Στο Διενθές Δικαστήριο της Χάγης Ελλάδα και Αλβανία

Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα.

«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε και προσέθεσε:

«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα», τόνισε και εκτίμησε ότι «όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και επισήμανε: «Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά».

Προσέθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ’ αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά. Ανέφερε ακόμη την επιστολή του σε Ευρωπαίους ομολόγους του με την οποία ζητά να σταματήσει η εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Τέλος, είπε ότι η είσοδος της Αλβανίας στην ΕΕ είναι κοινός στόχος, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αυτό που είναι ο κοινός μας στόχος είναι ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για όλους. Αυτή την κοινή μας προσπάθεια υπηρετεί η παρουσία μας σήμερα στα Τίρανα», υπογράμμισε.

Έντι Ράμα: «Ελλάδα και Αλβανία θα απευθυνθούν στη διεθνή δικαιοσύνη για να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας»

«Συμφωνήσαμε το ζήτημα των θαλασσίων υδάτων να το χειριστούμε σε διεθνείς φορείς» δήλωσε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ειδικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισήμανε πως από κοινού η Ελλάδα και η Αλβανία θα απευθυνθούν στη διεθνή δικαιοσύνη και θα παραπεμφθούν εκεί για να αποφασίσουν τα σημεία που πρέπει βάσει των εμπειρογνωμόνων και βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ράμα είπε πως σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε. Έκανε λόγο ότι άνοιξε ένα πολύ θετικό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας και πολύτιμη χώρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε καμία στιγμή εμπόδιο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, υπενθυμίζοντας επίσης τη συνεισφορά της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Χορηγών.

Εστιάζοντας στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, ανέφερε πως η χώρα του έχει συζητήσει για να προχωρήσει και να συνεχίσει την ευόδωση της ατζέντας με τη νομοθεσία που πρέπει να συμπληρώσει προς λειτουργία του βασικού νόμου για τις μειονότητες.

Απευθυνόμενος στον Ν. Δένδια, τον αποκάλεσε ως ένα φίλο της Αλβανίας και των Αλβανών. Υπενθύμισε ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν κοντά στην Αλβανία σε «μια εξαιρετική και δραματική στιγμή για μας, όταν ο σεισμός της 20ης Οκτωβρίου έπληξε χιλιάδες οικογένειες και σε λίγα δευτερόλεπτα μας έθεσε μπροστά σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη, μια κατάσταση όπου η άμεση συνεισφορά, όχι μόνο με τη συμβολική παρουσία εδώ του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και με την παρουσία των σωμάτων διάσωσης και των σωστικών συνεργείων από την Ελλάδα, ανάμεσα σε ένα ευρύ δίκτυο από άλλες φιλικές χώρες, μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση αποφεύγοντας να χάσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ποτέ δεν θα ξεχάσει τη στιγμή που βγήκε από τα ερείπια ένα νεαρό παιδί από τα σωστικά συνεργεία που ήρθαν από την Ελλάδα, σε συνθήκες που ήταν απολύτως επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων που ήταν στα σωστικά συνεργεία.

Περαιτέρω ανακάλεσε στη μνήμη του ότι εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ο οποίους ενδιαφέρθηκε μετά την τραγωδία και που συνέχεια επιθυμούσε να λάβει ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πραγμάτων. Υπενθύμισε επίσης τη συνεισφορά της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Χορηγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ