Την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να προωθηθεί η πιστοποίηση των δημοτικών δομών υγείας και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους μέσω της σύνδεσής τους με τον ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο αναβάθμισης του εθνικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

«Οι προτάσεις αυτές αποτελούν αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και έχουν κατατεθεί πολλές φορές στα συναρμόδια υπουργεία. (…) Η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη (…). Το μόνο που χρειάζεται είναι η βούληση της Πολιτείας να δώσει ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στα θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης «η χρησιμότητα των δημοτικών ιατρείων, αλλά και των άλλων δομών κοινωνικής πρόνοιας των ΟΤΑ, επιβεβαιώθηκε στα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που η ελληνική Αυτοδιοίκηση σήκωσε το μεγάλο βάρος της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής με την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων αλληλεγγύης, κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, υποκαθιστώντας το καχεκτικό και αναποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και το νωχελικό εθνικό σύστημα υγείας, με δράσεις πρόληψης και παροχή υπηρεσιών υγείας, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και όχι μόνο».

Στο πλαίσιο ανάδειξης του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ανάγκης θεσμικής κατοχύρωσης των δημοτικών δομών υγείας, ο δήμαρχος αναφέρεται στο «μεγάλο δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών υγείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπου εντάσσονται τρία δημοτικά ιατρεία με 35 ιατρούς, 18 ειδικοτήτων, με την επισκεψιμότητα το 2019 να φτάνει τις 120.347 και τον πληθυσμό που εξυπηρετείται να αγγίζει τα 15.000 άτομα», προσθέτοντας την ολοκληρωμένη κατασκευή του οκταώροφου Δημοτικού Ιατρικού Κέντρου, προϋπολογισμού 5.300.000 €, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά με δημοτικούς πόρους. «Μία τέτοια δομή (με διαγνωστικά εργαστήρια, τακτικά εξωτερικά ιατρεία με όλες τις ιατρικές ειδικότητες, οδοντιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, με ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό (που θα φτάσει στα 1.800.000 €), και το οποίο θα αποτελέσει μια πραγματική καινοτομία για τις ιατρικές παροχές σε τοπικό επίπεδο και θα ενισχύσει σημαντικά την προαγωγή τηςυγείας των κατοίκων, ξεπερνά τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η βιωσιμότητά του προϋποθέτει τη θεσμική κατοχύρωση των δημοτικών δομών υγείας
και τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προς των ΕΟΠΥΥ», τονίζει.

«Τέτοιες υποδομές θα μπορέσουν να ενισχύσουν σημαντικά τον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. Η σύνδεση των πιστοποιημένων δημοτικών υπηρεσιών υγείας με τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξασφαλίσει την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και την ουσιαστική μείωση του κόστους λειτουργίας και παράλληλα θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα επιφέρει σημαντικά έσοδα στα δημοτικά ιατρεία», αναφέρεται στην επιστολή.