Ερώτηση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Υπουργό Υγείας
με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη
Εύλογες απορίες αλλά και οργή προκαλούν η αδιαφορία και η σιωπή της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας απέναντι σε ακόμη ένα πάρτι κερδοσκοπίας με δημόσιο χρήμα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της υγείας, ακόμη και της ζωής των ασθενών.
Την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ), που από καιρό έχουν έρθει στη δημοσιότητα και έχουν καταγγελθεί, καταγράφει και επιβεβαιώνει πλέον και η έκθεση εσωτερικού ελέγχου του Ινστιτούτου για το τελευταίο εξάμηνο (Αύγουστος 2021 – Ιανουάριος 2022).
Εξαγωγές φαρμάκων κατά παράβαση της νομοθεσίας και του κανονισμού του ΕΟΦ, επικίνδυνες προκλήσεις ελλείψεων φαρμάκων, μαύρες τρύπες εκατομμυρίων ευρώ, απευθείας αναθέσεις, υπερτιμολογήσεις, οικονομικές απάτες, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος συνθέτουν την μαύρη εικόνα που καλύπτουν δια της σιωπής τους η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.
Τα συγκλονιστικά ευρήματα καταδεικνύουν το μέγεθος της διαφθοράς σε βάρος του δημοσίου, των ασφαλισμένων και ιδίως των βαριά χρονίως πασχόντων ασθενών, καθώς οι παράτυπες εμπορικές εξαγωγές φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ οδηγούν σε ελλείψεις αποθεμάτων και τελικά σε διακοπή θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής για ασθενείς με δυσίατες και θανατηφόρες παθήσεις.
Το ζήτημα έφεραν σήμερα στη Βουλή 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας.
Η παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ζήτημα της κακοδιοίκησης στο ΙΦΕΤ δεν είναι η πρώτη, καθώς ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχει προηγηθεί σειρά σχετικών κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, παρεμβάσεων στην Ολομέλεια, καθώς και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, χωρίς καμία απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας.
Η τουλάχιστον προβληματική κατάσταση των φορέων του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να απασχολεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μιας και αποτελεί γενικευμένη πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αποφεύγει ο,τιδήποτε σχετίζεται με στοιχειώδεις πράξεις διαφάνειας και λογοδοσίας.
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά στο μεσοδιάστημα τα φαινόμενα διαφθοράς συνεχίστηκαν. Ωστόσο, το ζήτημα έχει επανειλημμένα απασχολήσει τον Τύπο, καθώς επίσης και τους άμεσα ενδιαφερόμενους συλλόγους ασθενών και τους εργαζομένους στο ΙΦΕΤ, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει με ανακοινώσεις τους τόσο για τις ελλείψεις όσο και για τις ύποπτες μεθοδεύσεις στις εξαγωγές και τις διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και την ανάθεση αυτής της «δουλειάς» σε χέρια εξωτερικών συνεργατών και μετακλητών.
Για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα -ενδεικτικό των έργων και ημερών αυτής της κυβέρνησης-οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αφήνουν το θέμα να περάσει έτσι και με σχετική ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ζητούν να λάβει άμεσα μέτρα αναφορικά με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου του ΙΦΕΤ.
Το εύλογο δε ερώτημα που προκύπτει είναι και το τι θα πράξει η δικαιοσύνη.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει σχετικά με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου του ΙΦΕΤ;
- Έχει κινηθεί η διαδικασία ελέγχου ή τυχόν ποινικών και πειθαρχικών διώξεων σε βάρος των υπευθύνων;
- Σε ποιες ενέργειες προέβη το Υπουργείο από την στιγμή της γνωστοποίησης από την Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο (Μάρτιος 2021) ότι κινδυνεύουν ζωές ασθενών εξαιτίας της διακοπής της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής την οποία ελάμβαναν;
- Υπάρχει στο ΙΦΕΤ τμήμα εξαγωγών φαρμάκων και ποιες αρμοδιότητες έχει;
- Υπάρχει σχετική άδεια του ΕΟΦ για την εν λόγω εξαγωγική δραστηριότητα του ΙΦΕΤ;
- Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των ξένων φαρμακευτικών εταιριών στις οποίες θα διατεθούν τα φάρμακα στο εξωτερικό;
- Τι ισχύει με την έκδοση των τιμολογίων;
- Σε τι τιμές μεταπωλούνται τα φάρμακα που εξάγονται από την Ελλάδα στο εξωτερικό;