«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, μέσω του τότε αρμόδιου Τομεάρχη Εξωτερικών, κ. Κουμουτσάκου, ήταν αυτοί που το 2018, όταν είχε εξαγγελθεί από τον κ. Κοτζιά η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, είχαν πει να μην το υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κικίλιας, τότε Τομεάρχης Άμυνας, μας είχε προτρέψει να μην το κάνουμε, διότι θα ανοίγαμε θέματα στο Αιγαίο»,σημείωσε μεταξύ άλλων σε τοποθέτησή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Real ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Άρα τώρα για τη Νέα Δημοκρατία τι άλλαξε; Θέλω να τονίσω την τυχοδιωκτική στάση της Νέας Δημοκρατίας, που πριν δύο χρόνια έλεγε άλλα και χθες σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της χειροκροτούσε τον κ. Μητσοτάκη για αυτό που πριν δύο χρόνια είχε προτρέψει να μην κάνουμε.», Μάλιστα σε σχετικές αιτιάσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μια υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα, ο κ. Μπάρκας υπενθύμισε πράξεις και δηλώσεις μεγάλου μέρους των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία συμμετείχαν σε εκδηλώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, που ακούγονταν συνθήματα του τύπου «Η Δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία», καθώς και δηλώσεις στελεχών της σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, όπως τα χειρίζονταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Η «υπεύθυνη στάση» της Νέας Δημοκρατίας σταματά στη δήλωση του Βουλευτή της, κ. Σταμάτη, ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Ερντογάν παρά την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας.
Εξηγώντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επικύρωση των Συμφωνιών για χωροθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, ο κ. Μπάρκας σημείωσε «Η συμφωνία που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση κατά την άποψή μας δημιουργεί και κάποια προβλήματα. Αναλυτές διεθνών σχέσεων αναφέρουν πως η Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από μείζονα προβλήματα. Ψηφίζουμε «παρών», γιατί έχουμε μια υπεύθυνη στάση, που δεν λογίζεται με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το «παρών» είναι η εθνική μας στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε σήμα, ότι στην Ελλάδα διεξάγεται διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομματικών σχηματισμών για ένα μείζον εθνικό θέμα. Ασκούμε κριτική σε τρία σημεία, όσον αφορά στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση, με το βασικότερο να είναι ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. Η κυβέρνηση πορεύεται με βάση το δόγμα «θα δούμε τι θα κάνουμε».».