Την υποχρέωση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τους θεσμικούς της μηχανισμούς για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ορυκτά πετρώματα (γαιάνθρακα και λιθάνθρακα), όπως και από πυρηνική ενέργεια, με στόχο την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, έθεσε στον Πρέσβη, εκπρόσωπο της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, κατά την ακρόαση του στην Βουλή ο Βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Όσον αφορά το κόστος της καύσεως των ορυκτών πετρωμάτων, πέραν από την ανάγκη τεχνικής αναβάθμισης των μονάδων προς καλύτερο έλεγχο της παραγωγής αερίων θερμοκηπίου, τούτο, ως γνωστόν, έχει εκτιναχθεί κυρίως λόγω των αστρονομικών αυξήσεων των τιμών των ρύπων, ανέφερε ο Βουλευτής.

Γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση του Συμβουλίου και της Επιτροπής στο «Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών», ερώτησε ο κ. Βαρτζόπουλος. Γιατί δεν ρυθμίζεται δηλαδή – έστω και προσωρινά- το «Απόθεμα Σταθερότητος Αγοράς», έτσι ώστε να πλειστηριάζονται περισσότερα δικαιώματα και να πέσουν οι τιμές; Γιατί να προκύπτουν τιμές 60 και 70€ κατά μετρικό τόνο και όχι πχ τα μισά; Είναι αποκλειστικώς ζήτημα πολιτικής επιλογής.

Αλλά και όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εκ πυρηνικής ενέργειας δεν υπάρχει σαφής θέση του Συμβουλίου και της Επιτροπής, υποστήριξε ο Βουλευτής. Σημαντικότατες είναι και οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Ενώ η Γαλλία διατηρεί εν ενεργεία τους παγκόσμιως περισσότερους αντιδραστήρες (56) μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία επιμένει και τέλος του 2022 κλείνει και τους τελευταίους τρεις εναπομείναντες.

Επιβάλλεται η άμεσος ένταξη στο «ενοποιημένο σύστημα ενωσιακής ταξινόμησης» της βιώσιμης χρηματοδότησης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος εκ πυρηνικής ενέργειας, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος. Τούτο θα οδηγήσει γρήγορα σε αύξηση του εν ενεργεία αριθμού και της ισχύος των πυρηνικών εργοστασίων, άρα και σε σημαντική πτώση των χονδρεμπορικών τιμών και σε ενεργειακό μείγμα σημαντικά πιο ανεξάρτητο από ρωσικές πηγές.