Την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, την τελευταία δόση από τα συνολικά 28 δισ. ευρώ που παρείχε το Ταμείο σε δύο προγράμματα διάσωσης, μεταξύ 2010 και 2014.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνεια που έλαβε ώστε να αποτρέψει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης την οριστική αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, τα οποία έληγαν μέχρι και το 2023. Οι πληρωμές των δανείων του GLF για το 2022 ανέρχονται σε 2,64 δισ. ευρώ όπως και για το 2023. Το ίδιο ποσό θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το 2039, το 2040 το ποσό ανέρχεται σε 1,93 δις. ευρώ και το 2041 σε 573 εκατ. ευρώ (σύνολο 50,78 δισ. ευρώ).

Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα και των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων σχετικά με τους σκληρούς όρους λιτότητας που επέβαλε το Ταμείο ήταν συχνές κατά τα χρόνια της κρίσης, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε βαθιά ύφεση με την ανεργία να φτάνει το 27%.

Η Ελλάδα αναμένει να εξέλθει από τους όρους ενισχυμένης εποπτείας που επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγχει στενά την τήρηση των δεσμεύσεών της το καλοκαίρι. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 9% το 2021 μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από το πρώτο κύμα αποκλεισμού του COVID και προβλέπει ανάπτυξη άνω του 5% φέτος. Διαθέτει ένα ταμειακό απόθεμα περίπου 32 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον τρία χρόνια ληξιπρόθεσμου χρέους.