Ομιλία της Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνέχεια της συζήτησης του σ/ν του Υπουργέιου Οικονομικών:

«Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Παίρνω το λόγο για πολύ λίγο, αφού μίλησα κατά τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών. Και παίρνω τον λόγο για να επισημάνω ένα μόνο πράγμα: είμαστε σε μία ιστορική καμπή και θα πρέπει να καταγραφεί με όλους τους τρόπους στα πρακτικά της βουλής ότι -ενώ βρισκόμαστε όπως όλοι παραδεχόμαστε σε αυτήν την αίθουσα και η ίδια η κοινωνία το ξέρει- σε μία πάρα πολύ δύσκολη φάση με τρεις κρίσεις, υγειονομική, οικονομική και εθνική και ενώ έχουμε βγει από μία μεγάλη κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να κάνει τη μεγαλύτερη εκποίηση και ρευστοποίηση της ζωής των πολιτών αυτής της χώρας.

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και θέλω να μείνει στα πρακτικά για να ξέρουν αύριο οι
πολίτες για ποιο πράγμα μιλάμε.

Ακούστηκαν πάρα πολλά αυτές τις μέρες. Αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση ψεύδεται με τον πλέον ανερυθρίαστο –ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- για πράγματα τα οποία είναι απολύτως αυταπόδεικτα. Δηλαδή όταν βγαίνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και λέει ότι «εμείς φτιάξαμε το μαξιλάρι ασφαλείας», κάτι δεν πάει καλά σε αυτό τον τόπο. Όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ελάχιστες ΜΕΘ, τις λιγότερες που υπήρχαν και η ΝΔ τις αύξησε, κάτι δεν πάει καλά. Όταν αναγγέλλει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τις δωρεάν μαστογραφίες που οι πρώην υπουργοί γιατροί –Ξανθός και Πολάκης- τις έχουν νομοθετήσει από το 2018, εκεί κάτι δεν πάει καλά. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το βήμα της Βουλής, το βήμα της δημοκρατίας για να επιμένουμε μονίμως στα ίδια πράγματα.

Συζητάμε λοιπόν, από την Πέμπτη που διακόπηκε η συνεδρίαση, αλλά και τις μέρες της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας το ίδιο πράγμα: τον πτωχευτικό κώδικα. Είναι σημαντικός; Πρέπει να σταθούμε σε αυτόν; Βεβαίως. Για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα πτωχεύουν φυσικά πρόσωπα.

Κύριε υπουργέ είστε υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις: πώς ένας άνθρωπος το να είναι άνθρωπος, υπάρχει ρίσκο σε αυτό. Λέτε ότι τον απαλλάσσετε από τα χρέη του, τις οφειλές του και μετά του δίνετε δεύτερη ευκαιρία. Θέλω να ρωτήσω όλους εσάς που το λέτε ελαφρά τη καρδία: σε μία χώρα η οποία έχει κίνδυνο φτώχειας σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, που η πανδημία έχει ρημάξει ότι είχε σταθεί όρθιο, μπορείτε να λέτε σε έναν άνθρωπο ως φυσικό πρόσωπο αλλά και σε έναν που έχει μικρομεσαία επιχείρηση ότι «βάζω τη ζωή σου για τρία χρόνια σε παρένθεση»; Και μετά, με τι εργαλεία θα επανέλθει ένας άνθρωπος στη ζωή και ως επιχειρηματίας;

Είναι πολλά τα προβλήματα που θέτει αυτός ο πτωχευτικός κώδικας αλλά εγώ τα συμπυκνώνω σε ένα πράγμα: αντί το κράτος να είναι περισσότερο για τους αδύναμους, ξαφνικά αυτό αντιστρέφεται και το κράτος είναι περισσότερο για τους λίγους. Αυτή η αντιστροφή που έχει βαθιές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή, στο πως συγκροτήθηκε αυτή η κοινωνία ιστορικά και που βασίστηκε ιστορικά. Πού βασίστηκε η δημοκρατία ιστορικά σε αυτή τη χώρα; Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτές τώρα τις εκποιείτε με τη μεγαλύτερη άνεση, λέγοντας ότι μετά θα μπορέσουν να ανακάμψουν. Πότε μετά; Στην αιώνια ζωή;

Αντί λοιπόν σε αυτή τη φάση να έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους, μία σημαντική
αναδιάρθρωση, πάμε σε ρευστοποίηση της περιουσίας των ανθρώπων. Θεωρώ –και το λέω αυτό για να καταγραφεί- ότι κάνετε bulling στην κοινωνία. Εκφοβισμός είναι αυτό. Εκφοβισμός ο οποίος εντάσσεται σε μία λογική που έχει αρχή μέση και τέλος, ιδεολογική και πολιτική λογική που είναι bulling στην κοινωνία. Όλη η αντιπολίτευση είναι εναντίον σας, όλοι οι φορείς είναι εναντίον σας.

Εγώ κ. Υπουργέ σας παρακαλώ να αποσύρετε αυτόν τον νόμο γιατί θα είναι ταφόπλακα για την κοινωνία».