Από τις υποσχέσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που επανειλημμένως δήλωναν ότι «δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών παιδικής μέριμνας (Βρεφονηπιακών Σταθμών, ΚΔΑΠ κλπ)», σήμερα εξήντα πέντε χιλιάδες (65.000) παιδιά σε όλη τη χώρα τελικά παρέμειναν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργική Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), παρότι οι αιτήσεις των οικογενειών τους πληρούσαν όλα τα κριτήρια. Αποκλεισμός σε μια εποχή, που η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, με έντονες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που επιβάλλουν την καλύτερη δυνατή οργάνωση και την αξιοποίηση όλων των κοινωνικών δομών προς όφελος εργαζόμενων γονιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φέτος θα δει την οικονομική τους κατάσταση να δοκιμάζεται σκληρά. Την κατάσταση αυτή περιγράφει σε Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, στην οποία αποτυπώνεται και η κατάσταση που διαμορφώθηκε από τις κυβερνητικές επιλογές στον Νομό Πρέβεζας.

Ειδικότερα, στον Νομό Πρέβεζας 654 παιδιά απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, καθώς παρουσιάζεται έλλειψη χρηματοδότησης. 365 παιδιά (με πλήρη φάκελο) μένουν εκτός ΚΔΑΠ στον Δήμο Πρέβεζας, 201 παιδιά μένουν εκτός στον Δήμο Ζηρού και 88 παιδιά μένουν εκτός στον Δήμο Πάργας.

Η διάψευση των υποσχέσεων των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός δομών κοινωνικής μέριμνας», έχει δραματικές συνέπειες και στους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές παιδικής μέριμνας των Δήμων, καθώς υπολογίζεται ότι η πληρότητα των ΚΔΑΠ σε παιδιά που έχουν το σχετικό voucher θα κυμανθεί από 25% μέχρι 50%-60%, με αποτέλεσμα τα ΚΔΑΠ των Δήμων να αντιμετωπίσουν από τον Σεπτέμβρη τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ, με μειωμένα τα έσοδα των ΚΔΑΠ από 40% έως και 75%, και με δεδομένη την ήδη πολύ κακή ταμειακή κατάσταση των Δήμων λόγω της πανδημίας, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η πλειοψηφία των Δήμων είτε θα βάλει οριστικό «λουκέτο» στα ΚΔΑΠ, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού, είτε στην καλύτερη περίπτωση θα τα υπολειτουργούν απολύοντας περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους πανελλαδικά. Έκρηξη της ανεργίας, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, με χιλιάδες νέους ανέργους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν από τα ΚΔΑΠ μετά από επτά, δέκα, ακόμα και δεκαοκτώ χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας. Και δεκάδες χιλιάδες παιδιά, των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για την συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται, να μένουν εκτός δομών.

Στην Ερώτησή του ο κ. Μπάρκας καλεί τον Υπουργό να απαντήσει, πρώτον, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, για να εξευρεθούν άμεσα οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ώστε να χορηγηθούν voucher πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλες τις οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και για πρώτη φορά φέτος απορρίφθηκαν από το Πρόγραμμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Δεύτερον, αν προτίθεται να ενισχύσει από οποιαδήποτε άλλη πηγή τη χρηματοδότηση των εν λόγω υποστηρικτικών δομών.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Μπάρκα:

 

 

 

Αθήνα, 28/08/2020

 

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: «Πρωτοφανής αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Δήμων στο σύνολο της χώρας- Τεράστια προβλήματα και στον Νομό Πρέβεζας»

Τη δικαιολογημένη αγανάκτηση γονέων και εργαζόμενων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Δήμων όλης της χώρας, προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δράσεως «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», που είχε ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός δράσης χιλιάδες παιδιά, που ενώ οι γονείς τους πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια, που έθετε η σχετική Πρόσκληση, παρέμειναν τελικά εκτός ενίσχυσης.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό πανελλαδικά περίπου εξήντα πέντε χιλιάδων (65.000) παιδιών και των οικογενειών τους από υποστηρικτικές- ενισχυτικές δράσεις της εναρμόνισης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Μάλιστα, η εν λόγω εξέλιξη συντελείται σε μια περίοδο, που η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, με έντονες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, που επιβάλλουν την καλύτερη δυνατή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των κοινωνικών δομών. Όπως αναφέρεται σε Επιστολή του συλλογικού εκπροσώπου των εργαζόμενων που απασχολούνται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης όλης της χώρας προς τον Πρωθυπουργό, ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς αποτελεί μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη από καιρό πρόθεση της Κυβέρνησης, που υλοποιήθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην ουσία για να κλείσουν τα ΚΔΑΠ, αγνοώντας τις προτάσεις και τις υποδείξεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) όλης της χώρας, που ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα, οδηγώντας συνειδητά στην ανεργία και εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενους στις δομές. Ειδικότερα, όπως υπολογίζεται, τα ΚΔΑΠ που η πληρότητά τους σε παιδιά κατόχους voucher θα κυμανθεί από 25% μέχρι 50%-60%, θα αντιμετωπίσουν από τον Σεπτέμβρη τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης. Κατά συνέπεια, με μειωμένα τα έσοδα των ΚΔΑΠ από 40% έως και 75%, και με δεδομένη την ήδη πολύ κακή ταμειακή κατάσταση των Δήμων λόγω της πανδημίας, είναι μεγάλη η πιθανότητα η πλειοψηφία των Δήμων, είτε να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε παύση λειτουργίας των σχετικών δομών, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού, είτε στην καλύτερη περίπτωση να υπολειτουργούν, απολύοντας περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους πανελλαδικά.

Εξίσου απογοητευτικά είναι και τα στοιχεία σε δομές των Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, όπου σε σύνολο 2.478 αιτήσεων, απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα, αφού διέθεταν πλήρη φάκελο, άρα απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, καθώς παρουσιάζεται έλλειψη χρηματοδότησης, οι 654 αιτήσεις, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των αιτήσεων.

Πιο αναλυτικά, εξαιτίας της προχειρότητας και των παλινωδιών της Κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα, 365 παιδιά (με πλήρη φάκελο) μένουν εκτός ΚΔΑΠ στον Δήμο Πρέβεζας, 201 παιδιά μένουν εκτός στον Δήμο Ζηρού και 88 παιδιά μένουν εκτός στον Δήμο Πάργας.

 

Επειδή, δεν πρέπει και σε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα να μην εκπληρωθεί άλλη μια υπόσχεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωνε σε σχετική εκδήλωση για νέες μητέρες «να δώσουμε στα παιδιά μας πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική αγωγή […] για να μην δημιουργούμε ανισότητες που θα κυνηγούν τα παιδιά για όλη τους τη ζωή»,

Επειδή, δεν πρέπει και σε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα να μην εκπληρωθεί άλλη μια υπόσχεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, επανειλημμένως δήλωνε πως δεσμεύεται ότι «δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών παιδικής μέριμνας (παιδικών, ΚΔΑΠ κλπ)»,

Επειδή, οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδηγούν είτε στην ανεργία, είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων, στην εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενους στις υποστηρικτικές δομές παιδιών,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

– Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, για να εξευρεθούν άμεσα οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ώστε να χορηγηθούν voucher πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλες τις οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και για πρώτη φορά φέτος απορρίφθηκαν από το Πρόγραμμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής;

– Προτίθενται να ενισχύσει από οποιαδήποτε άλλη πηγή τη χρηματοδότηση των εν λόγω υποστηρικτικών δομών;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίν