Δώρα Αυγέρη
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην καταγγελία ότι νοσηλεύτρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» τέθηκε σε αναστολή και έμεινε χωρίς μισθό, ενώ πάσχει από βαριά και χρόνια αναπηρία προχώρησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

“Η εργαζόμενη είχε υποβάλλει στα μέσα Αυγούστου αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επικαλούμενη πιστοποιημένη σοβαρή-βαριά αναπηρία σε ποσοστό 69%.

Mάλιστα, πριν από αυτό, είχε προηγηθεί αίτημά της- το οποίο επίσης απορρίφθηκε- για μετακίνησή της από το ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Στο σχετικό αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η εν λόγω νοσηλεύτρια επικαλείται τους θεράποντες ιατρούς της, οι οποίοι διατυπώνουν επιφυλάξεις για την πραγματοποίηση του εμβολίου στη συγκεκριμένη ασθενή, υπό το φόβο των παρενεργειών που δύναται να προκληθούν. Η ίδια δε είχε καταστήσει σαφές ότι ούτε «αρνήτρια» του εμβολιασμού είναι, ούτε ασπάζεται τις αντιεμβολιαστικές θεωρίες.

Παρά τα παραπάνω, η 3η Υ.ΠΕ. απέρριψε το αίτημά της για εξαίρεση από τον εμβολιασμό, καθώς δεν εμπίπτει στους λόγους εξαίρεσης του άρθρου 2 στη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε παραμονές Δεκαπενταύγουστου. Ωστόσο, όπως έχει καταδείξει δημόσια παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ στη Βουλή, τα χρονικά περιθώρια που έδινε η υπουργική απόφαση, αλλά και οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις, εξανάγκασαν πολλούς υγειονομικούς να υποβάλουν αίτημα χωρίς τα αναγκαία ιατρικά πιστοποιητικά.

Η εργαζόμενη επανήλθε με αίτηση θεραπείας προς το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», αλλά και πάλι η διοίκησή του δεν εξέτασε την αίτηση ως προς την ουσία της, αλλά την απέρριψε με την τυπική επίκληση της απορριπτικής απόφασης της 3ης Υ.ΠΕ. Έχοντας αντιμετωπίσει μια ουσιαστικά τιμωρητική απόρριψη, η νοσηλεύτρια Δ.Β. παραμένει σε αναστολή εργασίας. Τα προβλήματα της υγείας καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο τον βιοπορισμό της γυναίκας, η οποία στερείται του μισθού της εδώ και δύο μήνες.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με σχετική ερώτησή τους, προς τον υπουργό Υγείας, 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να επανεξεταστούν στην ουσία αιτήματα εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, δίνοντας πραγματικά τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να πιστοποιήσουν ότι νοσούν ή ότι είναι άτομα με βαριά αναπηρία. Ζητούν, τέλος, από τον υπουργό Υγείας να απαντήσει πώς θα εξασφαλισθεί ο βιοπορισμός της νοσηλεύτριας, η υγεία και η ζωή της οποίας κινδυνεύει άμεσα εξαιτίας της στέρησης του μισθού της.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Χωρίς μισθό και πόρους για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης της υγείας της νοσηλεύτρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», η οποία πάσχει από βαριά και χρόνια αναπηρία(σε ποσοστό 69% ) και τέθηκε σε αναστολή

Στις 16 Αυγούστου, η νοσηλεύτρια Δ.Β., η οποία ανήκει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επικαλούμενη σοβαρή-βαριά αναπηρία σε ποσοστό 69%.
Η εν λόγω νοσηλεύτρια τα τελευταία χρόνια κρίνεται διαρκώς από τις Επιτροπές ΚΕΠΑ ως άτομο με βαριά αναπηρία. Μάλιστα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής των ΚΕΠΑ, έχει διαγνωστεί με ιδιαίτερα βαριές παθήσεις (νευρολογικές, αιματολογικές κ.α.), οι οποίες προκαλούν συχνά στην ίδια επιπλοκές.
Σημειώνεται ότι παρά την βαριά και χρόνια αναπηρία της εξακολουθούσε να εργάζεται σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα, όπως είναι τα επείγοντα περιστατικά, ενώ αιτήματά της για μετακίνηση είχαν απορριφθεί από τη Διοίκηση. Ωστόσο, τέθηκε σε αναστολή με βάση την υπ’ αριθμ.28762/1.9.2021 απόφαση του Προέδρου του ΔΣ του ΓΝΘ Παπαγεωργίου.

Οι θεράποντες ιατροί της (νευροχειρουργοί, νευρολόγοι, αιματολόγοι)- όπως η ίδια η εργαζόμενη επικαλείται στην από 16.8.2021 αίτηση εξαίρεσής της και στην υπ. αριθ. 29504/7.9.2021 αίτηση θεραπείας της- διατυπώνουν επιφυλάξεις για την πραγματοποίηση του εμβολίου στη συγκεκριμένη ασθενή υπό τον φόβο των παρενεργειών που δύναται να προκληθούν.

Ωστόσο, παρά την βαριά αναπηρία και την επιβαρυμένη υγείας της ασθενούς εργαζόμενης η 3η Υ.ΠΕ. απέρριψε (20.8.2021) ως απαράδεκτο το αίτημά της για εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του COVID -19, καθώς δεν εμπίπτει στους λόγους εξαίρεσης του άρθρου 2 της υπ. αριθ. Δ1α/ Γ.Π. οικ. 50933 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 3794/Β’/13.8.2021).

Η εργαζόμενη επανήλθε με αίτηση θεραπείας (29504/7.9.2021) προς την διοίκηση του νοσοκομείου. Και πάλι η διοίκηση δεν εξέτασε την αίτηση ως προς την ουσία της, αλλά την απέρριψε με την τυπική επίκληση της απορριπτικής απόφασης της 3ης Υ.ΠΕ (29504/22.9.2021).

Στην αίτησή της η εργαζόμενη καθιστά σαφές ότι η ίδια ούτε «αρνήτρια» του εμβολιασμού είναι, ούτε ασπάζεται τις αντι-εμβολιαστικές θεωρίες. Καθιστά σαφές ότι είναι μια ασθενής με βαριά πιστοποιημένη αναπηρία και ότι οι θεράποντες γιατροί διατυπώνουν επιφυλάξεις για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου.

Χαρακτηριστικές για το θέμα της αναστολής ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, ο οποίος στην ακρόαση φορέων στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (28.9.2021) δήλωσε μεταξύ άλλων:

Με βάση την υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, συγκεκριμένα 12 Αυγούστου, δίνονταν τρεις μέρες προθεσμία, με συγκεκριμένα νοσήματα, όσοι πάσχουν από αυτά, να υποβάλουν αίτημα στις υγειονομικές επιτροπές, να εξαιρεθούν του εμβολιασμού. Μάλιστα, έπρεπε να συνοδεύεται η αίτηση αυτή με τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις. Εμείς τότε αντιδράσαμε και είπαμε, δεν λειτουργούν τα ιατρεία στα νοσοκομεία, τα τακτικά, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο και κανείς συνάδελφος, ακόμη και αν πάσχει από αυτά τα νοσήματα τα συγκεκριμένα, δεν μπορεί να βρει γιατρό να εξεταστεί σε δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να κάνει αίτηση στις επιτροπές. Για παράδειγμα, κανένας αλλεργιολόγος δεν υπάρχει στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ούτε στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, για να τον βρουν οι συνάδελφοι να υποβάλουν αίτημα. Υπέβαλαν, λοιπόν, αίτηση χωρίς ιατρικά πιστοποιητικά. …»

Επειδή, ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης δήλωσε δημόσια ότι οι αναστολές εργασίας δεν μπορεί να είναι τιμωρητικό μέτρο για κανέναν εργαζόμενο.
Επειδή, η εργασιακή αναστολή προκαλεί στην εργαζόμενη σοβαρή οικονομική βλάβη καθώς στερείται της δυνατότητας βιοπορισμού, ειδικά και λόγω της αναπηρίας της.
Επειδή, τα νοσοκομεία έχουν εν μέσω 4ου και σφοδρού κύματος αποψιλωθεί με τις μαζικές αποχωρήσεις και αναστολές των εργαζομένων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να επανεξεταστούν στην ουσία αιτήματα εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, και να δοθεί πραγματικά τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να πιστοποιήσουν ότι νοσούν ή ότι είναι άτομα με βαριά αναπηρία;

Πως θα εξασφαλισθεί ο βιοπορισμός της νοσηλεύτριας, η υγεία και η ζωή της οποίας κινδυνεύει άμεσα εξαιτίας της στέρησης του μισθού της;”