Στην τροπή που πήρε η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως περιγράφει, η συνάντηση «που επρόκειτο να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ δύο αποξενωμένων γειτόνων, πήρε δραματική τροπή, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας τσακώθηκαν σε απευθείας σύνδεση στην τηλεόραση για μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που χωρίζουν τις χώρες τους. Αντί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, η συνέντευξη Τύπου, στην οποία το “θερμόμετρο” ανέβηκε, αντανακλούσε τις αντιθέσεις σε όλα, από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη μετανάστευση».
Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά, συνεχίζει το πρακτορείο, καθώς ο Νίκος Δένδιας, στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μπροστά στις κάμερες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα αυτό το μήνα για διερευνητικές συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου και ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν με στόχο την επίλυση των διαφορών τους. «΄Αφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο για αμοιβαίες επισκέψεις των προέδρων» σχολιάζει το Bloomberg.
«Τότε τα πράγματα πήγαν στραβά»
Στη συνέχεια, το Bloomberg παραθέτει αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών.
«Τότε τα πράγματα πήγαν στραβά», σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, γράφοντας ότι ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, του Διεθνές Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ, μεταξύ άλλων, επέκρινε τη μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Ένας εμφανώς ταραγμένος Τσαβούσογλου, δεν κρατήθηκε», σχολιάζει το Bloomberg, καταγράφοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος τόνισε: «Εάν έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ακόμη και αφού συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για αυτά τα θέματα, τότε πρέπει να δώσω μια απάντηση». «Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εάν θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε έτσι ή θα συνεχίσουμε να μιλάμε», είπε. «Νομίζω, πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο».