simopoylos voyli

Μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση κατάφερε σε σημαντικό βαθμό έως σήμερα να διοχετεύσει πόρους στη πραγματική οικονομία με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων. Λειτουργώντας, μάλιστα, ορθοβαρώς δεν εξάντλησε το «οπλοστάσιο» της στην αρχική φάση της πανδημίας διατηρώντας τη δυνατότητα να παίρνει συνεχώς και νέα μέτρα.

Ειδικά η Θεσσαλονίκη, επιπλέον από τη πρώτη φάση της πανδημίας και την θερινή πτώση του τουρισμού αντιμετώπισε την κατάργηση της ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, την απώλεια του τριημέρου του Αγίου Δημητρίου, ενώ πλέον έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη lockdοwn.

Κυρίως η εστίαση, αλλά και το εμπόριο και γενικά αυτό που ονομάζουμε «αγορά» χτυπήθηκε και θα χτυπηθεί ανελέητα σε μια πόλη που στηρίζεται πολύ, ως μεγάλη φοιτητούπολη, σε αυτούς τους κλάδους.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα με σκοπό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας να ληφθούν γενναία μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, με την θέσπιση ενός ενισχυμένου προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής για το νομό, ενώ το μέτρο για τα ενοίκια πρέπει να εξετασθεί αν μπορεί να πλησιάσει στο 100% (εξαίρεση οι μεγάλες αλυσίδες) με ταυτόχρονη κάλυψη όλου του σχετικού κόστους προς τους ιδιοκτήτες.

Τέλος, η Περιφέρεια και οι δήμοι πρέπει να φροντίσουν ώστε μέσω προγραμμάτων και άλλων πόρων να συμβάλλουν στην στήριξη της αγοράς.