dora aygeri

Συνέντευξη της Δώρας Αυγέρη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ» και τον Γ. Πρετεντέρη

Γ. Πρετεντέρης: Έχει στοχοποιήσει τον κ. Τσιόδρα ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει τέτοια πρόθεση, έχετε καταλάβει;

Δ. Αυγέρη: Δε νομίζω ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αυτό που τίθεται είναι ότι μάλλον ο κ. Τσιόδρας έχει θέσει τον εαυτό του εκτός όλης αυτής της διαδικασίας, και αναφέρομαι κυρίως στη διαχείριση που είχε γίνει από την πλευρά του στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Με πολύ καλή διάθεση η ελληνική κοινωνία- και νομίζω σύσσωμη η αντιπολίτευση και όχι μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- έδειξαν εμπιστοσύνη στο επιστημονικό κύρος, που νομίζω είναι αδιαμφισβήτητο, του κ. Τσιόδρα. Στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από την άρση του lockdown μέχρι σήμερα, και ειδικά με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσιόδρας προχθές-με πολιτικό περιεχόμενο- για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νομίζω ότι ο ίδιος ήρε το τεκμήριο της πολιτικής αμεροληψίας που είχε μέχρι τώρα.

Γ. Πρετεντέρης: Τι πολιτικό είπε, δεν κατάλαβα.

Δ. Αυγέρη: Είναι επιστήμονας, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι με τις δηλώσεις που έκανε προχθές, ο ίδιος κατέλυσε αυτό το τεκμήριο πολιτικής ουδετερότητας και αμεροληψίας.

Γ. Πρετεντέρης: Ποιες είναι οι δηλώσεις αυτές;

Δ. Αυγέρη: Είναι επιστημονική δήλωση το ό,τι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ; Αυτή την δήλωση θα μπορούσε να την κάνει ο κ. Πέτσας. Την έκανε ο κ. Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας είναι επιστήμονας, καθηγητής, έχει συγκριμένο ρόλο και συγκεκριμένη αποστολή. Αν θέλει να τον μεταβάλει αυτόν τον ρόλο, είναι δικαίωμά του. Αλλά από κει και πέρα, από την στιγμή που εκτίθεται στην δημόσια σφαίρα, νομίζω ότι εκτίθεται και στην δημόσια κριτική. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Όλοι κρίνονται.

Γ. Πρετεντέρης: Ναι, αλλά ο κ. Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής.

Δ. Αυγέρη: Ο κ. Τσιόδρας λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της επιστημονικής επιτροπής. Αλλά, το τελευταίο διάστημα, όλη αυτή η περίεργη αποχή από τον Σεπτέμβριο και μετά και το ό,τι δεν εμφανιζόταν, όλα αυτά τα ρεπορτάζ και οι φήμες για ενδεχόμενες διαφωνίες που έχει με την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο η παρέμβαση με απόλυτα πολιτικό χρώμα που έκανε προχθές, δημιουργούν πάρα πολλές υποψίες.

Γ. Πρετεντέρης: Τι είπε για τα ΜΜΜ; Μπορεί να μην το πήρα χαμπάρι…

Δ. Αυγέρη: Όταν τέθηκε σε ερώτηση, κατά την ενημέρωση, το ζήτημα για την προμήθεια περισσοτέρων ΜΜΜ και αστικών λεωφορείων, είπε ο κόσμος να αποφύγει τα ΜΜΜ. Με την ίδια λογική, αν είναι έτσι, θα περιμέναμε ο κ. Τσιόδρας να κάνει μια δήλωση-παρέμβαση για το θέμα των σχολικών αιθουσών και την αναλογία σχολικών αιθουσών-αριθμού μαθητών. Να κάνει μια παρέμβαση για όλη την ιστορία και τον τραγέλαφο, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με τις μάσκες. Υπήρχαν πάρα πολλές ευκαιρίες κ. Πρετεντέρη, που δόθηκαν στον κ. Τσιόδρα να παρέμβει και να κάνει μια αξιολογική κρίση όπως έκανε για τα ΜΜΜ…

Γ. Πρετεντέρης: Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να πω τι θα πει ο κ. Τσιόδρας. Αυτό που θέλω να καταλάβω είναι το εξής…

Δ. Αυγέρη:…θα έλεγα, για να το κλείσω αυτό κ. Πρετεντέρη, ο κ. Τσιόδρας να περιοριστεί στον ρόλο του, τον καθαρά επιστημονικό. Να πάψει να είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος. Να αποτραβηχτεί και πραγματικά να κάνει την δουλειά, την οποία τού εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Γ. Πρετεντέρης: Καταλαβαίνετε ότι είναι λίγο δύσκολο να δίνει εντολές η αντιπολίτευση τι θα κάνει ο κ. Τσιόδρας.

Δ. Αυγέρη: Με ρωτήσατε, σας απάντησα!

Γ. Πρετεντέρης: Ο κ. Τσιόδρας είναι ένας επιστήμονας

Δ. Αυγέρη: Τότε θα έχει το δικαίωμα η αντιπολίτευση ν’ αξιολογεί τα πολιτικά κίνητρα του κ. Τσιόδρα. Κι ενδεχομένως, κι αν ακόμα δεν το αντιλαμβάνεται ο ίδιος, το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Ότι, δηλαδή, τον πιστώνεται η κυβέρνηση που τον χρησιμοποιεί ως εκπρόσωπό της. Και σε τελική ανάλυση, τόσους εκπροσώπους έχει η ΝΔ και η κυβέρνηση. Τόσα «σκονάκια» μοιράζονται στα ΜΜΕ. «Αφήστε τον κ. Τσιόδρα ήσυχο!»

Γ. Πρετεντέρης: Τι να τον αφήσουμε ήσυχο; Τι πρόβλημα έχουμε; Δεν έχει βγει ποτέ σε Ραδιόφωνο ή Τηλεόραση.

Δ. Αυγέρη: Προς ΝΔ: «Αφήστε τον κ. Τσιόδρα!». Μοιράζει η ΝΔ και το Μαξίμου τα «σκονάκια» στα ΜΜΕ, ας αφήσουν τον κ. Τσιόδρα ήσυχο. Δεν χρειάζεται. Έχουν τόσες εφεδρείες!

Γ. Πρετεντέρης: Πιστεύετε ότι ο κ. Τσιόδρας χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση σ’ ένα επικοινωνιακό χειρισμό πολιτικού τύπου;

Δ. Αυγέρη: Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται την πληροφόρηση η κυβέρνησης της ΝΔ- ειδικά τώρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας-δημιουργεί και εγείρει εύλογα ερωτηματικά και αμφιβολίες για τον ρόλο του κ. Τσιόδρα και το πώς πραγματικά «πολιτεύεται» σε αυτή την δεύτερη φάση. Δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη. Δεν σημαίνει ότι….

Γ. Πρετεντέρης: Ο άνθρωπος μια φορά μίλησε. Μια φορά εμφανίστηκε

Δ. Αυγέρη: …δεν σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που δίνεται εν λευκώ, κ. Πρετεντέρη. Όλοι αξιολογούμαστε.

Γ. Πρετεντέρης: Μια εμφάνιση έκανε ο άνθρωπος. Ήταν εξαφανισμένος. Εσείς το είπατε.

Δ. Αυγέρη: Ήταν εξαφανισμένος και προφανώς επιστρατεύτηκε για συγκεκριμένο ρόλο και για συγκεκριμένο λόγο. Δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μπαλαντέρ» της κυβέρνησης.

Γ. Πρετεντέρης: Τι πράγματα είναι αυτά που λέτε;

Δ. Αυγέρη: Λειτουργεί ως «μπαλαντέρ» της κυβέρνησης.

Γ. Πρετεντέρης: Κυρία Αυγέρη, επιστήμονας είναι ο άνθρωπος.

Δ. Αυγέρη: Ακριβώς. Έχετε δει πολλούς επιστήμονες…( διακοπή) Κύριε Πρετεντέρη, με καλέσατε στην εκπομπή σας, νομίζω για ν΄ απαντήσω. Θα μου επιτρέπετε όμως να διατυπώνω την άποψή μου. Ούτως ή άλλως, μετά θα έχετε την ευκαιρία να την σχολιάσετε με τους ακροατές σας, γιατί δέχεστε, διαβάζετε και τα μηνύματα, κάνετε και τα καυστικά σχόλια. Αλλά επιτρέψτε μου. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται ν’ αναλωθώ άλλο σε αυτό. Είναι πολύ ξεκάθαρη η απάντηση που έδωσα.

Γ. Πρετεντέρης: Άρα, υπάρχει θέμα για σας.

Δ. Αυγέρη: Υπάρχει θέμα με την κυβέρνηση, για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την εμπιστοσύνη, την επιστημονική- που όλοι νομίζω έχουμε δείξει στον κ. Τσιόδρα- ακριβώς για να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια και να ρυθμίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως είναι αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τέτοιο, επικοινωνιακό, τρόπο. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει πρόβλημα με τον κ. Τσιόδρα. Ας αφήσει τον κ. Τσιόδρα να κάνει την δουλειά που πραγματικά γνωρίζει και ξέρει. Που είναι η επιστημονική δουλειά. Κι ας αφήσει την επικοινωνία για όλους τους άλλους. Επαναλαμβάνω! Τόσα πολλά χρήσιμα εργαλεία έχει η ΝΔ. Γιατί πρέπει να χαλάσει και τον κ. Τσιόδρα; Ας τον αφήσει ήσυχο!

Γ. Πρετεντέρης: Μάλιστα. Ωραία.

Δ. Αυγέρη: Τα «ραβασάκια» ήρθαν προς συγκεκριμένα sites. Το ένα ζήτησε συγνώμη από τους Έλληνες αναγνώστε. Περιμένουμε κι από το άλλο…

Γ. Πρετεντέρης: Ποια χαρτάκια;

Δ. Αυγέρη: Περιμένουμε και από το άλλο site να πει μια συγνώμη. Να κάνει μια αναγνώριση λάθους, γιατί ξέρετε αυτά δεν είναι καλά σημάδια για την Δημοκρατία. Να στέλνει το Μαξίμου τα «ραβασάκια» για το πώς πρέπει να γράφεται το ρεπορτάζ σε βάρος του κ. Τσίπρα…

Γ. Πρετεντέρης: Τι είναι αυτό;

Δ. Αυγέρη: Σε βάρος του κ. Τσίπρα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά. Είστε πολύ ενημερωμένος και θα σταματήσω εδώ την κουβέντα κ. Πρετεντέρη.

Γ. Πρετεντέρης: Μάλιστα. Δεν ξέρω. Συγνώμη. Δεν κατάλαβα. Ό,τι πει η κ. Αυγέρη

Δ. Αυγέρη: Μια χαρά καταλαβαίνετε

Γ. Πρετεντέρης: Ό,τι πει η κ. Αυγέρη. Την ευχαριστώ πάρα πολύ…