“Πρέπει να ακούσει η κοινωνία επιχειρήματα που έχουν σχέση με την ουσία του κράτους δικαίου. Γιατί τα δικαιώματα δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με πλειοψηφίες-μειοψηφίας. Όπως το δικαίωμα των ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό να κάνουν οτι οι υπόλοιποι άνθρωποι”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα,

«Είναι σαφές λοιπόν, εμείς τουλάχιστον ως ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε για δεύτερη φορά,  ένα σχέδιο νόμου που μιλάμε για τον γάμο ατόμων ανεξαρτήτως φύλου. Είπε ο κ. Μητσοτάκης, πιεζόμενος από την ακροδεξιά γενικώς, αλλά και από την πολύ συντηρητική πλευρά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της κοινωνίας, ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν συμφωνεί με αυτό, πρέπει να το αναγνωρίσουμε, πήρε την πρωτοβουλία να μιλήσει για το νομοσχέδιό του, για το οποίο είχε ήδη προδιαγράψει τις προθέσεις του και κάνει μια υποχώρηση σε ένα κομβικό σημείο, στην παρένθετη μητρότητα. Εννοώ κομβικό σημείο σε σχέση με αυτό που λέμε για τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική της Νέας Δημοκρατίας, κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να προσφύγουν στην επιστήμη για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κάποιοι άλλοι όχι» σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Εγώ θεωρώ ότι δεν παίζουμε με τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων. Επομένως να ασκήσουμε την κριτική μας για τα επιμέρους. Να πούμε ότι είναι ένα δειλό νομοσχέδιο, ότι θεωρώ θεσμικά μη επιτρεπτή την προτροπή του Πρωθυπουργού να απέχουν οι βουλευτές που διαφωνούν… Να δούμε το νομοσχέδιο. Δεν θέλω να προτρέχω. Είναι ένα βήμα και νομίζω ότι πρέπει να το δούμε με θετικό μάτι, αλλά να το δούμε αποτυπωμένο στο χαρτί. Να δούμε τι πρόνοιες έχει, τι λέει και από κει και μετά να διαμορφώσουμε την άποψή μας».

Οπως ωστόσο επισήμανε, πολιτικά, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αρτιότερη και είναι και σύμφωνη με το κράτος δικαίου» ενώ είναι και κατατεθειμένη σε αντίθεση με της ΝΔ.