“Η αιφνιδιαστική και απαράδεκτη τροπολογία της κ. Κεραμέως με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα επιστολικής ψήφου όχι μόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές, δεν επιτρέπεται από το ίδιο το νομοσχέδιο που έχει φέρει στη Βουλή. Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο η κ. Κεραμέως ως δεινός χαρτοπαίκτης άλλαξε άρδην και την κατεύθυνση του ν/σ και το περιεχόμενο της συζήτησης”. Αυτό τόνισε στην αρχή της παρέμβασής του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

“Προϋπόθεση της συναίνεσης και βασικό στοιχείο της συνεννόησης είναι η εμπιστοσύνη. Οταν διαρραγεί δεν μπορεί να γίνει συνεννόηση για κανένα θέμα. Επειδή ως ΣΥΡΙΖΑ ασκούμε αντιπολίτευση αρχών και θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου, μπήκαμε στη διαδικασία της συναίνεσης”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής είχε διαφωνήσει για το τμήμα του ν/σ με το οποίο επεκτείνεται αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες εντός χώρας το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου. “Θεωρούμε ότι υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας σε επιμέρους θέματα, όπως στη περίπτωση της αλόγιστης επέκτασης του δικαιώματος επιστολικής ψήφου χωρίς διασφαλίσεις και αυτό ψηφίσαμε στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας”, υπογράμμισε.

“Καταθέσαμε βελτιωτικές προτάσεις και προωθητικές τροπολογίες για να αντιμετωπιστούν αντισυνταγματικότητες και για να γίνει πιο λειτουργικό το νομοσχέδιο, όπως π.χ η διευκόλυνση των πολιτών με προβλήματα αναπηρίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ρηξικέλευθη πρόταση μας γα τον ηλεκτρονικό κατάλογο εκλογέων που δοκιμάστηκε και στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η απαράδεκτη τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, εκτός των προβλημάτων που έχει πρέπει να ισχύσει σε άλλο πλαίσιο. Γι αυτό καταθέσαμε παι την πρόταση για εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού ώστε να μπορούν όχι μόνο να εκλέγουν αλλά και να εκλέγονται. Αλλά όλες αυτές τις προτάσεις τις αγνοήσατε”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

“Συνεισφέραμε στο διάλογο, κάναμε προτάσεις, αλλά ο νους σας είναι στη ψήφο και τα ποσοστά, όχι στο δικαίωμα των πολιτών. Εχετε αποκαλυφθεί στον ελληνικό λαό και για αυτό πολύ σωστά κάνουμε και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.