Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:
Περισσότεροι από 3.9 δισεκατομμύρια ανθρώπων, δηλαδή το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, σήμερα, ζουν σε πόλεις. Σε λίγα χρόνια, περίπου στο μέσο του αιώνα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 70%! Η 31η Οκτωβρίου από το 2013, έχει καθιερωθεί, από τα Ηνωμένα Έθνη, σαν «Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων», με κυρίαρχο στόχο «Καλύτερη πόλη – Καλύτερη ζωή», σύμφωνα με τον Στόχο11 της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, «πόλεις χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες»
Η φετινή Διεθνής Ημέρα Πόλεων έχει το γενικό σύνθημα «Προσαρμόζοντας τις πόλεις για την κλιματική ανθεκτικότητα». Με τον τρόπο αυτό αντικατοπτρίζονται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζονται, αφού η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις. Πόλεις και εκατομμύρια κατοίκων τους θα αντιμετωπίσουν πλημμύρες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, τυφώνες και ακραίες καταιγίδες, ενώ, καύσωνες και ακραίες θερμοκρασίες θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Δεν αρκούν αποσπασματικά μέτρα, αλλά απαιτούνται ολοκληρωμένες και ενοποιημένες πολιτικές που θα οδηγούν στην κλιματική ανθεκτικότητα σε όλους τους τομείς: υποδομών και δημόσιας υγείας, εκπαίδευσης και επιστήμης, πολιτιστικούς και κοινωνικούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, πιστεύει ότι οι πόλεις πρέπει να είναι «ανθεκτικές», βιώσιμες, πράσινες, «έξυπνες», να προστατεύουν και να διατηρούν την ανθρώπινη ζωή, με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες. Πόλεις που θα μπορούν να αντιστέκονται στις φυσικές και ανθρωπογενείς κρίσεις, ώστε, ταυτόχρονα να γίνονται κέντρα ανάπτυξης, επενδύσεων και καινοτομίας. Πόλεις για το μέλλον, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, με σχεδιασμό και συμμετοχή των πολιτών, αξιοποιώντας σύγχρονα καινοτόμα εργαλεία και προσεγγίσεις, εφαρμόζοντας κυβερνητικές επιλογές και πρωτοβουλίες για τους πολλούς. Πόλεις χωρίς κοινωνικούς και άλλους αποκλεισμούς.
Η αντιμετώπιση των ακραίων κινδύνων χρειάζεται την διεθνή κινητοποίηση και συνεργασία σε όλους του τομείς, ώστε να γίνει καλύτερη η προσαρμογή στην κλιματική μετάβαση, με διττή κατεύθυνση, τόσο προς τις πόλεις , όσο και προς τους κατοίκους τους. Η προσπάθεια, βέβαια, πρέπει να είναι πιο εστιασμένη στις περισσότερο ευάλωτες, πόλεις και πληθυσμούς. Η Διεθνής Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP 26, που αρχίζει σήμερα στην Γλασκώβη, έχει να παίξει σημαντικό ρόλο.