Αλέξης Τσίπρας: Δέσμευσή μας η επαναφορά της 13ης σύνταξης

Γράφει σε ανάρτηση του ο Αλέξης Τσίπρας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

 

Δέσμευσή μας η επαναφορά της 13ης σύνταξη, η απόδοση των αναδρομικών και η αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά – Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους, με περικοπές 7,5 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους, προεκλογικά και μετεκλογικά. Αθροιστικά, οι περικοπές στα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ και έως τον Μάιο θα φτάσουν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε άδεια ταμεία, 1 δισ. ευρώ έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές.
Και τα τέσσερα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, παρά την πολύ μεγάλη πίεση που είχαμε τότε από την τρόικα, κάθε Δεκέμβρη δίναμε κοινωνικό μέρισμα, πρωτίστως στους συνταξιούχους και στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τι μας λέγανε τότε; Ότι αυτά είναι «ψίχουλα».
Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, θεσμοθετήσαμε την 13η σύνταξη. Προεκλογικά τη λοιδορούσαν, αν και δήλωναν ότι θα τη διατηρούσαν. Όσο την είδαν οι συνταξιούχοι, άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς.

Σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ είναι το ύψος των αναδρομικών για τις επικουρικές και τα δώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε με το έτσι θέλω, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, να μη δοθούν στους συνταξιούχους.

Οι σημερινές αυξήσεις, που πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυξήσεις που θεσμοθετήθηκαν το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ. Το 2017, όταν θεσμοθετήθηκαν με πληθωρισμό 1%, ήταν κάτι σημαντικό, σήμερα δεν είναι.

Έχουμε στόχο να επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη, να δώσουμε τα αναδρομικά που είναι χρωστούμενα στους συνταξιούχους, να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Έχουμε στόχο να αποκαταστήσουμε όσο μπορούμε και την αδικία με την προσωπική διαφορά.
Όμως αυτά δεν αρκούν, αν το εισόδημα εξανεμίζεται τη 15η μέρα του μήνα. Γι’ αυτό και η δέσμευσή μας είναι ότι θα συγκρουστούμε με την αισχροκέρδεια.