Δώρα Αυγέρη
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ερώτηση για τις διώξεις και τις εκδικητικές μετακινήσεις εργαζομένων από τη διοίκηση του «Παπανικολάου»

Απαξίωση, διώξεις και εκδικητικές μετακινήσεις εργαζομένων από τη γαλάζια διοίκηση του « Γ. Παπανικολάου» και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη

 

Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, που στο αποκορύφωμα της πανδημίας αποκαλούνταν ήρωες, σήμερα δέχονται τη συντονισμένη επίθεση του επιτελικού παρακράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» και το διασυνδεόμενο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καταγράφονται το τελευταίο διάστημα πρωτοφανή περιστατικά άδικων και εκδικητικών υπηρεσιακών μετακινήσεων. Εργαζόμενοι σε διευθυντικές θέσεις -με πολύχρονη θητεία και εμπειρία- υποβιβάζονται σε θέσεις προϊσταμένων και προϊστάμενοι τμημάτων σε απλούς υπαλλήλους. Εργαζόμενοι ΠΕ/ΤΕ υποβιβάζονται εν μια νυκτί σε ΔΕ και μετακινούνται σε εξωτερικές δομές, ενώ άλλοι που διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα παρακάμπτονται από θέσεις ευθύνης και προκρίνονται εργαζόμενοι χωρίς καν τα τυπικά προσόντα.

Η συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων από την κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη δεν έχει τελειωμό. Στην απαράδεκτη υποστελέχωση του «Γ. Παπανικολάου» και του Ψ.Ν.Θ. έρχεται να προστεθεί και η απαξίωση του προσωπικού από πλευράς των διοικήσεων που έχει διορίσει η επιτελική ΝΔ. Στην εγκληματική αδιαφορία υπουργείου και διοικήσεων για τα προβλήματα των νοσοκομείων έρχεται να προστεθεί η προκλητική επίδειξη ισχύος του πελατειακού δικτύου της κυβέρνησης των δήθεν αρίστων.

Είναι χαρακτηριστικό πως αντί ο προσφάτως διορισθείς διοικητής του «Γ. Παπανικολάου» να επιδείξει ενδιαφέρον για την πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου που καταστράφηκε πέρυσι από την φονική πυρκαγιά, ασχολείται με την καθαίρεση μη αρεστών εργαζομένων κατά παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Αδιαφορία για τους ασθενείς, απαξίωση για τους εργαζομένους, κλινικές που λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας, αδιαφορία για τις κάκιστες υποδομές, οικονομική κακοδιαχείριση με κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών: στο Γ.Ν.Θ. «Παπανικολάου» και το ΨΝΘ η Θεσσαλονίκη χάνει κάθε φορά περισσότερους και περισσότερα.

Το ζήτημα φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση που κατέθεσε με πρωτοβουλία της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας, Δώρας Αυγέρη. Μεταξύ άλλων, οι 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν αν το Υπουργείο και η 3η ΥΠΕ είχαν ενημερωθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου για τις εν λόγω μετακινήσεις-διώξεις και υποβιβασμούς εργαζόμενων, αν το Υπουργείο έλαβε γνώση των όσων συμβαίνουν στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και το διασυνδεόμενο Ψ.Ν.Θ., μέσω των επιστολών και των ανοικτών καταγγελιών και ψηφισμάτων φορέων και οργανώσεων και, αν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβη από την στιγμή που έλαβε γνώση.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Κύμα διώξεων εργαζομένων από τη διοίκηση του Γ.Ν.Θ. «Παπανικολάου» και του διασυνδεόμενου Ψ.Ν.Θ., όπου δεν περισσεύει το προσωπικό, αλλά τα σωρευμένα προβλήματα, τα οποία ολοένα και δυσχεραίνουν το έργο των εργαζόμενων»

Πρωτοφανή περιστατικά άδικων υπηρεσιακών μετακινήσεων και απαξίωσης του προσωπικού από την πλευρά της διοίκησης λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα  στο Γ.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»  και το διασυνδεόμενο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη (Ψ.Ν.Θ.)
Οι συνεχείς παράτυπες, αυθαίρετες, αδιαφανείς και μεθοδευμένες πρακτικές της διοίκησης θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των πλέον νευραλγικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, καταλύοντας την ίδια στιγμή κάθε έννοια νομιμότητας και χρηστής διοίκησης.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΘ «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» (σχετικά δελτία τύπου στις 27.12.2022 & 4.1.2023), ο προσφάτως διορισθείς αναπληρωτής Διοικητής του «Παπανικολάου» και ο παρανόμως – σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου- τοποθετηθείς από αυτόν Διοικητικός Διευθυντής, προέβησαν σε παράνομες μετακινήσεις-διώξεις εργαζομένων. Συγκεκριμένα, εργαζόμενος με 37 χρόνια υπηρεσιακή θητεία και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» (επιστολή ΠΟΕΔΗΝ, 741/10.1.2023) μετακινήθηκε από το Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου» στο Ψ.Ν.Θ. Ακολούθησαν οι καθαιρέσεις από τις θέσεις τους της Διευθύντριας της Διοικητικής–Οικονομικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου»( με 38 χρόνια υπηρεσίας), καθώς και της Διευθύντριας της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας του Ψ.Ν.Θ., και η αντικατάστασή τους από εργαζόμενους χωρίς τα αναγκαία τυπικά προσόντα και εμπειρία (σχετικό ψήφισμα ΕΔΟΘ).
Οι διώξεις όμως δεν περιορίστηκαν στις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διοικητική αυθαιρεσία δεν έχει τελειωμό: εργαζόμενοι σε διευθυντικές θέσεις -με πολύχρονη θητεία και εμπειρία και τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα- υποβιβάζονται σε θέσεις προϊσταμένων τμημάτων. Προϊστάμενοι υποβαθμίζονται σε απλούς υπαλλήλους. Εργαζόμενοι κλάδου ΠΕ/ΤΕ υποβιβάζονται  εν μια νυκτί σε Δ.Ε. και μετακινούνται σε εξωτερικές δομές. Εργαζόμενοι χωρίς καμία απόφαση μετακίνησης από τα τμήματα που εργάζονταν μέχρι πρότινος, μετακινούνται σε θέσεις Προϊστάμενων. Εργαζόμενοι που διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και αναγνωρισμένη εμπειρία, παρακάμπτονται από τις θέσεις προϊσταμένων. Εργαζόμενοι σε υψηλά ιστάμενες διοικητικά θέσεις μπαίνουν στο «ψυγείο», μένοντας χωρίς αντικείμενο και καθήκοντα κλπ.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μέχρι στιγμής έχουν καθαιρεθεί ή μετακινηθεί 21 εργαζόμενοι εκ των 46 υπηρετούντων στη Διοικητική Υπηρεσία του Ψ.Ν.Θ., ποσοστό δηλαδή 45,6% των υπηρετούντων στη διοικητική υπηρεσία.
Όλα τα παραπάνω προστίθενται στην καταστρεπτική πολιτική της τελευταίας τριετίας και της δραματικής όξυνσης προβλημάτων, όπως: κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δύο νοσοκομείων, τραγική υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες (νοσηλευτική, ιατρική, διοικητική, τεχνική) και των δυο νοσοκομείων, με πολλές κλινικές τους να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας.  Επικίνδυνη είναι και η αδιαφορία για τις κάκιστες κτιριακές υποδομές και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας που επικρατούν στα  δύο νοσοκομεία. Ενδεικτικό αυτής της αδιαφορίας είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Πνευμονολογική Κλινική του Παπανικολάου, ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της και πότε θα επαναλειτουργήσει.

Η ίδια αντίληψη διοίκησης, του ‘διαίρει και βασίλευε’, επικρατεί και στο διασυνδεόμενο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου  το εξουθενωμένο προσωπικό- από την πανδημική κρίση, την υποστελέχωση, αλλά και λόγω της αναστολής λήψης κανονικών αδειών-  καλείται να προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
Σημειωτέον ότι στο Ψ.Ν.Θ. οφείλεται ολόκληρη η άδεια του 2022 και τα σχετικά ρεπό εφημεριών στην πλειοψηφία των εργαζομένων της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Ενδεικτικά της περιγραφείσας ζοφερής κατάστασης των νοσοκομείων αποτελούν και δύο τραγικά περιστατικά. Στο μεν «Παπανικολάου», η πυρκαγιά στην Πνευμονολογική Κλινική. Στο δε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο θάνατος δύο ασθενώ και ο τραυματισμός ασθενών στην Κλινική Μέσης Νοσηλείας, η οποία είχε μετατραπεί σε κλινική αποκατάστασης ασθενών με COVID 19.

Παρά την τραγικές αυτές συνθήκες, ο προσφάτως διορισθείς (Αύγουστο 2022), προσωρινός Διοικητής του Γ.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» και του διασυνδεόμενου Ψ.Ν.Θ. δεν επέδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Αντί αυτού, όπως αποδεικνύεται, περιορίστηκε στη μεθόδευση καταχρηστικών μετακινήσεων στις διοικητικές υπηρεσίες των δύο νοσοκομείων, καθαιρώντας αυθαίρετα και αναιτιολόγητα «μη αρεστούς» εργαζόμενους κατά παράβαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σε ανακοίνωσή της η ενωτική Κίνηση Εργαζομένων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο Νοσοκομείο μας, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο προσφάτως διορισμένος προσωρινός Διοικητής του Γ.Ν.Θ. “Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” -ΨΝΘ – Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επιχείρησε παραμονές Χριστουγέννων και τελικά υλοποίησε παραμονές Πρωτοχρονιάς την καθαίρεση τής μέχρι τότε Διευθύντριας Διοικητικής Υπηρεσίας και προχώρησε στην  τοποθέτηση νέου Διοικητικού Διευθυντή κατά παράβαση της κείμενης Νομοθεσίας (Νόμος 4369: Άρθρο 30 Μεταβατικές διατάξεις, τους διατηρήθηκε και ισχύει με το Ν.4674/2020). […] Ο νέος Διοικητικός Διευθυντής, κ. Κριθαρίδης εισηγείται πρωτοφανούς έκτασης αλλαγές στη διάρθρωση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας, με την ανοχή του Διοικητή κ. Μανωλόπουλου, που παρανόμως τον τοποθέτησε, όσο και του Αναπληρωτή Διοικητή, κ. Βλάχβεη, που ανέλαβε την ευθύνη με την υπογραφή του τις σχετικές αποφάσεις. Συνολικά, μετακινούνται είκοσι ένας (21) συνάδελφοι εκ των σαράντα έξι (46) συνολικά αμιγώς υπηρετούντων στη Διοικητική Υπηρεσία του ΨΝΘ. Ποσοστό 45,6% των υπαλλήλων της Διοικητικής Υπηρεσίας μετακινήθηκε με στόχο την υλοποίηση των “επιχειρησιακών” σχεδίων της Διοίκησης και του νέου, παρανόμως διορισθέντα, Διοικητικού Διευθυντή».
Ανακοινώσεις και ψηφίσματα εξέδωσαν, στις 27.12.2022 και 4.1.2023 το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», στις 5.1.2023 η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ζητώντας την άμεση ανάκληση των αυταρχικών και αυθαίρετων ενεργειών τους Διοίκησης. Η ΠΟΕΔΗΝ με επιστολή (στις 10.1.2023) στον Υπουργό Υγείας και τον Διοικητή τους 3ης ΥΠΕ ζήτησε την ανάκληση της μετακίνησης συνδικαλιστικού στελέχους από το Γ.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»  στο Ψ.Ν.Θ.

Επειδή, πρόκειται για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο σύστημα υγείας.
Επειδή, πρόκειται για ενέργειες που βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επειδή, πρόκειται για αδιαφανείς και αυθαίρετες ενέργειες, που απαξιώνουν τους εργαζόμενους και πλήττουν ανεπανόρθωτα τη λειτουργία του νοσοκομείου.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Το Υπουργείο και η 3η ΥΠΕ είχαν ενημερωθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου για τις εν λόγω μετακινήσεις-διώξεις και υποβιβασμούς εργαζόμενων;

Το Υπουργείο έλαβε γνώση των όσων συμβαίνουν στο Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»  και το διασυνδεόμενο Ψ.Ν.Θ., μέσω των επιστολών και των ανοικτών καταγγελιών και ψηφισμάτων φορέων και οργανώσεων; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες προέβη από την στιγμή που έλαβε γνώση;

Για ποιους λόγους και βάσει ποιας διαδικασίας και κριτηρίων έγιναν οι συγκεκριμένες μετακινήσεις, καθώς οι σχετικές αποφάσεις της διοίκησης δεν εμπεριέχουν καμία αιτιολογία;