Με δυναμική εισβολή στον κόσμο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναβάθμισε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τη διαδικασία της διαβούλευσης για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, δίνοντας μεγαλύτερο βάθος και εύρος στη δημοκρατία και τη συμμετοχικότητα των πολιτών.

Αυτό καταγράφηκε στις τέσσερις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης ανά Δημοτική Ενότητα (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος), και οι οποίες αποτελούν προπομπό επιτυχίας για την κορυφαία εκδήλωση της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020, στις 6.30 μ.μ. Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης Συκεών κατέστη ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που πραγματοποίησε τη διαβούλευση μέσα από το διαδίκτυο αξιοποιώντας στο έπακρο τη σύγχρονη τεχνολογία, με την υποστήριξη της πλατφόρμας της Novoville.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, συνολικά στις διαδικασίες της τηλεδιαβούλευσης 452 πολίτες συμμετείχαν ενεργά στο σύνολο της ζωντανής διάρκειας των τηλεδιαβουλεύσεων, καταθέτοντας απόψεις, προτάσεις και ιδέες για την
περιοχή τους, ασκώντας ταυτόχρονα και κριτική στο έργο της διοίκησης του δήμου, ενώ παράλληλα, περισσότεροι από 5.700 πολίτες παρακολούθησαν μεγάλο μέρος των ανοιχτών διαβουλεύσεων το διάστημα 7-10 Σεπτεμβρίου 2020. «Στο δήμο μας είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο, παραδοσιακό ή ψηφιακό, προκειμένου να ενισχύσουμε το δημόσιο διάλογο και να προτρέψουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν σ’ αυτόν. Το τολμήσαμε με το διαδίκτυο και τα πρώτα αποτελέσματα αποτελούν δικαίωση της προσπάθειας καθώς η ανταπόκριση των συνδημοτών και συμπολιτών μας ήταν πολύ μεγάλη», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας «ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αλλάζει πλέον σελίδα».

Προϋπολογισμός και έργα ανάπτυξης

«Οι τηλεδιαβουλεύσεις έδωσαν πραγματικό περιεχόμενο στη δημοκρατία και στον κοινωνικό διάλογο και αποτέλεσαν ένα ισχυρό κίνητρο-πρόκληση για τους πολίτες ώστε να επικοινωνήσουν με τον δήμο τους, να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις, ασκώντας ακόμη και κριτική στη διοίκηση, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος του τόπου μας. Και συμπολίτες μας αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία με τον καλύτερο τρόπο, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό και ενισχύει την αισιοδοξία για μεγαλύτερη συμμετοχή σ’ αυτού του είδους τις διαδικασίες», δηλώνει
η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου, η οποία είχε και τον συντονισμό των τεσσάρων πολύωρων τηλεδιαβουλεύσων. Αντικείμενο των τεσσάρων τηλεδιαβουλεύσεων υπήρξε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2021, που συνολικά θα τεθεί υπό την κρίση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης
Ζιγκερίδης, ο μεν προϋπολογισμός ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ και το δε τεχνικό πρόγραμμα ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζει, «το σχέδιο του προϋπολογισμού απεικονίζει τη δυναμική και αναπτυξιακή πορεία του δήμου σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι ένας εφικτός, πραγματικός προϋπολογισμός, που συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων αγγίζει τα 85 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές ανέδειξε το «μεγάλο μέτωπο στο οποίο απλώνεται το τεχνικό πρόγραμμα για το 2021, το οποίο καλύπτει όλο και περισσότερες ανάγκες της κοινωνίας και είναι προσηλωμένο στο στόχο της διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα σε ένα ‘‘πράσινο’’, σύγχρονο και βιώσιμο δήμο».

Η διαδικασία

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις τέσσερις τηλεδιαβουλεύσεις ήρθε ως αποτέλεσμα μιας πλατειάς κινητοποίησης και εκστρατείας ενημέρωσης που προηγήθηκε, προβάλλοντας την αξία της συμμετοχής των πολιτών στο δημόσιο
διάλογο, καθώς «η Διαβούλευση είναι η κορυφαία διαδικασία μέσα από την οποία αναδεικνύεται η γνώμη του πολίτη και τον καθιστά ενεργό και αποφασιστικό παράγοντα συναπόφασης και συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος του τόπους μας», όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Η διαδικασία της Διαβούλευσης για τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες μέσω τηλεδιάσκεψης έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθήσουν ζωντανά αλλά και να συμμετέχουν χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο. Σε συντονιστικό… στρατηγείο-στούντιο μετατράπηκε η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Νεάπολη, όπου απέναντι στην κάμερα της Novoville βρισκόταν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Ζιγκερίδης (Οικονομικών) και Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων), η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου ως συντονίστρια και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων (Αγ. Παύλου: Κώστας Ταχτατζής, Νεάπολης: Χριστίνα Τερζή, Πεύκων: Κική Αμοιρίδου, Συκεών: Ρένα Αυγερινού). Οι τηλε-διαβουλεύσεις περιλάμβαναν:

  • Ζωντανή βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση (streaming) σε Facebook, YouTube
    και ιστοσελίδα,
  • Δυνατότητα στους πολίτες να παρεμβαίνουν με ήχο και εικόνα
    χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή, του
    smartphone ή του tablet τους μέσω της πλατφόρμας Google Meet ή να
    στέλνουν τα σχόλιά τους σε γραπτό μήνυμα μέσω social media (Facebook,
    YouTube),
  •  Διαδικτυακό Κόμβο Διαβούλευσης για την παροχή πληροφόρησης και
    δεδομένων για τη διαβούλευση, με ταυτόχρονη δυνατότητα σχολιασμού από
    το κοινό (www.e-diavoulefsi.gr)

Στη διάθεση των πολιτών υπήρχε και τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της τηλεδιαβούλευσης, όπου συνεργάτης της Novoville απαντούσε σε ερωτήσεις και προβλήματα των πολιτών-χρηστών.