kyriaki malama voyli

Οι κυβερνητικές αποφάσεις για “λουκέτο” στον πολιτισμό, την εστίαση και την άθληση, θα αφήσουν χωρίς εργασία δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους 12 Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα αυτών των αποφάσεων θα είναι τεράστιο και για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, αλλά και για τον παραγωγικό ιστό της Βόρειας Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης των συγ​κεκριμένων τομέων, με αναπτυξιακή κατεύθυνση και χάραξη, ώστε να μην υπάρξει κύμα λουκέτων και νέκρωση της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, καλούμε το Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης να διοργανώσει άμεσα τρεις ανοικτές τηλεδιασκέψεις, μία ανά κλάδο, (καλλιτέχνες- εργαζόμενοι στον πολιτισμό, επαγγελματίες-εργαζόμενοι εστίασης και φορείς του ερασιτεχνικού αθλητισμού – επαγγελματίες της άθλησης και της άσκησης), με θέμα την επιβίωση της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας και την καταγραφή όλων των αιτημάτων των κλάδων.

Στη συνέχεια, τον καλούμε να στρέψει όλους τους πόρους και τα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει στην στήριξη των κλάδων που αναγκάζονται σε αναστολή λειτουργίας. Θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτό, να ξεκινήσει άμεσα μία διαδικασία επεξεργασίας διαρθρωτικών αναπτυξιακών πολιτικών για τους πληττόμενους τομείς.

Κρίσιμο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι συλλογικές επεξεργασίες, με την δημιουργία τριών ομάδων εργασίας (task force για την στήριξη του πολιτισμού της Βόρειας Ελλάδας, task force στήριξης του επισητισμού και task force για τους επαγγελματίες της άθλησης και τους εργαζόμενους στους κλάδους της φυσικής αγωγής και της άσκησης στη Βόρεια Ελλάδα).

Οι συγκεκριμένες ομάδες δράσης, με την συμμετοχή όλων των συλλογικών φορέων αυτών κλάδων, αλλά και του τεχνοκρατικού και στελεχιακού δυναμικού του ΥΜΑΘ, να έχουν ως καθήκον την κατάθεση, μέχρι το πέρας του lockdown, αναπτυξιακών προτάσεων, με ταυτόχρονο εντοπισμό πιθανών χρηματοδοτήσεων, από όλα τα διαθέσιμα προγράμματα κι εργαλεία.

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χωρικού και κλαδικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Μακεδονία και τη Θράκη αποτελεί το μόνο πραγματικό μέσο για την έξοδο από την μακροχρόνια κρίση που μοιραία έπεται του lockdown.

Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Καραόγλου να λάβει άμεσα αυτή την πρωτοβουλία και να στρέψει όλους τους αναπτυξιακούς πόρους που διαθέτει το Υπουργείο του κι όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης στην κατεύθυνση της στήριξης της ραχοκοκκαλιάς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Βόρειας Ελλάδας. Σε ότι μας αφορά, δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε μία τέτοια κατεύθυνση, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.