Για κωλυσιεργία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του Ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις».
Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή υπογράμμισε ότι: «το, υπό συζήτηση, νομοσχέδιο επιδιώκει και το πετυχαίνει να διασφαλίσει, οριστικά, την προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάμων, που οι υποθέσεις τους έχουν μακρινή εκδίκαση, αλλά και να άρει την νομιμοφανή προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 περισσότερες από 100.000 εκκρεμείς υποθέσεις και, χωρίς να καταργήσουμε την προφορική διαδικασία, εξασφαλίζουμε, με δικονομικά δοκιμασμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες, την επιτάχυνση στη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων. Ίσως να περιττεύει να αναφέρω, ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το σοβαρό φαινόμενο των εκκρεμών υποθέσεων αλλά δεν πρόλαβε. Ούτε και αυτό το πρόλαβε!»
Ακόμη, η βουλευτής τόνισε ότι «ο Υπουργός, με ρητή πρόβλεψη και εκφρασμένη την πολιτική βούληση, θα βοηθήσει και θα ενισχύσει, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, τα 30 από τα 152 ειρηνοδικεία της χώρας, στα οποία εκκρεμούν υποθέσεις με δικάσιμο προσδιορισμένη μετά τις 15-06-2021.
Ξεκαθαρίσθηκε στην συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή, από τις τοποθετήσεις του υπουργού και του εισηγητή μας, ότι το ουσιαστικό περιεχόμενο του Νόμου αυτού ΔΕΝ τροποποιείται. ΔΕΝ στερούνται, κανενός δικαιώματος οι δανειολήπτες, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, ούτε μεταβάλλεται η νομική κάλυψή τους. Μόνον δικονομικές αλλαγές γίνονται για ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεών τους, άρα και για πληρέστερη εξασφάλιση του δικαιώματος του κάθε προσφεύγοντος να κριθεί η υπόθεσή του από τον φυσικό του δικαστή, σε εύλογο χρονικό διάστημα, δίνοντας, έτσι, ένα τέλος σε μία βασανιστική εκκρεμότητα και αβεβαιότητα».
Επίσης, η κ. Μακρή, στην τοποθέτησή της, σχολίασε και την ενοποίηση των δύο εισαγγελιών, της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς και της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος, λέγοντας ότι: «η ενοποίηση όχι μόνον αλλάζει, πλήρως, τα δεδομένα για την λειτουργία τους αλλά, επιπλέον, την εναρμονίζει με την ανάλογη όλων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Βλέπετε, η Ελλάδα, είχε την ευρωπαϊκή πρωτοτυπία για τα ίδια ζητήματα να έχει δύο εισαγγελίες.
Η πρωτοβουλία αυτή ήταν προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, την είχε, ρητά, αναφέρει στις δικές του προγραμματικές του δηλώσεις και την εισηγείται, σήμερα, με βάση δεδομένα και στοιχεία, για την αρτιότερη λειτουργία αυτού του σημαντικού κλάδου της εισαγγελίας.
Δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, ούτε βοηθά, ούτε διευκολύνει ή επιδιώκει την αποχώρηση λειτουργών ή την αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Αδικεί, νομίζω, την ποιότητα και την σπουδαιότητα του νομοσχεδίου, που, ουσιαστικά, υιοθετεί ένα πάγιο αιτήμα των δικαστικών ενώσεων και, ορθά, περιελήφθη στο υπό κρίση νομοσχέδιο από την ηγεσία του υπουργείου.
Κλείνοντας, η βουλευτής σημείωσε: «στην χώρα μας, που η δικαιοσύνη πρέπει να επιταχύνει την λειτουργία της, να αποφαίνεται για τα μικρά και τα μεγάλα, για τα αστικά και για τα ποινικά, που οι υποθέσεις δεν πρέπει να εκδικάζονται όταν τα στοιχεία έχουν, πια, αλλοιωθεί ή χαθεί και η επίδικη διαφορά δεν έχει, πλέον, νόημα, ήταν απαραίτητη η νομοθετική πρωτοβουλία, που σήμερα συζητούμε.
Γιατί, επιτέλους, πρέπει οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης να λειτουργήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά και αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ! Είναι θεμελιώδες για την οικονομία, για την ελευθερία, για την δημοκρατία, για την επιβίωση και αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας μας»!