Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε με άλλους 38 συναδέλφους του βουλευτές, ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτση, με αίτημα την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης που να ρυθμίζει την συνταξιοδότηση και των ανδρών με ανήλικο τέκνο πριν την ηλικία των 62 ετών.

Η ερώτηση στηρίζεται στην απόφαση (317/2020) της Ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου με την οποία παρέχεται η δυνατότητα ταχύτερης συνταξιοδότησης πριν τα 62 έτη για πατέρα εργαζόμενο στο Δημόσιο με ανήλικο τέκνο, ο οποίος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010.

Η τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας στηρίχθηκε στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότητας των φύλων  καθώς για τη μητέρα είναι θεσπισμένο το μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα νέα κριτήρια συνταξιοδότησης αφορούν όλους όσοι θεµελιώνουν αναδροµικά συνταξιοδοτικό δικαίωµα µέχρι 31/12/2010. Για τη συµπλήρωση της επίµαχης 25ετίας µπορεί να προσµετρηθεί χρόνος στρατού και χρόνος τέκνων µε αναγνώριση.

Κατόπιν τούτων και επειδή ανάλογο καθεστώς θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους πολίτες, οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να εκδώσει νομοθετική ρύθμιση για τους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους καθώς και εάν έχει σκοπό να επεκτείνει τη ρύθμιση αυτή στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

 

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Απαραίτητη η έκδοση νομοθετικής ρύθμισης για την συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικο τέκνο»

 

Σύμφωνα με την απόφαση (317/2020) της Ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου παρέχεται η δυνατότητα ταχύτερης συνταξιοδότησης πριν τα 62 έτη για πατέρα εργαζόμενο στο Δημόσιο με ανήλικο τέκνο, ο οποίος έχει συμπληρώσει 25ετία το 2010. Η απόφαση αυτή έρχεται ως απόρριψη της αίτησης αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου (εκδικάστηκε την 1η Μαρτίου του 2017) κατά της απόφασης του ΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (790/2016), η οποία είχε δικαιώσει άντρα δημόσιο υπάλληλο με 25 έτη ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής θητείας) και ανήλικο τέκνο το 2010, ο οποίος ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 50 έτη, όπως προέβλεπε ο νόμος για τις γυναίκες.

 

Η τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας στηρίχθηκε στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότητας των φύλων  καθώς για τη μητέρα είναι θεσπισμένο το μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (317/2020) αναφέρονταν τα εξής: «…με την αναιρεσιβαλλόμενο απόφαση κρίθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: α) Η διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 περ. β’ του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/20070, όπως ίσχυε πριν από την αντικατάσταση της, από 1.1.2011, με το ν. 3865/2010, με την οποία θεσπίζεται για τις υπαλλήλους με ανήλικο τέκνο, οι οποίες συμπληρώνουν την 25ετή συντάξιμη υπηρεσία μέχρι 31.12.2010, μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (συγκεκριμένα το 50ο έτος της ηλικίας τους) έναντι των ανδρών υπαλλήλων, συνιστά δυσμενή διάκριση εις βάρος των τελευταίων με μόνο κριτήριο το φύλο τους, η οποία δεν δικαιολογείται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος ή από λόγους που ανάγονται στην ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας των γυναικών σε θέματα μητρότητας, γάμου, οικογένειας ή σε καθαρά βιολογικές διαφορές που επιβάλλουν τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων υπέρ αυτών, β) η διάκριση αυτή αντίκειται στην αρχή της ισότητας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 του Συντάγματος, ιδιαίτερη εκδήλωση της οποίας συνιστά κατά τη παράγραφο 2 του οικείου άρθρου η αρχή της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, καθώς και στο άρθρο 141 της Συνθήκες της Ευρωπαΐκής Ένωσης που απαγορεύει κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην αμοιβή τους, στην έννοια της οποίας εμπίπτει και η καταβαλλόμενη στους υπαλλήλους του δημοσίου σύνταξη γ) προς αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων, πρέπει να τύχουν εφαρμογής και στους άνδρες υπαλλήλους με ανήλικο τέκνο οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ως ισχύουν για τις γυναίκες».

 

Τα νέα κριτήρια συνταξιοδότησης αφορούν όλους όσοι θεµελιώνουν αναδροµικά συνταξιοδοτικό δικαίωµα µέχρι 31/12/2010. Για τη συµπλήρωση της επίµαχης 25ετίας µπορεί να προσµετρηθεί χρόνος στρατού και χρόνος τέκνων µε αναγνώριση.

 

Επειδή για να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση

Επειδή ανάλογο καθεστώς θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους πολίτες, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο ανήκαν

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Έχει σκοπό να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, που θα κατοχυρώσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των πατέρων με ανήλικο τέκνο που εργάζονται στο Δημόσιο;
  2. Προτίθεται να εφαρμόσει αυτό το καθεστώς στους ασφαλισμένους πατέρες όλων των ταμείων, ώστε να εξασφαλίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισονομίας των πολιτών;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Μαμουλάκης Χάρης

 

Αβραμάκης Λευτέρης

 

Αγαθοπούλου Ειρήνη

 

Αθανασίου Νάσος

 

Αλεξιάδης Τρύφωνας

 

Αναγνωστοπούλου Σία

 

Βαγενά Άννα

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Γκιόλας Γιάννης

 

Ελευθεριάδου Τάνια

 

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Θραψανιώτης Μανόλης

 

Καλαματιανός Διονύσης

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Κάτσης Μάριος

 

Λάππας Σπύρος

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μάρκου Κώστας

 

Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μουζάλας Γιάννης

 

Μπάρκας Κώστας

 

Μωραΐτης Θάνος

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Παπαδόπουλος Σάκης

 

Πούλου Γιώτα

 

Σαντορινιός Νεκτάριος

 

Σαρακιώτης Γιάννης

 

Σκουρολιάκος Πάνος

 

Τελλιγιορίδου Ολυμπία

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Τσίπρας Γιώργος

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Φίλης Νικόλαος

 

Φωτίου Θεανώ

 

Χαρίτου Δημήτρης

 

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γιώργος