Αλ.Αυλωνίτης στη Βουλή: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων
Το επιτακτικό ερώτημα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης κατά την ομιλία του στη συζήτηση της Βουλής για το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια.
«Έφυγε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή, όταν έπρεπε να απαντήσει σε ένα μέγιστης εθνικής σημασίας θέμα που η καταφατική του απάντηση οδηγούσε σε παραίτησή του, η δε αρνητική του απάντηση μπορεί να αποδειχθεί αργότερα ποινικό μπούμερανγκ για αυτόν, όταν με αποδεικτικά στοιχεία διαπιστωθεί ότι αυτός ήταν πίσω από τις παρακολουθήσεις» ανέφερε συγκεκριμένα.
Άφησε σοβαρές αιχμές για την απροθυμία του Πρωθυπουργού να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ισχυριζόμενος πως αν κινούνταν νομικά εναντίον όσων δημοσιογράφων και μέσων διαρρέουν ονόματα και λεπτομέρειες των παρακολουθήσεων, τότε θα δίδονταν η δυνατότητα σε κάποιον, από αυτούς που απειλείται ότι θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου, προς υπεράσπιση του, να εμφανίσει τα αποδεικτικά στοιχεία εκείνα που θα διευκολύνουν παράλληλα, την ανάδειξη της όλης αλήθειας. «Δείξε τη μεγαλοψυχία σου κ. Πρωθυπουργέ, κάνε την μήνυση, να κατατεθούν έτσι τα αποδεικτικά στοιχεία και στη συνέχεια απόσυρε τη μήνυση. Έτσι κι αλλιώς, κατ’έγκληση διώκεται το αδίκημα. Γιατί δεν το κάνει;» είπε ειδικότερα.
Επιπλέον, υποστήριξε πως αν ισχύει η παρακολούθηση του κ. Φλώρου, Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έχουμε ως νομική διαπίστωση την εφαρμογή του άρθρου 292 Α του Π.Κ., διάταξη την οποία αποκρύπτει σκόπιμα η Ν. Δ. και όχι την εφαρμογή του άρθρου 370Α του ΠΚ, για το οποίο κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. ότι υποβίβασε το αδίκημα που προβλέπεται σε αυτήν από κακούργημα σε πλημμέλημα. Το άρθρο 292Α του ΠΚ εφαρμόζεται στη προκειμένη περίπτωση αφού αναφέρεται σε αντίστοιχες αξιόποινες πράξεις που αφορούν στην ασφάλεια των τηλεφωνικών Επικοινωνιών, που πλήττουν τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους μας, για τις οποίες προβλέπεται ποινή κάθειρξης, ενώ επεσήμανε ότι αν συντρέχουν και οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο το 134 του Π.Κ. τότε μιλάμε για το έγκλημα της έσχατης προδοσίας για το οποίο προβλέπεται ισόβιος κάθειρξη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη διάταξη που επικαλείται η ΝΔ , δηλ του άρθρου 370Α του ΠΚ, πως υποβάθμισε τα προβλεπόμενα σε αυτήν εγκλήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως το άρθρο αυτό αφορά κατά κανόνα σε απλές ιδιωτικές παρακολουθήσεις που δεν σχετίζονται κυρίως με το εθνικό συμφέρον.
Επικαλέστηκε το δημοσίευμα των New York Times αναφορικά με τις πληροφορίες για αδειοδότηση, το Νοέμβριο του 2021, της εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Predator από την εταιρεία Interllexa με σκοπό να καταδείξει τη γνώση της κυβέρνησης για αυτό αλλά και τη σχέση της με τους υπεύθυνους διακίνησης του λογισμικού και ρώτησε τους Βουλευτές της ΝΔ αν όλα είναι αλήθεια ή ψέματα.
Τέλος, αναφερόμενος στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, περί άστοχης επισύνδεσης σχετικά με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αναρωτήθηκε τι σημαίνει «άστοχη» επισύνδεση, αλλά και του κ. Γεραπετρίτη ο οποίος την χαρακτήρισε ως «συστημικό σφάλμα» και ρώτησε ευθέως εφόσον έλαβε χώρα η παρακολούθηση, αν συνέτρεχαν εθνικοί λόγοι τότε γιατί διατυπώνεται ως «άστοχη». Παράλληλα, διερωτήθηκε αν και που στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται η διάκριση των νόμιμων και των άστοχων επισυνδέσεων.
Δείτε το βίντεο: