Ερώτηση – παρέμβαση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας  Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την αρνητική τροπή που φαίνεται να παίρνει το θέμα των οφειλών του αγροτικού κόσμου απέναντι στη ΔΕΗ, καθώς και τις παράλογες τακτικές της εταιρίας ως προς τον τρόπο αποπληρωμής και των εισπρακτικών μέτρων της.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Λαρισαία βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, μέσω κατατεθειμένων ερωτήσεων και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, είχε ήδη θίξει το θέμα των οφειλών των αγροτών στη ΔΕΗ και την επαπειλούμενη διακοπή παροχής αγροτικού ρεύματος, εν μέσω του πρώτου κύματος περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα απέβαινε μοιραία για την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Κατά τα φαινόμενα, ωστόσο, οι προηγούμενες παρεμβάσεις της ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», από την στιγμή που το πρόβλημα όχι μόνο δε λύνεται αλλά τείνει να επιδεινωθεί, καθώς πλέον πολλοί αγρότες μιλούν για απειλές της ΔΕΗ μέσω εισπρακτικών εταιρειών, καθώς και για ‘’κλείσιμο του διακόπτη’’ σε αγροτικές γεωτρήσεις και μάλιστα για οφειλές πολύ μικρών ποσών. 

Εντούτοις, οι δικαιούχοι αγρότες της ρύθμισης για έκδοση λογαριασμών ΔΕΗ μετά το πέρας της αρδευτικής περιόδου, εξηγούν ότι πρόκειται για αρδευτικό ρεύμα, κυρίως ομαδικών γεωτρήσεων, και ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν προκαταβολικά ποιος ή ποιοι δεν πλήρωσαν έγκαιρα. 

Άλλωστε, διευκρινίζουν, στις ομαδικές γεωτρήσεις, μόνο στο τέλος της αρδευτικής περιόδου μπορούν να υπολογίσουν το ποσό καθ’ εκάστου συμμετέχοντα, ανάλογα με τα κιλοβάτ και να προσθέσουν το εναπομείναν ποσό από την προηγούμενη χρονιά.

Κι εδώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί, επιπλέον, πως πριν από ένα χρόνο η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι καμία αγροτική παροχή δεν επρόκειτο να διακοπεί πριν τον Δεκέμβρη, ιδίως για μικρά ποσά…

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη ζητά την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και τη λήψη της απαραίτητης μέριμνας από την Πολιτεία, ώστε οι αγρότες, που ήδη έχουν πληγεί πολλαπλώς από τα μέτρα περιορισμού κατά του κορωνοϊού, να διεξάγουν την αρδευτική περίοδο ομαλά, χωρίς να νιώθουν ανασφάλεια για την παραγωγή και κατ’ επέκταση για το εισόδημά τους· ένα εισόδημα που υπενθυμίζεται πως σε μια άκρως υφεσιακή περίοδο είναι όχι μόνο πολύτιμο για τους ίδιους, αλλά και για το κατακρημνιζόμενο ΑΕΠ της χώρας.