Το ερώτημα αν «ισχύει η διακήρυξη των Αθηνών» απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξη της στο MEGA. «Γιατί, από το διάστημα που υπεγράφη η Διακήρυξη ως τώρα, τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο, έχουμε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση προκλήσεις από την τουρκική πλευρά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ακούμε συνέχεια για την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης, αλλά αποφασιστική στάση δεν βλέπουμε στην πράξη» σημείωσε η Βούλα Κεχαγιά. «Ρωτάμε την ελληνική κυβέρνηση, και ο κ. Καιρίδης μπορεί να απαντήσει ως εκπρόσωπός της: Ισχύουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές; Τίθενται ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου; Τα βάζει αυτά η Άγκυρα; Με τι ατζέντα πηγαίνουμε; Θα πάμε μόνο για τη φωτογραφία της στιγμής και μια χειραψία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν; Έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες και σε τι επίπεδο;» συνέχισε, σχολιάζοντας ότι «όταν δείχνουμε αυτήν την υποχωρητικότητα και απλά παρακολουθούμε, ενώ γνωρίζουμε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί και επισημοποιήθηκε χθες, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε;».

Απευθυνόμενη στον κ. Καιρίδη, η Βούλα Κεχαγιά ρώτησε «αν στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στον όποιο διάλογο εξελίσσεται εντάσσεται πάντα και το Κυπριακό».

Μετά την απάντηση του κ. Καιρίδη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε: «Όσο και να προχωρούν και να αναβαθμίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος και πάντα θα λειτουργούμε με βάση τις δυνατότητες αποτροπής; Δεν θα πάμε κάποια στιγμή στη Χάγη;». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν πήρε απάντηση για το Κυπριακό».

Σε ερώτηση για την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά τη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, η Βούλα Κεχαγιά επισήμανε: «Η έκφραση του κ. Κασσελάκη δεν ήταν αυτή, είναι ένα απομονωμένο κομμάτι. Σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη, έχουμε πει ότι έχει υπάρξει εγκληματική αμέλεια Υπουργών. Και έχουμε προκαλέσει άπειρες φορές την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να συναινέσει στη διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής, έχουμε καταθέσει το κατηγορητήριο στη ΝΔ. Τον Νοέμβριο απορρίφθηκε η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Ήταν πρόταση και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Δεν μίλησε κανείς για δολοφόνους υπουργούς και παρακαλώ να μην παρερμηνεύουμε τα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έγινε παρερμηνεία» υπογράμμισε. «Λέμε εξαρχής ότι από τη στιγμή που λέμε ότι υπάρχουν εγκληματικές παραλείψεις και προσπάθεια συγκάλυψης, σε αυτό εντασσόταν το σχόλιο που έκανε ο κ. Κασσελάκης» συμπλήρωσε.

«Προκαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι μπορεί συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή της Βουλής με βάση το κατηγορητήριο που καταθέσαμε, ούτως ώστε οι ίδιοι οι υπουργοί που εμπλέκονται, εάν εμπλέκονται και έχουν ευθύνες, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα. Τον Νοέμβριο είχαμε καταθέσει πρόταση. Θα μας πείτε κ. Καιρίδη γιατί η ΝΔ δεν κάνει προανακριτική; Γιατί θέλει να δώσει αμνήστευση; Εκτός από τα λόγια του αέρα, υπάρχει και ο αέρας κοπανιστός…» υπογράμμισε.