπύλαια στις 13:00.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την απόσυρση όλου του αντιεκπαιδευτικού πακέτου μέτρων (αξιολόγηση, ωράριο νηπιαγωγών) της κυβέρνησης «που συνεχίζει το χτύπημα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες», όπως καταγγέλλει.

«Στηρίζει και συμμετέχει στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα στο συλλαλητήριο, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 στα Προπύλαια, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

H ΔΟΕ έχει κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (3 τελευταίες ώρες του πρωινού προγράμματος και 3 πρώτες του απογευματινού-ολοήμερου).

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΟΛΜΕ, κηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» καταγγέλλουν οι καθηγητές.

#menoumespeedy